Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

SOS από το Δ/ντή της Ιχθυόσκαλας: Η υπεραλίευση μείωσε στο 1/4 τα ψάρια

Συνεχώς μειούμενες είναι οι ποσότητες ψαριών από την παράκτια και μέση αλιεία που παραδίδονται στην Ιχθυόσκαλα Χίου, γεγονός που ο Δ/ντής της, Ντίνος Στούπος, αποδίδει στην υπεραλίευση που γίνεται χρόνια τώρα, ειδικά στις περιόδους αναπαραγωγής......

«Δεν καταλαβαίνω γιατί από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο σταματάμε τις μηχανότρατες, ενώ το διάστημα από Απρίλη μέχρι και τα μέσα Ιούνη, που τα ψάρια είναι αυγωμένα το Υπουργείο αφήνει τα συρόμενα εργαλεία να κάνουν αυτήν την τεράστια ζημιά», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» ο Ντίνος Στούπος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι στο Αιγαίο βορείως βρίσκονται να ψαρεύουν μέχρι και ρώσικα σκάφη, ενώ εξ’ανατολών μην ξεχνάμε ότι δραστηριοποιούνται και οι Τούρκοι αλιείς, για τους οποίους όμως – όπως παρατήρησε ο κ. Στούπος- υπάρχει αυστηρότερο καθεστώς, τουλάχιστον για την περίοδο αναπαραγωγής των ψαριών.
31 χρόνια στην ιχθυόσκαλα έχει να παρατηρήσει ότι παραλαμβάνουν πλέον το ¼ της ποσότητας ψαριών σε σχέση με τις ποσότητες που τους προσκόμιζαν οι ψαράδες την εποχή που ο ίδιος ενεπλάκη επαγγελματικά στο συγκεκριμένο χώρο. Το ίδιο διάστημα τα αλιευτικά εργαλεία μειώθηκαν σημαντικά (συνέβαλλαν σ’ αυτό και οι επιδοτήσεις της Ε.Ε. για το «κόψιμο») με τον ίδιο να αναφέρει ότι από τις 20 ανεμότρατες παρέμειναν 7, από τα 8 γρι- γρι τα 2 και από τα 650 – 700 σκάφη της παράκτιας αλιείας ο αριθμός περιορίστηκε κατά προσέγγιση στα 300.
Έτσι σήμερα στην Ιχθυόσκαλα Χίου καταλήγουν κατ’έτος 1.400 τόνοι ψαριών, που θα μπορούσαν να ήταν περισσότεροι αν δεν «ταξίδευαν» για την Ιχθυόσκαλα Πειραιά πολλά αλιεύματα από επαγγελματίες της περιοχής μας.
Ακόμη όμως και από αυτούς τους 1.400 τόνους το 60 -70% οδεύουν για την αγορά της Αθήνας και το υπόλοιπο μένει να καλύψει τις ανάγκες της τοπικής αγοράς.

Πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου