Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Βασιλική Θάνου για Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Δεν μπορεί να με διώξει κανείς. Μόνο αν παραιτηθώ»

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την πρόταση η ΝΔ - «Παραβιάζεται ο πυρήνας της ουδέτερης λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών»  τόνισε ο Μάκης Βορίδης - Αρνητική ψήφος από το Ποτάμι - Ζήτημα αμεροληψίας έθεσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.....

Την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης αντιμετώπισε η πρωτοφανής απόπειρα της κυβέρνησης να εργαλειοποιήσει μια ακόμα ανεξάρτητη αρχή προκειμένου να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους διορίζοντας την Βασιλική Θάνου -μέχρι σήμερα σύμβουλο του πρωθυπουργού, ως πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο κ. Μάκης Βορίδης (ΝΔ) ανέφερε ότι παραβιάζεται ο «πυρήνας» της ουδέτερης λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών και ξεκαθάρισε ότι «Για την ΝΔ η συγκεκριμένη πρόταση είναι προκλητική, απαράδεκτη. Υπονομεύει την ανεξαρτησία της αρχής. Γεννά ζήτημα λειτουργίας της ίδιας της αρχής και λέμε από τώρα ότι ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση». Ωστόσο η κυρία Θάνου αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ανέφερε σε δημοσιογράφους: «Δεν μπορεί να με διώξει κανείς. Μόνο αν παραιτηθώ».

Ζήτημα αμεροληψίας έθεσε και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος  ενώ απευθυνόμενος προς την εκλεκτή του Μεγάρου Μαξίμου είπε: «Είστε πρώην Πρωθυπουργός. Επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Θα καταδεχθείτε με τέτοια πορεία να καταλάβετε τη θέση αυτή με αντιρρήσεις; Με ποια αντίληψη θα ασκήσετε τα καθήκοντά σας περί ερμηνείας του Δικαίου;».

Επιχειρώντας να αποκρούσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησης για εργαλειοποίηση της ανεξάρτητης αρχής κατά των πολιτικών της αντιπάλων. Προανήγγειλε «αναψηλάφηση υποθέσεων» και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την ΝΔ «Τα έργα και οι ημέρες οι δικές σας δεν παραγράφονται. Εδώ είμαστε».

Να σημειωθεί ότι υπερ της κυρίας Θάνου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και Ενωση Κεντρώων. Καταψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

«Τις ανεξάρτητες αρχές τις θέσπισε ο νομοθέτης προκειμένου να δημιουργήσει νησίδες αποπολιτικοποιημένες για να ασκηθούν οι δραστηριότητές τους με τρόπο ουδέτερο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Επιτροπή Ανταγωνισμού» ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Βορίδης για να προσθέσει «Τα πρόσωπα τα οποία προτείνονται θα πρέπει να έχουν επαρκή απόσταση από πολιτικά πρόσωπα. ‘Άλλως πως εγγυάται κανείς την προστασία τους από την πολιτική επιρροή;».

Ο ίδιος υπενθύμισε παλαιότερες δηλώσεις της κυρίας Θάνου: « Στο παρελθόν το θέμα απασχόλησε την ίδια την κα Θάνου. Σε παλαιότερη επιστολή της προς την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων της έλεγε: «Οι καρέκλες του προεδρείου είναι τιμητικές και δεν προσφέρονται ως εφαλτήριο για άλλες επιδιώξεις. Τα μέλη του προεδρείου δεν επιτρέπεται μετά τη λήξη της θητείας τους να αποδέχονται άλλες θέσεις όπως π.χ του Προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής». Τι είναι εκείνο το οποίο έχει αλλάξει;».

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε «Η κυρία Θάνου έχει πάρει μια εξόχως πολιτική θέση. Είναι προϊσταμένη του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού. 

Για τη Ν.Δ η συγκεκριμένη πρόταση είναι προκλητική, απαράδεκτη. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει με επιστολή του μεταφέρει το ζήτημα στην Ε.Ε. Η πρόταση της κυβέρνησης υπονομεύει την ανεξαρτησία της αρχής. γεννά ζήτημα λειτουργίας της ίδιας της αρχής και λέμε από τώρα ότι ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε».

Ακολούθως, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε προς την κυρία Θάνου: «Θα θέσετε την παραίτησή σας στη διάθεση της επόμενης κυβέρνησης ή θα παραμείνετε στη θέση σας. Είστε πρώην Πρωθυπουργός. Επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου. 

Θα καταδεχθείτε με τέτοια πορεία να καταλάβετε τη θέση αυτή με αντιρρήσεις;

Με ποια αντίληψη θα ασκήσετε τα καθήκοντά σας περί ερμηνείας του Δικαίου; Εδώ υπήρξε ένα τεράστιο ζήτημα με την παράταση της θητείας. Απερρίφθη η πρότασή σας. Έχω δει να παρερμηνεύετε και βασικούς νόμους όπως έγινε με τη συστηματική ερμηνεία του 4022 και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Από την πλευρά του Ποταμιού ο κ. Σπύρος Λυκούδης ξεκαθάρισε ότι δίνει αρνητική ψήφο στην πρόταση εξηγώντας « Δεν έχει σχέση με το πρόσωπο και την διαδρομή της στην δικαιοσύνη και την επιστημονική της κατάρτιση. Το κάνουμε γιατί υπάρχει υπέρβαση κλασικών ορίων που πρέπει να έχουμε. Ξέφυγε η πρόταση της κυβέρνησης. Δεν είναι ψύχραιμη . Δεν μελέτησε όλα τα δεδομένα που έπρεπε να λάβει για να εχει ευρύτερη στήριξη. Έχουμε πολιτική ένσταση».

Απαντώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος υποστήριξε «η άποψη της αντιπολίτευσης υπονοεί ότι οποιαδήποτε επαφή με την κυβέρνηση τον καθιστά ακατάλληλο. Η άποψη αυτή είναι αντιδημοκρατική. Η θέση δεν προϋποθέτει απαραίτητα την μεροληψία. Θα ήταν κατάλληλος κάποιος από την ιδιωτική οικονομία από κάποιον που έχει επαφή με την άσκηση της πολιτικής;».

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο κ. Δραγασάκης σημείωσε «πρέπει να σκεφτούμε  το σχόλιο που έκανε ο κ. Παρασκευόπουλος για την σχέση της πολιτικής με την ανάληψη δημόσιων αξιωμάτων. Το έζησα με αφορμή τις διοικήσεις τραπεζών. Η τρόικα έλεγε ότι δεν μπορεί να αναλαμβάνουν θέση άτομα με κομματική ιδιότητα, πολιτική κλπ. Γι αυτό έφυγε η κα Κατσέλη καθώς θεώρησαν ότι ήταν πρόεδρος κόμματος. Αυτό το σύστημα όμως είναι διάτρητο. Το ίδιο σύστημα αποδέχθηκε το κ. Στουρνάρα να είναι διοικητής της ΤτΕ. Χαίρομαι που σήμερα αναγνωρίζουν πως τα όρια αυτά είναι παράλογα και σκέφτονται να τα αλλάξουν». Στην συνέχεια είπε προς την κυρία Θάνου:

Γ. Δραγασάκης: «σας εύχομαι σιδεροκέφαλη. Εκτός από το θετικό εργο που έχει η επιτροπή υπάρχουν και άλλα θέματα . Παρακαλώ τη νέα πρόεδρο να ερευνήσει περιπτώσεις που κατά την άποψή της προκαλούντα ερωτηματικά με βάσει πληροφορίες που και σε μένα έχουν έρθει ή με βάση τα δημοσιεύοντα…»

Ε. Βενιζέλος: δεν τις έχετε διαβιβάσει ήδη αυτές τις πληροφορίες; Είναι σαν να λέτε ότι η επιτροπή που λειτουργεί επι των ημερών σας έχει κενά και υπάρχουν θέματα προς διερεύνηση και που θα διερευνηθούν τώρα που θα αναλάβει η σύμβουλος του πρωθυπουργού

Γ. Δραγασάκης:  εφόσον με προκαλείτε διαβάζω ορισμένες υποθέσεις που θα τις βρείτε στο site  της επιτροής: Υπόθεση καλλυντικών. Έγινε καταγγελία το 2006. Βγήκε η απόφαση το 2007 αλλά ο τότε αντιπρόεδρος απουσίαζε  από την διαδικασία. Η υπόθεση παραγράφεται και ο αντιπρόεδρος φεύγει και εργάζεται στο νομικό γραφείο της εταιρείας καλλυντικών. Η κυρία Θάνου θα ενημερωθεί για αυτές τις υποθέσεις και εφόσον υπάρχει ζήτημα αναψηλάφησης θα το κάνει»

Μ. Βορίδης: την καθοδηγείτε;

Γ. Δραγασάκης: τα έργα και οι ημέρες οι δικές σας δεν παραγράφονται. Εδώ είμαστε

Κατά την έναρξη της συζήτησης η κυρία Θάνου υποστήριξε ότι «θεώρησα ιδιαιτέρως τιμητική την πρόταση. Τώρα που βγαίνουμε από την κρίση η αρχή ανταγωνισμού έχει πρωταρχικό ρόλο. Για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης βασικό εργαλείο είναι ο  ανταγωνισμός» και σε άλλο σημείο πρόσθεσε «η αρχή είναι ανεξάρτητη επιβάλλεται ο Πρόεδρος και τα μέλη της να έχουν ανεξαρτησία, αμεροληψία και αντικειμενικότητα.

Επί 42 χρόνια υπηρέτησα στο δικαστικό Σώμα και δεν μου καταλόγισε κανείς μεροληψία είτε υπέρ είτε κατά κάποιου διαδίκου».

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου