Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

«Κίτρινα Γιλέκα»: Κρίσιμη ημέρα για το πολιτικό μέλλον του Μακρόν - Το βράδυ το τηλεοπτικό του διάγγελμα

Όλοι «κρέμονται από τα χείλη» του Γάλλου προέδρου -  Εάν τα μέτρα που θα ακουστούν σήμερα δεν ικανοποιήσουν τα «Κίτρινα Γιλέκα», τότε θα συνεχίσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις....

Σήμερα κρίνεται το πολιτικό μέλλον του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς από τα μέτρα που θα ανακοινώσει το βράδυ μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, τα «Κίτρινα Γιλέκα» θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τις μαχητικές κινητοποιήσεις τους στους δρόμους της χώρας.

Την ίδια ώρα, οι Γάλλοι πολίτες εμπιστεύονται τα ΜΜΕ για την ενημέρωση που τους παρέχουν σχετικά με το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», το 67% των Γάλλων έχουν εμπιστοσύνη στις εφημερίδες για την ενημέρωσή τους σε ότι αφορά στο κίνημα. Αν και μικρή διαφορά, πρώτο έρχεται το ραδιόφωνο με ποσοστό 68% ενώ το 57% των Γάλλων θεωρεί έγκυρη την ενημέρωση της τηλεόρασης. 

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ έσπευσε σήμερα να δηλώσει ότι το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» θα πλήξει τη γαλλική ανάπτυξη κατά 0,1%. 

«Αυτό σημαίνει λιγότερη ευημερία για τους Γάλλους», υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός σήμερα το πρωί στο δίκτυο «RTL». 

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι των συνδικάτων διαβαίνουν σήμερα το κατώφλι του Ελιζέ λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο 40χρονος πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την αγοραστική δύναμη και την φορολογική δικαιοσύνη προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας« Le Parisien».

Ωστόσο, ένα από τα συνδικάτα, το «Solidaires» απέρριψε ήδη την πρόταση του Μακρόν με το επιχείρημα ότι δεν είναι έτοιμο για διάλογο με τον Γάλλο πρόεδρο. 

Εάν τα μέτρα που θα ακουστούν σήμερα από τα χείλη του προέδρου δεν ικανοποιήσουν τα «Κίτρινα Γιλέκα», τότε θα συνεχίσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις και τα επόμενα Σαββατοκύριακα μέχρι τις χριστουγεννιάτικες γιορτές. Χθες εξήγγειλαν για τις 15 Δεκεμβρίου μία ογκώδη διαδήλωση στους δρόμους του Παρισιού. 

Την ίδια ώρα, η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, αρχηγός του «Εθνικού Μετώπου», ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο «δυνατές απαντήσεις στις κοινωνικές αγωνίες που εκφράζουν τα κίτρινα γιλέκα».

Τα περιθώρια του Μακρόν στενεύουν καθώς, κατά τη διάρκεια της «σιωπής» του, έχει γίνει σταδιακά σειρά υποχωρήσεων από τον πρωθυπουργό, χωρίς τον αντίκτυπο που θα είχαν στην αρχή των κινητοποιήσεων. 

Παράλληλα, σοσιαλιστές, κομουνιστές και οι «Ανυπότακτοι» του Μελανσόν ενώθηκαν για να καταθέσουν σήμερα πρόταση μομφής. Με μόλις 62 ψήφους η κίνηση αυτή δεν έχει βέβαια πιθανότητες επιτυχίας, αλλά μόνο συμβολική αξία.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου