Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Οι γυναίκες που γεννάνε, έχουν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό

Η καρδιά εργάζεται πιο σκληρά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να ικανοποιήσει τις ανάγκες τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου
Οι γυναίκες που γεννάνε, έχουν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό στο μέλλον, σε σχέση με όσες δεν έχουν κάνει παιδιά, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική μελέτη....


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντονγκμίνγκ Γουάνγκ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χουατζόνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "European Journal of Preventive Cardiology" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, αξιολόγησαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) από δέκα μελέτες που αφορούσαν συνολικά περίπου 3,1 εκατομμύρια γυναίκες, από τις οποίες οι 150.500 είχαν εμφανίσει καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό.

Διαπιστώθηκε μια σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην τεκνοποίηση και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Κάθε γέννα σχετίζεται με 4% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, άσχετα με το βάρος μιας γυναίκας, αν έχει διαβήτη, υπέρταση ή καπνίζει. Ειδικότερα κάθε τοκετός σχετίζεται με 5% μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και 3% για εγκεφαλικό.

Η καρδιά εργάζεται πιο σκληρά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να ικανοποιήσει τις ανάγκες τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Μέχρι σήμερα η επίπτωση της κύησης στην ανάπτυξη μελλοντικού καρδιαγγειακού προβλήματος παραμένει ζήτημα επίμαχο μεταξύ των επιστημόνων. Η νέα μελέτη ρίχνει περισσότερο φως σε αυτό το ζήτημα.

«Η συσχέτιση οφείλεται σε πολύπλοκους μηχανισμούς», δήλωσε ο δρ Γουάνγκ. «Η εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του σώματος και στη συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά, στο αίμα και στις αρτηρίες. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να έχουν μόνιμες επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, οδηγώντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και έμφραγμα αργότερα στη ζωή».

«Οι γυναίκες πρέπει να ξέρουν ότι η απόκτηση παιδιών μπορεί να αυξήσει τις μελλοντικές πιθανότητές τους για καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό», πρόσθεσε ο Κινέζος επιστήμονας. «Όσα περισσότερα παιδιά έχουν κάνει, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Τα καλά νέα είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για να προλάβουν την καρδιαγγειακή νόσο. Η εγκυμοσύνη είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεφορτωθεί μια γυναίκα τις αρνητικές συνήθειες στον τρόπο ζωής της, παρατώντας το κάπνισμα, ασκούμενη τακτικά, τρώγοντας υγιεινά και διατηρώντας το βάρος της υπό έλεγχο».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου