Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

ΕΙΝΑΠ: Τα προβλήματα στην αιμοδοσία οφείλονται και στο κλείσιμο Μονάδων Αιμοδοσίας

Ανακοίνωση
Οι νοσοκομειακοί γιατροί του λεκανοπεδίου διεκδικούν να ανοίξουν όλες οι αιμοδοσίες που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια και να γίνει άμεση πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού......


Υποβάθμιση των αιμοδοσιών, λουκέτο ή συγχωνεύσεις σε Μονάδες Αιμοδοσίας δημόσιων νοσοκομείων και έλλειψη προσωπικού: αυτοί είναι οι τρεις παράγοντες που, κατά την Ενωση Ιατρών Νοσοκομειων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ευθύνονται για τη χαμηλή στάθμη της εθνικής δεξαμενής αίματος και τις, κατα συνέπεια, δραματικές εκκλήσεις για αίμα απο συλλόγους ασθενών και υπηρεσίες υγείας, οι οποίες κορυφώνονται τους θερινούς μηνες. 

"Στη χώρα μας είναι γνωστό ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια αντιμετωπίζουμε θέμα λόγω των ελλείψεων σε αίμα. Το πρόβλημα οξύνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχει τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στις ανάγκες και στη διαθεσιμότητα αίματος διαχρονικά" αναφερει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κυρία Ματίνα Παγώνη, εξηγώντας οτι η χρονια παθογένεια εντοπίζεται σε επίπεδο εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης του πληθυσμού, καθως και σε επίπεδο οργάνωσης λήψης και διάθεσης των οργανωμένων τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία.

Ωστοσο, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, τα τελευταια χρονια καταγράφεται και συστηματική και επαναλαμβανόμενη υποβάθμιση συνολικά των αιμοδοσιών οπως αυτη αποτυπώνεται με το κλείσιμο μονάδων (Νοσοκομείο Πατησίων, Πολυκλινικη, Νοσοκομειο Αγίας Βαρβαρας κ.λπ.) καθώς και τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στις αιμοδοσίες που λειτουργούν.

"Μαζί με όλους τους συναδέλφους έχουμε αγωνιστεί και έχουμε διεκδικήσει τη λήψη πρακτικών μέτρων από την Πολιτεία και την εκάστοτε πολιτική ηγεσία ώστε να εκλείψει μια για πάντα το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο που αποτελεί ντροπή για την υγεία του ελληνικού λαού και τον πολιτισμό μας" υπογραμμίζεται στην ανακοινωση της ΕΙΝΑΠ, που αρνείται επισης," ως δικαιολογία το γεγονός ότι τους καλοκαιρινούς μήνες δεν γίνονται εξορμήσεις αιμοδοσίας, ενω την ίδια περίοδο έχουμε αύξηση τροχαίων ατυχημάτων και παράλληλα πρέπει να αντιμετωπίζονται και τα προγραμματισμένα περιστατικά".

Οι νοσοκομειακοί γιατροί του λεκανοπεδίου διεκδικούν να ανοίξουν όλες οι αιμοδοσίες που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια, να γίνει άμεση πρόσληψη προσωπικού όλων των κλάδων (γιατρών, νοσηλευτών, τεχνολόγων, διοικητικών), ώστε να αυξηθούν οι βάρδιες λειτουργίας για τους αιμοδότες και να υπάρχει δυνατότητα πλήρους προγράμματος εξορμήσεων όλο το χρόνο και να δοθεί σύγχρονος εξοπλισμός κι επαρκείς χώροι στις αιμοδοσίες. 

"Εάν δεν υλοποιηθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις, όσες ηρωικές προσπάθειες 
και να κάνει το προσωπικό, το πρόβλημα θα υπάρχει. Οι πρόσφατες υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας για συνολική αναμόρφωση του συστήματος αιμοδοσίας είναι κενό γράμμα στο βαθμό που δεν αλλάζουν κατεύθυνση οι πολιτικές και οι αντιλήψεις που αντιμετωπίζουν ακόμα και το αίμα ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης και συνεχίζουν τη διαδικασία αγοραπωλησίας – εισαγωγών αίματος" καταλήγει η ΕΙΝΑΠ και καλεί τους γιατρους να δίνουν σε σταθερή βάση αίμα, δίνοντας το παράδειγμα στον υπόλοιπο πληθυσμό. 

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου