Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Πλούσια δραστηριότητα Σπιλάνη στη Χίο

Ξεκίνησε και «επίσημα» τις προεκλογικές περιοδείες στα νησιά της Περιφέρειας Β.Αιγαίου ο υποψήφιος περιφερειάρχης με τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ  καθηγητής και περιφερειακός σύμβουλος  Γ.Σπιλάνης......


Πρώτος σταθμός η Χίος το διάστημα 16-20/1/19 . Μαζί με την επίσης περιφερειακή σύμβουλο Α.Αργυρούδη , μέλη της παράταξης και στελέχη που θα είναι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι έκαναν σειρά επαφών με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς του νησιού. Το πρόγραμμα περιλάμβανε συνεδρίαση του συντονιστικού Χίου της παράταξης ,με στόχο τον συνολικό σχεδιασμό- συντονισμό ώστε να υπάρξουν ολοκληρωμένες προτάσεις που θα είναι υλοποιήσιμες από το προσεχή Σεπτέμβριο .

Στην συνάντηση με την επιχείρηση ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ ΑΕ. συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τον αγροδιατροφικό κλάδο που ξεκινούν από τη διαθεσιμότητα της γης, τις γηγενείς ποικιλίες που επιτρέπουν τη παραγωγή ξεχωριστών τοπικών προϊόντων, τα προβλήματα νερού που σε συνδυασμό με τη κλιματική αλλαγή απαιτούν διαφορετικές καλλιεργητικές πρακτικές, τα προβλήματα με τον υψηλό ηλικιακό Μ.Ο του  ανθρώπινου δυναμικού και την ανάγκη εμπλουτισμού σε νέο και εκπαιδευμένο, μέσω βελτίωσης  της ελκυστικότητας των αγροτικών περιοχών και τέλος στη προώθηση των προϊόντων στην ελληνική και διεθνή αγορά. Συζητήθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για στοχευμένη και οργανωμένη συμμετοχή σε εκθέσεις ώστε να υπάρχουν αποτελέσματα και επισημάνθηκε ο αρνητικός αντίκτυπος από την απαξίωση της ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ. Η  δημιουργία  κέντρου logistics στην Αθήνα, με υποβοήθηση από την Περιφέρεια, εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση  στην  προβολή και τη διακίνηση των προϊόντων των εξαγωγικών επιχειρήσεων των νησιών μας  προς την ηπειρωτική Ελλάδα, τα υπόλοιπα νησιά και το εξωτερικό.

Στην συνάντηση με την  ΔΑΟΚ Χίου συζητήθηκαν τα περιθώρια που υπάρχουν ώστε να εκπονηθεί στρατηγικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης που να καλύπτει όλα τα στάδια παραγωγής «από το χωράφι στο ράφι» στοχεύοντας στη παραγωγή ποιοτικών προϊόντων βασισμένων σε τοπικές ποικιλίες. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για αποτελεσματικότερη παρέμβαση της Περιφέρειας σε κρίσιμα σημεία της παραγωγικής διαδικασίας όπως πχ. δακοκτονία,  διαχείριση νερού,  εκπαίδευση και οργάνωση των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα,  προώθηση των σχεδίων βελτίωσης βοσκοτόπων,  κλπ ώστε να  βελτιωθούν οι συνθήκες παραγωγής, τα εισοδήματα των παραγωγών και να μειωθούν οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι. Συζητήθηκε το πρόβλημα της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών φορέων και η αναγκαιότητα για τη συγκέντρωση τους σε ένα επίπεδο λήψης αποφάσεων. Τέλος τέθηκε το θέμα της αναγκαιότητας στενής και συνεχούς συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων τόσο κατά τη κατάρτιση όσο και τη υλοποίηση του σχεδίου αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού της Περιφέρειας

Η συνάντηση με το  Επιμελητήριο Χίου , σε συνέχεια της συνάντησης με το Επιμελητήριο Λέσβου που ήταν και η αφετηρία της προεκλογικής εκστρατείας εντάσσεται στην αναγκαιότητα συνεργασίας και συμπόρευσης όλων των δυνάμεων των νησιών μέσα από την ενεργοποίηση του 3πλού έλικα (αυτοδιοίκηση, παραγωγικοί φορείς, πανεπιστημιακή-ερευνητική κοινότητα) που μαζί με τους πολίτες των νησιών καλούνται να αλλάξουν τη πορεία των νησιών που παραμένει φθίνουσα τουλάχιστον σε ότι αφορά τις ανταγωνιστικές-εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Μέσα από ένα σχέδιο που θα αντιμετωπίζει το έλλειμμα σύμπνοιας -αποτέλεσμα της  οπτικής των μέχρι σήμερα Περιφερειαρχών -απέναντι στις απαιτούμενες συνεργασίες. Η ανατροπή της φθίνουσας πορείας της Χίου θα συγκρατήσει τη νεολαία του νησιού που εξακολουθεί να στρέφεται- με αυξημένο μάλιστα ρυθμό -στη ναυτιλία , με ότι συνέπεια  έχει αυτό για την ανάπτυξη του τόπου. 

Τυροκομία, ποτοποιίες, παραγωγή αρωματικών φυτών και γλυκών κουταλιού, μελισσοκομία , οι 40 περίπου επιχειρήσεις αρτοποιίας- ζαχαροπλαστικής,  αποτελούν  τη ραχοκοκαλιά, των πολύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων που μαζί με τις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών οριοθετούν  τον κλάδο της αγροδιατροφής που πρέπει να υποστηριχθεί από δράσεις επιχειρηματικότητας, στοχευμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Η ανάγκη αντιμετώπισης προβλημάτων κατάρτισης επιχειρηματιών και εργαζόμενων ώστε να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους ,ειδικά σε θέματα τυποποίησης των προϊόντων και η  αποτελεσματική προώθηση των προϊόντων μέσα από συλλογικές δράσεις αναδείχθηκαν ως σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη για ποιοτικά προϊόντα και συζητήθηκε η επέκταση της δράσης σύνδεσης αγροδιατροφής με τουρισμό μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος «Aegean Cuisine” που υλοποιεί εδώ και πάνω από 10 χρόνια το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Υπογραμμίστηκε τέλος ότι θα πρέπει να γίνουν θεματικές συναντήσεις με τις διαφορετικές ομάδες παραγωγών πάνω σε συγκεκριμένη ατζέντα και με  συγκεκριμένους στόχους ώστε να είναι ελεγχόμενη η αποτελεσματικότητα τους.

Σε συναντήσεις με πολίτες της Χίου με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές ανησυχίες τέθηκαν  τόσο τα προβλήματα υποβάθμισης των ξεχωριστών πόρων του νησιού από άστοχες παρεμβάσεις της Περιφέρειας που εξακολουθεί να μην κατανοεί αφενός μεν την ευθραυστότητα τους αφετέρου δε τη χρησιμότητα τους για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας να δημιουργούν αντίθετα αποτελέσματα, με την καταστροφή μοναδικών βιότοπων που οδηγεί στην εξαφάνιση ειδών. Από την άλλη προκαλούν την κατασυκοφάντηση όσων επιμένουν στη τήρηση της νομιμότητας και στην αναγκαιότητα στροφής στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ανάδειξη της φύσης μέσα από το καθαρισμό, τη συντήρηση και τη σήμανση των μονοπατιών που απαιτεί μια σταθερή και επαναλαμβανόμενη χρηματοδότηση ήπιων παρεμβάσεων .

Η επίσκεψη σε πολιτιστικά και φυσικά μνημεία (Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς, Ελιά Liverani, Παναγίας της «Σικελιώτισσας» κλπ) με την συνοδεία του  ερευνητή της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.Δ. Μελαχροινούδη, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι στα νησιά υπάρχει σημαντικός και ιδιαίτερος φυσικός και πολιτιστικός πλούτος καθώς και άνθρωποι που εργάζονται με πάθος, μεράκι και σύστημα ώστε να διατηρηθεί αυτό το πολύτιμο κεφάλαιο των νησιών. Δική μας πρόθεση είναι να αναδείξουμε τη ξεχωριστή ταυτότητα του κάθε νησιού και να συμβάλουμε να αποτελέσει τη βάση μιας διαφορετικής αναπτυξιακής πορείας.

πηγή:www.politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου