Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Σε πλήρη εγκατάλειψη το Άσυλο Λεπρών της Χίου

Αναφορά στην Υπ. Πολιτισμού από τον Βουλευτή, Ν. Μηταράκη
Με αναφορά του προς την Υπουργό Πολιτισμού ο Βουλευτής Χίου της Ν.Δ. θίγει το ζήτημα της εγκατάλειψης του Ασύλου Λεπρών Χίου ζητώντας να ενημερωθεί για το εάν υπάρχουν σχέδια αξιοποίησής του.....

Όπως σημειώνει  συμπληρώνονται φέτος 60 χρόνια από το κλείσιμό του το 1957 ενημερώνοντας επίσης ότι αποτελούσε ένα από τα παλαιότερα λεπροκομεία στην Ευρώπη (ίσως και το πρώτο), καθώς ιδρύθηκε από τους Γενουάτες το 1378. Στο μέγιστο της δυναμικότητάς του έφτασε να φιλοξενεί 150 τροφίμους, ενώ θεωρούνταν από τα καλύτερα διοικούμενα και καθαρότερο ίδρυμα του είδους του.
«Η ιστορία του Ασύλου είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Χίου», τονίζει ο Βουλευτής και συνεχίζει:
« Μετά τη σφαγή της Χίου από τους Τούρκους το 1822 και τον μεγάλο σεισμό του 1881, παρήκμασε, για να ανακαινιστεί και επεκταθεί το 1909 από εύπορες οικογένειες του νησιού. Το 2011 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Ωστόσο σήμερα παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης και εκτεταμένη φθοράς, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν ενέργειες προκειμένου ο χώρος να μετατραπεί σε επισκέψιμο μνημείο και να αναδειχτεί η ιστορία τόσων αιώνων.»
Στην αναφορά του ο Βουλευτής επισυνάπτει δημοσίευμα του iefimerida.gr

πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου