Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Εν' αναμονή χρηματοδότησης για τη μελέτη σκοπιμότητας για τα λιμάνια Χίου και Μεστών

Προκοστολόγηση της μελέτης σκοπιμότητας για τα λιμάνια της Χίου και των Μεστών ζήτησε από το Λιμενικό Ταμείο Χίου το Υπουργείο Ναυτιλίας, κάτι το οποίο θα γίνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ώστε στη συνέχεια το υπουργείο να μεριμνήσει για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη μελέτη.....


Τα παραπάνω προέκυψαν μετά τις νέες επαφές που έγιναν στο περιθώριο της παρουσίας του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας, Δ. Τεμπονέρα στη Χίο, για τις εργασίες του ΣΑΣ και της ημερίδας για την ακτοπλοΐα και το μεταφορικό ισοδύναμο, με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου, Αντώνη Κέφη να γνωστοποιεί, μέσω του Ράδιο “Α” τις τελευταίες εξελίξεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της ημερίδας  σημαντική αναφορά έγινε στο λιμάνι των Μεστών. Αποσαφηνίσθηκε ότι θα πρέπει να αναλυθούν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μιας τέτοιας απόφασης καθώς και οι οικονομικές συνέπειες που θα έχει η μετακίνηση της επιβατικής και εμπορευματικής κίνησης που θα αποφασιστεί έπειτα από δημόσιο διάλογο. Τέλος επισημάνθηκε ότι προχωρούν οι μελέτες χερσαίων εγκαταστάσεων για την πλήρη εφαρμογή του ISPS και για την προσέλκυση κρουαζιέρας.

Όπως είπε στο Ράδιο "Α"  ο Δήμαρχος, Μανώλης Βουρνούς, είναι αναγκαίο “να γίνει μια μελέτη η οποία θα βλέπει την τοπική οικονομία στο σύνολό της και θα βλέπει τι την συμφέρει περισσότερο. Ποια είναι τα υπέρ αν λειτουργεί το κεντρικό λιμάνι στη Χίο, ποια αν λειτουργεί στα Μεστά; Εφ’ όσον λειτουργήσει στη Χίο ή τα Μεστά ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις και πως θεραπεύονται; Τι θα κάνουμε για να καλύψουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις; Δεν μπορεί να πεθάνουν π.χ. οικονομικοί κλάδοι επειδή έχει πείσμα ο Δήμαρχος να μεταφέρει στα Μεστά την εμπορευματική κίνηση ή επειδή κάποιος έριξε μια καλή ιδέα ή επειδή το θέλει ο Υπουργός ή επειδή μας βρέθηκε ένα λιμάνι εκεί,που κάποιος, για κάποιο λόγο το έκανε εκείνη την εποχή. Πρέπει να γίνει με σωστές κινήσεις όλο αυτό και ούτε πρέπει να μείνουμε στο λιμάνι της Χίου επειδή αυτό ξέρουμε κι αυτό εμπιστευόμαστε, όπως έλεγε μια διαφήμιση απορρυπαντικού παλιά. Πρέπει να κάνουμε κινήσεις σαν κοινωνία και σαν οικονομία βασισμένοι σε πραγματικά δεδομένα. Να το μετρήσουμε να δούμε τι μας συμφέρει και τι εξυπηρετεί το μέλλον.”

Για ο ίδιο θέμα μέσω του Ράδιο “Α” παρέμβαση έκανε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Γιώργος Μισετζής, συντασσόμενος με το Δήμαρχο αλλά εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι το λιμάνι των Μεστών μπορεί να ενταχθεί στην οικονομική ζωή του τόπου δυναμικά. Μάλιστα σημείωσε ότι αντί του ενός δρομολογίου εβδομαδιαίως που επιδιώκεται να προσεγγίζει στα Μεστά, ειδικά για τους θερινούς μήνες, θα πρέπει να εξεταστεί η πραγματοποίηση και 2ου.

“Είναι πύλη το λιμάνι Μεστών και πριν τη νέα σεζόν πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας και να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο τουριστικός τομέας πάσχει και θα φτάσουμε σε “λουκέτα”, οπότε πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα”, κατέληξε ο κ. Μισετζής.

Πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου