Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Αντιπρόεδρος Κομισιόν στην Κύπρο: Απαιτούνται κανόνες διαφάνειας για τα «χρυσά διαβατήρια»

Σε έκθεση της τη περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφηνε σαφείς αιχμές κατά της Κύπρου, της Βουλγαρίας και της Μάλτας για την παροχή «χρυσών διαβατηρίων» σε υπηκόους τρίτων χωρών με αδιαφανείς διαδικασίες....

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν που επισκέπτεται τη Κύπρο, δήλωσε ότι η Κομισιόν έχει συστήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να μελετήσει τη δημιουργία κανόνων πλήρους διαφάνειας για την απόδοση της υπηκοότητας της ΕΕ από κράτη μέλη έτσι ώστε να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή απειλές για την ασφάλεια του ευρωπαϊκού χώρου. 

Θα πρέπει αν σημειωθεί ότι η Κομισιόν σε έκθεση της τη περασμένη εβδομάδα άφηνε σαφείς αιχμές κατά της Κύπρου, της Βουλγαρίας και της Μάλτας για την παροχή «χρυσών διαβατηρίων» σε υπηκόους τρίτων χωρών με αδιαφανείς διαδικασίες. 

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης απαντώντας υποστήριξε ότι στοχοποιείται αδίκως η Κύπρος, ενώ ξένα ΜΜΕ έκαναν αναφορές για εμπλοκή συγγενικών του προσώπων στην διευκόλυνση κυρίως Ρώσων ολιγαρχών να αποκτήσουν κυπριακή – ευρωπαϊκή υπηκοότητα μέσω επενδύσεων.

Ο κ. Κατάινεν, ανέφερε ακόμα: «Γνωρίζω ότι το ζήτημα είναι πολύ ευαίσθητο για ορισμένες χώρες και ότι κάποιες χώρες μπορεί να ανησυχούν που άλλα κράτη μέλη ή η Κομισιόν συζητούν αυτό το θέμα, αλλά, νομίζω ότι ο πραγματισμός είναι ο καλύτερος τρόπος θεώρησης του ζητήματος».

«Όλοι γνωρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν τεράστιες ευκαιρίες. Οποιαδήποτε υπηκοότητα και να έχεις, αν έχεις την υπηκοότητα της ΕΕ, έχεις το δικαίωμα να κάνεις σχεδόν οτιδήποτε επιθυμείς στην Ένωσή μας». Γι αυτό, πρόσθεσε «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι γνωρίζουμε ποιοι είναι άνθρωποι που βρίσκονται εντός της Ένωσης μας».

Είπε επίσης ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου η παραχώρηση υπηκοότητας σε κάποιον έχει προκαλέσει κάποια θέματα ασφαλείας, ή έχει ενθαρρύνει την φοροδιαφυγή ή είχε άλλα αρνητικά επακόλουθα.

«Έχουμε συστήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να μελετήσει τη δημιουργία πλήρως διαφανών κανόνων» για να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και ποιος έχει το δικαίωμα να πάρει υπηκοότητα, ανέφερε ο κ. Κατάινεν.

Συνέχισε λέγοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ασφάλεια, εμπιστοσύνη ή διαφάνεια και είμαστε όλοι εναντίον της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ή των απειλών στην ασφάλεια μας.

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου