Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Τουρκικό δικαστήριο διατάζει την απελευθέρωση της βουλευτού Λεϊλά Γκιουβέν

Δικαστήριο στην Τουρκία έδωσε εντολή για την απελευθέρωση της φυλακισμένης βουλευτού του HDP που πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 79 μέρες......

Δικαστήριο στην Τουρκία έδωσε σήμερα εντολή για την απελευθέρωση υπό δικαστικό έλεγχο της βουλευτού κουρδικής καταγωγής Λεϊλά Γκιουβέν που πραγματοποιεί απεργία πείνας στη φυλακή εδώ και 79 μέρες, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.

Η απόφαση για την απελευθέρωση της Λεϊλά Γκιουβέν που κρατείται από τον Ιανουάριο του 2018 ελήφθη από δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ, κύρια πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας στην οποία η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Η 55χρονη Γκιουβέν δεν ήταν παρούσα στην ακροαματική διαδικασία, στην οποία παρίσταντο εκπρόσωποι πολλών ευρωπαϊκών κομμάτων της αριστεράς, οι οποίοι παρευρέθηκαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην βουλευτή.

Στη Γαλλία ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν απηύθυνε το περασμένο Σάββατο ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν για να του ζητήσει να μεσολαβήσει υπέρ της βουλευτού.

Η Γκιουβέν άρχισε απεργία πείνας στη φυλακή στις 8 Νοεμβρίου για να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ιστορικού ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Το κόμμα της Γκιουβέν, το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ανακοίνωσε στις 10 Ιανουαρίου ότι η κατάσταση της υγείας της έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που «η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο».

Σύμφωνα με το HDP, η Γκιουβέν έχασε περίπου 15 κιλά από τότε που άρχισε την απεργία πείνας και «δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετηθεί μόνη της ή να περπατήσει».

Έχει επίσης πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός της έχει μειωθεί και «δεν μπορεί να πίνει υγρά, ούτε καν νερό», σημείωνε επίσης το HDP σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το HDP, δεκάδες πολιτικοί κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας σε τουρκικές φυλακές για να διαμαρτυρηθούν για τη φυλάκιση και την απομόνωση του Οτζαλάν στο νησί Ιμραλί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Η Γκιουβέν συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2018, αφού επέκρινε την επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που ήταν τότε σε εξέλιξη στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν, στη βόρεια Συρία.

Το HDP υπογράμμισε ότι η τουρκική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη «για όλες τις αρνητικές συνέπειες από τη διαμαρτυρία της Λεϊλά Γκιουβέν και των άλλων που συνεχίζουν την απεργία πείνα που πραγματοποιούν στη φυλακή».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί το HDP ότι είναι η πολιτική βιτρίνα του PKK το οποίο η Άγκυρα και οι δυτικοί της σύμμαχοι έχουν χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση».

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου