Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Υπουργός Εξωτερικών Ρουμανίας: Θα μπούμε στο ευρώ το 2022

Θα είναι η πρώτη χώρα μετά τη Λιθουανία που υιοθέτησε το ευρώ το 2015
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι η οικονομία της Ρουμανίας είχε ήδη εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ένταξης στο νόμισμα, αλλά περίμενε πέντε χρόνια για να προστατεύσει τα εισοδήματα των συνταξιούχων.....


Η Ρουμανία σκοπεύει να υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα το 2022, δήλωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι η οικονομία της Ρουμανίας είχε ήδη εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ένταξης στο νόμισμα, αλλά περίμενε πέντε χρόνια για να προστατεύσει τα εισοδήματα των συνταξιούχων. 

Η Ρουμανία θα είναι η πρώτη χώρα που θα προσχωρήσει στο ευρώ από τότε που η Λιθουανία υιοθέτησε το νόμισμα, το 2015. 

Δεκαεννέα από τα 28 μέλη της ΕΕ χρησιμοποιούν σήμερα το νόμισμα, αν και το Μαυροβούνιο, το οποίο δεν είναι επί του παρόντος κράτος μέλος, το έχει επίσης υιοθετήσει μονομερώς.

«Ήδη σήμερα πληρούμε όλες τις τυπικές προϋποθέσεις, θα μπορούσαμε να ενταχθούμε στη νομισματική ένωση, ακόμη και αύριο», δήλωσε ο Τεοντόρ Μελεσκάνου, στην πολωνική Rzeczpospolita .

«Φοβόμαστε όμως ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα φτωχότερα εισοδήματα των συνταξιούχων».

Πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι θα υιοθετήσουμε το ευρώ σε πέντε χρόνια, το 2022».

Οι παρατηρήσεις του Μελεσκάνου έρχονται μετά από μια σειρά καλών οικονομικών δεδομένων από την Ευρωζώνη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η νομισματική ένωση ολοκληρώνει την ανάκαμψη της από την κρίση που την έχει πλήξει, από το 2008.  

Ωστόσο, η τελευταία αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη ρουμανική οικονομία, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2016, ανέφερε ότι η χώρα δεν πληρούσε τα κριτήρια για ένταξη στο ευρώ.  

Εάν η Βρετανία εγκαταλείψει το μπλοκ και η Ρουμανία υιοθετήσει το ευρώ, 20 από τις 27 χώρες της ΕΕ θα χρησιμοποιούν το ευρώ, αλλάζοντας σημαντικά την ισορροπία ισχύος εντός του μπλοκ προς τις χώρες που το χρησιμοποιούν.

Οι προστασίες στην ενιαία αγορά για τις χώρες που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης αποτελούν σημαντικό θέμα συζήτησης εντός της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους όρους των συνθηκών της ΕΕ, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να υιοθετήσουν το ευρώ τελικά, μόλις οι οικονομίες τους ικανοποιήσουν ορισμένα οικονομικά κριτήρια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία, ωστόσο, έχουν επίσημα διαπραγματευτεί την εξαίρεση και, στην πράξη, δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένας πραγματικός καταναγκασμός για άλλους απέχοντες -όπως η Σουηδία- να ενταχθούν στο νόμισμα.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου