Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Απέτρεψαν τον πιο επίπονο χωρισμό

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕ ΤΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ «π» ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΗΛΙΚΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ Η «ΚΙΒΩΤΟΣ»
Διαφορετική ώθηση στις αρχικές προσπάθειες των αρχών έδωσε η δημοσιοποίηση από τον «π» της σοβαρής πιθανότητας χωρισμού της ανήλικης 16χρόνης μητέρας από το νεογέννητο παιδί της. Η ευρεία δημοσιότητα του κινδύνου ευαισθητοποίησε περισσότερο την «Κιβωτό του κόσμου», η οποία αποδεικνύεται  Κιβωτός σωτηρίας για την ανήλικη μητέρα και το παιδί της.......


Την ώρα που οι υπηρεσίες που είχαν επιληφθεί του θέματος είχαν σηκώσει ψηλά τα χέρια, ανήμπορες ύστερα από μια εξαντλητική περιπλάνηση σε ιδρύματα ανά τη χώρα να υπερβούν τις απαγορευτικές αγκυλώσεις του νόμου, το ρεπορτάζ του «π» επέβαλε χειρισμούς με αυξημένη ευαισθησία.

Την τελική λύση έδωσε η «Κιβωτός», η οποία «αναλαμβάνει, κατόπιν συνεννοήσεως με την εισαγγελία, να φιλοξενήσει την ανήλική και το βρέφος της, στη δομή των Αθηνών, προκειμένου μητέρα και βρέφος να μην χωριστούν, δείχνοντας και πάλι έμπρακτα την τόλμη και την ευαισθησία της σε θέματα που αφορούν τη μητέρα και το παιδί.»

Νωρίτερα είχε ήδη ενεργοποιηθεί προσωπικά ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας, Γ. Παπαδόπουλος, αρχικά προσφερόμενος, εκ μέρους του Δήμου, να αναλάβει τη δαπάνη εκμίσθωσης κατοικίας για δυο χρόνια, μέχρι την ενηλικίωση της ανήλικης μητέρας, κατά κύριο λόγο, ωστόσο, εντείνοντας την προσωπική του επιρροή στα στελέχη της «Κιβωτού».

Τελικά η «Κιβωτός» πείστηκε να κάνει την υπέρβαση, όπως η ίδια την χαρακτηρίζει, παρά το γεγονός ότι οι δομές της δεν προβλέπουν τη φιλοξενία ανήλικων μητέρων μαζί με τα τέκνα τους.

Η αιχμή για τη μοναξιά

Η «Κιβωτός» συνόδευσε την ανακοίνωση της απόφασης της με μια σαφή αιχμή για τη μοναξιά που βιώνει στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. «Εν μέσω βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, την ώρα που οι εμπλεκόμενοι φορείς, θα έχουν, ανακουφισμένοι, ολοκληρώσει τις τυπικές υποχρεώσεις τους αναφορικά με την υπόθεση και ο «πλησίον», πολιτεία, εκκλησία, εφοπλιστές και επιχειρηματίες (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων), έχοντας ικανοποιήσει το προσχηματικό αίσθημα φιλανθρωπίας, θα ενημερώνεται από τον Τύπο για την «ευτυχή έκβαση» της υπόθεσης, την ίδια εκείνη στιγμή θα ξεκινά ο αγώνας της Κιβωτού να ανταπεξέλθει, παρόλες τις δυσκολίες, στις ανάγκες της ανήλικής μητέρας και του παιδιού της, προκειμένου να τους δώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια (ασφάλεια, στέγη, σίτιση, εκπαίδευση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συμβουλευτική, ψυχολογική υποστήριξη κ.α.), για να μεγαλώσουν, με στόχο η μεν μητέρα να συνεχίσει τις σπουδές της και να προχωρήσει σωστά στη ζωή της μεγαλώνοντας υπό καθοδήγηση η ίδια το παιδί της, το δε βρέφος να μην στερηθεί την μητέρα του».

Με επιπλέον προσωπικό

Όπως προκύπτει, ο αρχικός δισταγμός της «Κιβωτού» προσέκρουε στην ανάγκη πρόσληψης επιπλέον προσωπικού για τη σωστή φροντίδα της μητέρας και του παιδιού. Κάνοντας για άλλη μια φορά την υπέρβαση της, ζητά την ενεργή συμπαράσταση όλων των συνανθρώπων, «οι οποίοι δεν θέλουν να είναι απλά θεατές των γεγονότων, αλλά που έμπρακτα ενδιαφέρονται για τον διπλανό τους γινόμενοι έτσι ο πραγματικός «πλησίον» που η αγάπη του για τον συνάνθρωπο φαίνεται μέσα από την θυσία που κάνει για αυτόν».

...................................................................................................................................................



Η καθοριστική παρέμβαση Παπαδόπουλου

Κάποιες ώρες πριν την δημοσιοποίηση της απόφασης της «Κιβωτού» ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας είχε φροντίσει για μια «μέση λύση».

«Παρά το γεγονός ότι η Υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου Χίου δεν ενεπλάκη με το συγκεκριμένο ζήτημα (διότι το χειρίζονται κατεξοχήν στελέχη αξιότατα άλλων Υπηρεσιών), εφόσον δεν βρεθεί –πανελληνίως– δομή που να μπορεί να δεχθεί την ανήλικη μητέρα με το βρέφος της (κάτι που φαντάζει αδιανόητο- αν και στην Ελλάδα όλα είναι πιθανά…) προτιθέμεθα να εξασφαλίσουμε –ως Δήμος Χίου– τα χρήματα που απαιτούνται για την ενοικίαση ενός διαμερίσματος, προκειμένου να διαμένει η ανήλικη μητέρα με το βρέφος της και για χρονικό διάστημα δυο (2) ετών, δηλαδή μέχρι την ενηλικίωσή της.

Τούτο, ασφαλώς, προϋποθέτει ότι, όλο αυτό το χρονικό διάστημα των δυο ετών, την επιμέλεια της ανήλικης μητέρας πρέπει να έχει άτομο που θα τελεί υπό την εποπτεία του η προστατευόμενη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραμείνει μόνη με το βρέφος της. Αυτό γίνεται με Απόφαση Δικαστικής Αρχής. Εάν ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, εμείς έχουμε την πρόθεση να εξασφαλίσουμε την στέγη τους», ανέφερε ο Γ. Παπαδόπουλος, ο οποίος προφανώς είχε κινηθεί προς την κατεύθυνση της «Κιβωτού» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αγκαλιάσει κι αυτό το περιστατικό, όπως κι έγινε. 

πηγή:www.politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου