Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Σχεδιασμός...10ετίας με το απών το μισό Δημοτικό Συμβούλιο

Τον σχεδιασμό της Χίου των επόμενων δεκαετιών συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Δευτέρας, παρουσία φορέων αλλά και απουσία… συμβούλων......


Η συνεδρίαση ξεκίνησε με 40 λεπτά καθυστέρηση λόγω έλλειψης απαρτίας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Πολύδωρου Λαμπρινούδη, που ζήτησε εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας και αναβολή της συνεδρίασης.

Όταν αυτό δεν έγινε δεκτό ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ανέφερε ότι την ίδια ώρα ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και δεν έπρεπε το σώμα να συνεδριάζει. Μετά από αυτό ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης αποχώρησε μαζί με τον Παντελή Στεφάνου, χωρίς όμως να τον ακολουθούσουν οι Βασίλης Μυριαγκός και Γιώργος Λιγνός.

Στους ισχυρισμούς του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης απάντησε ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς που μετά από μια πρώτη ενημέρωση τόνισε ότι τουλάχιστον  11 δήμοι ανά την Ελλάδα συνεδριάζουν την ίδια ώρα.

Να σημειώσουμε ότι επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε και ο Στέλιος Καμπούρης που βρίσκονταν ως εκλεγμένο μέλος στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης αφορούσε την κατάθεση προτάσεων για ένταξη έργων στην νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

«Έχουμε μια εικόνα των ελλείψεων της Χίου και μπορούμε να σχεδιάσουμε και να ιεραρχήσουμε έργα με βάση τις ανάγκες δίνοντας ωστόσο προτεραιότητα σε ότι θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία», ανέφερε ο Μανώλης Βουρνούς καταθέτοντας τις προτάσεις της δημοτικής αρχής για έργα και μελέτες.

Ειδικότερα ο δήμαρχος Χίου τόνισε την ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων, ημιαργίας  ενιαίου  παραλιακού μετώπου Βροντάδου- Καρφά, διατήρησης του ιστορικού περιβάλλοντος, δασοκάλυψης και δασοπροστασίας, αθλητικών, ψυχαγωγικών και σχολικών υποδομών ( με κυριότερο την ίδρυση Ειδικού Σχολείου)και πολλά αλλά, με κύριο στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

«Το τρίπτυχο νερό, διαχείριση απορριμμάτων και ενέργεια θα βοηθήσει σημαντικά τη Χίο της επόμενης δεκαετίας» τόνισε παράλληλα ο Μανώλης Βουρνούς.

Τις δικές τους προτάσεις κατέθεσαν και οι αντιπολιτεύσεις της Χιακής Συμπολιτείας και της Λαϊκής Συσπειρωσης. Ερμιόνη Φρεζούλη και Μάρκος Σκούφαλος αναφέρθηκαν στις ελλείψεις που υπάρχουν σε αρκετούς τομείς με την επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας να επικρίνει την δημοτική αρχή για «στενό χρονικό πλαίσιο» και τον επικεφαλή της ΛΑΣ να ζητά, έκτος όλων των άλλων και  σχεδιασμό αντισεισμικής προστασίας.

Στην συνεδρίαση κατέθεσαν τις προτάσεις τους και φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το επιμελητήριο Χίου  και το ΤΕΕ με τους εκπροσώπους τους να αναφέρουν ότι είναι απαραίτητος ένας κοινός στρατηγικός σχεδιασμός για το μέλλον.

Οι προτάσεις που ακουστήκαν καταγράφηκαν και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρχει ιεράρχηση των αναγκών κάθε περιοχής και τομέα προκειμένου να εκπονηθούν μελέτες που θα είναι έτοιμες να διεκδικήσουν ένα κομμάτι της …πίτας των χρηματοδοτήσεων για την επομένη προγραμματική περίοδο.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι στην προγραμματική περίοδο 2017-2021 δεν μπήκε προς συζήτηση το δίπτυχο Λιμάνι-Αεροδρόμιο καθώς είναι ήδη ενταγμένο και προγραμματισμένο στην τρέχουσα περίοδο.

πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου