Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Μάγεψε η «Πόκα της πλημμύρας»

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΖΑΦΕΙΡΗ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΦΑ ΠΙ) ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ «ΚΑΛΗ ΑΥΛΗ» ΤΟΥ «CITRUS»
Σε ένα πραγματικά υποβλητικό και μαγευτικό σκηνικό, στην «Καλή Αυλή» του Καμπούσικου Αρχοντικού συναντήθηκε με το αναγνωστικό κοινό της Χίου η «Πόκα της Πλημμύρας» του Κώστα Ζαφείρη. Στην εκδήλωση που οργανώθηκε από τις εκδόσεις Άλφα Πι στον πολυχώρο Citrus το βράδυ της Τετάρτης 23 Αυγούστου, έδωσαν το παρών δεκάδες συμπολίτες μας που αποτελούν και το αναγνωστικό κοινό του χιώτη συγγραφέα.....

Τη βραδιά άνοιξε ο συντονιστής δημοσιογράφος Δημήτρης Φρεζούλης κάνοντας αναφορά στην εικοσαετή πορεία του Κώστα Ζαφείρη στην τέχνη της γραφής, αφού «η Πόκα της Πλημμύρας» είναι το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο του. Αναφερόμενος σ’ αυτό ο Δ. Φρεζούλης επεσήμανε:
“Οι ιστορίες του Ζαφείρη είναι ανάλαφρες, όμορφες, χιουμοριστικές, συγκινητικές, γοητευτικές, καλοσυνάτες, πονηρές, ρομαντικές, αντιρατσιστικές. Κάποιες από αυτές αυτοβιογραφικές από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, αλλά και πρόσφατες των χρόνων της κρίσης. Ο Κώστας συνδυάζει και συνδέει τις προσωπικές μνήμες, εμπειρίες και μαρτυρίες αποτυπώνοντας με ρεαλισμό μέσα στις ιστορίες του όλα όσα γοητεύουν, ενοχλούν, ανησυχούν, προβληματίζουν, «σε τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί». Όσα έχουν σχέση με την κρίση, τις συνέπειες των μνημονίων, την απατεωνιά, τη λαμογιά, την εκμετάλλευση, τον σεξισμό. Και όλα αυτά δοσμένα με γλώσσα λογοτεχνική καθώς διαβάζονται ευχάριστα. Ιστορίες τρυφερές γραμμένες με ευαισθησία και με έναν βελούδινο και αγαπησιάρικο τρόπο.”
Στη συνέχεια ο φιλόλογος και Πρόεδρος του Ε.Σ. της Βιβλιοθήκης «Κοραή», Κώστας Μερούσης, προχώρησε σε μια αναφορά σε κάθε μια από τις 45 συνολικά ιστορίες του βιβλίου διατρέχοντας το σύνολο του κειμένου και υπογραμμίζοντας:
«Για τον Κώστα Ζαφείρη η σπουδαιότητα ενός κειμένου δε συνδέεται με τον όγκο, αλλά με μια αισθητή κλιμάκωση που οδηγεί σταδιακά στην κορύφωση, στο ανώτατο σημείο ενδιαφέροντος και συγκίνησης.
Αυτό που για τον καθημερινό άνθρωπο είναι απλό, καθημερινό και επομένως φευγαλέο, ο Κώστας Ζαφείρης το μετατρέπει σε έργο μνήμης και επομένως έργο που αντέχει στο χρόνο και μετατρέπεται σε έργο τέχνης.
«Η πόκα της πλημμύρας» - γραμμένη με μέτρο και επιτήδευση - είναι η συνάντηση της μνήμης του συγγραφέα με τη μνήμη όλων εμάς των αναγνωστών.»
Κλείνοντας ο Κ. Μερούσης κατέθεσε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση να συμπεριληφθούν έργα της σύγχρονης χιώτικης λογοτεχνίας στα μαθήματα των σχολείων ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν άρτια λογοτεχνικά έργα από συμπολίτες συγγραφείς.
Η βραδιά συνεχίστηκε με την ανάγνωση χαρακτηριστικών αποσπασμάτων του έργου με ιδιαίτερο και πλούσιο σε συναίσθημα και χρώματα τόνο από τον Γιάννη Τσουμπαριώτη και την Αρετή Παληού.
Κλείνοντας πήρε το λόγο ο συγγραφέας ευχαριστώντας το κοινό και τους συντελεστές της έκδοσης και της εκδήλωσης. Έκανε εκτενή αναφορά στην πορεία της έκδοσης ενός βιβλίου, «μια μεγάλη και όμορφη περιπέτεια» όπως τη χαρακτήρισε. Ειδικά για το συγκεκριμένο βιβλίο κατέθεσε κάποιες σκέψεις παρατηρώντας μεταξύ των άλλων:
«Εδώ και αρκετά χρόνια, ζούμε μέσα σ’ αυτό που αποκαλούμε Κρίση, και δεν εννοώ μόνο την οικονομική. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολλές εξηγήσεις και γνώμες για τα αίτια της, για τους υπεύθυνους, για τους τρόπους αντιμετώπισης και τις διεξόδους. Δεν είναι η ώρα να τα συζητήσουμε όλα αυτά, άλλωστε το κάνουμε διαρκώς στην καθημερινότητά μας. Το σίγουρο είναι ότι η κρίση μας επηρεάζει, μας αλλάζει τη ζωή σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Υποσκάπτει τις βεβαιότητές μας. Είναι ωστόσο σημαντικό να έχουμε ανοιχτά τα μάτια στις αλλαγές και να μπορέσουμε να μιλήσουμε, βιωματικά σε πρώτη φάση, γι’ αυτές. Να μιλήσουμε ακόμα, χωρίς ωραιοποιήσεις και στρουθοκαμηλισμούς, για την ξενοφοβία, για το ρατσισμό, για την κοινωνική αναλγησία και αδιαφορία, για τις τρομακτικές τώρα πια ανισότητες. Αυτό προσπαθούν να κάνουν με το δικό τους τρόπο κι οι ιστορίες του βιβλίου που κρατάτε.»

Η Πόκα της Πλημμύρας – 45 Ιστορίες του Μικρόκοσμου του Κώστα Ζαφείρη, κυκλοφορεί από τις ποιοτικές χιώτικες εκδόσεις Άλφα Πι. Μπορείτε να το βρείτε στα γραφεία των εκδόσεων (Ροδοκανάκη 7) και στα χιώτικα βιβλιοπωλεία.


Φωτο: Γιάννης Βούλγαρης, Γιάννης Παληός

πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου