Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Brexit: Με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο η Μέι - «Eκλιπαρεί» για νέα συμφωνία με την ΕΕ

«Aγκάθι» το βορειοιρλανδικό - Ενισχύονται οι «φωνές» για δεύτερο δημοψήφισμα - Σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με Μαρκ Ρούτε και Άνγκελα Μέρκελ......

Με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο βρίσκεται η Τερέζα Μέι, βάζοντας «πάγο» την τελευταία στιγμή στην προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την έγκριση της συμφωνίας σχετικά με το Brexit. 

Η Συντηρητική πρωθυπουργός τρέχει και δεν φτάνει, επιχειρώντας να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της για μία νέα συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Προκειμένου να αποφύγει μια θλιβερή ήττα στο κοινοβούλιο -αφού έβλεπε ότι οι βουλευτές θα καταψήφιζαν τη συμφωνία για την αποχώρηση του Λονδίνου από την Ε.Ε - η Μέι αποφάσισε χθες να αναβάλει τη σημερινή ψηφοφορία. Σήμερα μεταβαίνει σε Χάγη και Βερολίνο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.

«Η Μέι συναντάται με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ με στόχο τη διάσωση της συμφωνίας για το Brexit», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το BBC.

Η Βρετανή πρωθυπουργός δήλωσε ότι χρειάζεται «περαιτέρω διαβεβαιώσεις» σχετικά με το βορειοιρλανδικό προκειμένου να αποσπάσει τη συναίνεση των βουλευτών της. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ξεκαθάρισε χθες ότι η Ε.Ε δεν θα «επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία». Δήλωσε, ωστόσο, ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν «στη διευκόλυνση της επικύρωσης από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Σύμφωνα πάντως με τον βρετανικό Τύπο, οι πιθανότητες ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit ενισχύονται σημαντικά τις τελευταίες ώρες. 

Για το γερμανικό περιοδικό «Focus»,την Πέμπτη, που θα διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος για το Brexit, θα γίνει μία ύστατη προσπάθεια για να βρεθεί μία λύση. Ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί το σενάριο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε ακόμη και χωρίς συμφωνία. 

Για τον γερμανικό Τύπο, η επίτευξη συμφωνίας για την αποχώρηση του Λονδίνου από την ευρωπαϊκή οικογένεια μπορεί να φθάσει έως το Ιανουάριο, με συνεχείς διαβουλεύσεις της Τερέζα Μέι με τους Ευρωπαίους εταίρους. 

Στην περίπτωση που η Μέι δεν αποκομίσει παραχωρήσεις από τις επαφές της με τους Ευρωπαίους ηγέτες, τότε πρωτοκλασάτα στελέχη των Συντηρητικών θα ενισχύσουν τις πιέσεις για ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Guardian», Βρετανοί υπουργοί θεωρούν πως, ένα δεύτερο δημοψήφισμα μαζί με μια ψηφοφορία κατά της «μη συμφωνίας», είναι η επιλογή που που πιθανότατα θα αποσπούσε την επίσημη στήριξη των Εργατικών αλλά και των Συντηρητικών «ανταρτών» για να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Επιπλέον, οι δυσοίωνες οικονομικές προειδοποιήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνει, ότι από το Brexit θα επιβαρυνθεί σημαντικά η βρετανική οικονομία, έπιασαν τόπο.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου