Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Παγχιακή επιτροπή αγώνα: «Χρονιά διεκδικήσεων το 2017 για το μεταναστευτικό»

Να διαλύσει τις εντυπώσεις ότι όχι μόνο δεν εξάντλησε τη δυναμικής της, αλλά ότι ετοιμάζεται ακόμα πιο δυναμικά από τη νέα χρόνια επιχειρεί με ανακοίνωσή της η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα.....


Στην ανοιχτή παρέμβασή της η Παγχιακή Επιτροπή σημειώνει ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας ώστε να μη μετατραπεί το νησί σε φυλακή ανθρώπων αλλά ούτε «θα επιτρέψει τη λειτουργία του σαν προτεκτοράτο ξένων οργανισμών και ανεξέλεγκτων Μ.Κ.Ο.».

Ταυτόχρονα σημειώνει την κάθετη αντίθεσή της με τη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής και ή ενδιάμεσου προαναχωρησιακού κέντρου στο Μερσινίδι, που επιχειρείται με την περίφραξη, η οποία καμουφλάρεται επικοινωνιακά σαν αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του καταυλισμού.

Με την ίδια σκληρή στάση η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα υπογραμμίζει ότι δεν θα αποδεχθεί πλάγιες μεθόδους για  την μόνιμη εγκατάσταση ανεξέλεγκτου αριθμού ατόμων σε  παράλληλες δομές ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνει και στο επικοινωνιακό κομμάτι λέγοντας ότι «δεν θα αφήσει κανέναν να δυσφημεί το νησί  και τους κατοίκους του με κατευθυνόμενη προπαγάνδα».

Στο κείμενό της καλεί το Δημοτικό συμβούλιο  να εφαρμόσει αυτά που έχει ήδη ψηφίσει, το κλείσιμο της Σούδας, αλλά και τα 9 σημεία των θέσεών τηε .

Ταυτόχρονα καλεί όλους τους κατοίκους του νησιού, τους επιστημονικούς, επαγγελματικούς ,πολιτικούς φορείς και τους συλλόγους,  να συνταχθούν όλοι σε μια κοινή γραμμή για την διεκδίκηση των αυτονόητων για το νησί μας.

Οι ανησυχίες

Στην μακροσκελή ανακοίνωσή της η Παγχιακή Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για τις τελευταίες εξαγγελίες του Γ. Μουζάλα, αφού όπως αναφέρει «δημιουργούν επιπλέον κίνητρο (με την πριμοδότηση  μηνιάτικου)  για την έλξη των μεταναστευτικών ροών, σε μία χώρα που η ανεργία πλησιάζει το 30%. Η αναφορά της λέξης ''παράτυποι'' ουσιαστικά υποδηλώνει την παντελή απροθυμία για την φύλαξη των συνόρων μας».

«Ανησυχία και ανασφάλεια προκύπτει επίσης από την ομολογία της Ε.Ε., που εκφράστηκε από τα χείλη του κ. Αβραμόπουλου, για ανάγκη εισδοχής στην Ευρώπη 10εκατ. μεταναστών. Αφού είναι έτσι, ας ορισθεί ένας νόμιμος ,αξιοπρεπής και  ασφαλής τρόπος μεταφοράς κατευθείαν στις χώρες υποδοχής, ορίζοντας ουσιαστικά τα hoptspotsεκτός Ευρωπαϊκού εδάφους», αναφέρει η Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι με τον ερχομό της νέας χρονιάς έχει προγραμματίσει ομιλίες με προσκεκλημένους που θα βοηθήσουν στην προβολή και διεθνοποίηση του προβλήματος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο απολογισμός του 2016

Σε άλλο σημείο της δημόσιας παρέμβασής της η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα χαρακτηρίζει το 2016 ως μία πολύ δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα και ειδικότερα για τα νησιά μας που σήκωσαν επιπλέον το δυσβάσταχτο βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος.

«Ήταν ολοφάνερο ότι εφαρμοζόταν μια τελείως λάθος πολιτική στο μεταναστευτικό, με την ανεξέλεγκτη και χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο, εισροή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στις ευαίσθητες γεωπολιτικές περιοχές των νησιών μας, με κινδύνους ακόμη και αποσταθεροποίησής τους ειδικά μετά τον εγκλωβισμό δυσανάλογου σε σχέση με τον πληθυσμό τους, αριθμού ατόμων. 

Ο εγκλωβισμός των μεταναστευτικών ροών στα νησιά μας, προήλθε από αυθαίρετη ερμηνεία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας ,και μάλιστα με μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Την υποψία ότι έτσι ερμηνεύει την συμφωνία ο ένας εκ των δύο συμβαλλόμενων .      

Ο κ. Maarten Verwey, γενικός διευθυντής και προϊστάμενος της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και συντονιστής της Ε.Ε. για την εφαρμογή της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, δήλωσε ότι έτσι θέλει να ερμηνεύεται  η συμφωνία από την Τουρκία, προσφέροντας άλλοθι στην ως τώρα καταστροφική πολιτική του κ. Μουζάλα.  

Έφτασε έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σημείο έσχατου αυτο-εξευτελισμού, δια του αντιπροσώπου της να αποδέχεται την συμφωνία, όπως την ερμηνεύει, αυτός που απειλεί ότι θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες.

Σε  ακόμη μία επίδειξη υποκρισίας εκ μέρους της, δηλώνει ότι αυτό θέλει η Τουρκία, ενώ στην πραγματικότητα το επιδιώκει η ίδια! Το συμπέρασμα, έτσι κι αλλιώς, είναι ότι τα νησιά θα είναι τα θύματα της διαδικασίας!



Μέρος της ακολουθούμενης πολιτικής αυτής, ήταν και η πίεση του υπουργείου προς την δημοτική αρχή για δημιουργία νέων χώρων παραμονής,  λες και αυτή ήταν η λύση που θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα», αναφέρει η Επιτροπή.

Σταχυολογώντας τα όσα κατάφερε στη χρονιά που μας πέρασε η Επιτροπή σημειώνει:

Η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα της αγωνίας των κατοίκων του νησιού,  για την τροπή που έπαιρναν τα πράγματα,  μιας και οι  αιρετοί μας , δεν είχαν το σθένος και την τόλμη να υποστηρίξουν τα αυτονόητα . Η πρώτη της εμφάνιση γίνεται στις 20 Σεπτεμβρίου.

Με την κατάθεση  επιστολής προς το Δημοτικό Συμβούλιο, εξήγησε αναλυτικά για το που οδηγούν το νησί οι δρομολογημένες αποφάσεις,  και όρισε  ημερομηνία για συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Με μια μεγαλειώδη για τα δεδομένα του νησιού συγκέντρωση και πορεία, στις 28/9 ο κόσμος της Χίου φώναξε ειρηνικά ,”ως εδώ, φτάνει”.

Από αυτήν την ημέρα και μετά , με καίριες παρεμβάσεις η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα κατόρθωσε :

Να υπερψηφισθούν οι δίκαιες θέσεις της από το Δημοτικό Συμβούλιο
Να γίνει εσπευσμένα κλείσιμο της δομής ΔΗΠΕΘΕ,  και ενέργειες  αποσυμφόρησης του νησιού. Λίγο αργότερα, ο υπουργός ομολογεί σε τηλεοπτικές εκπομπές ότι έχουν μετακινηθεί από το νησί πάνω από 1500-2000 άτομα τις τελευταίες ημέρες, αντιφάσκοντας στην ουσία με τα ως τότε λεγόμενά του, ότι είναι αδύνατη η μετακίνηση ατόμων από τα νησιά.
Να διαφανεί για πρώτη φορά πρόθεση συνεργασίας και κοινής γραμμής των αιρετών μας (περιφέρειας, Δήμου, βουλευτών) στην επόμενη σύσκεψη στο υπουργείο
Να ακουστεί για πρώτη φορά μια φωνή αντίδρασης στην καταστροφή του νησιού από  2 αντιδημάρχους
Να αναγκασθεί το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος, να ζητήσει την γνώμη του δικηγορικού συλλόγου για την ερμηνεία της συμφωνίας σχετικά με τον εγκλωβισμό των μεταναστών. (Η εύλογη βέβαια απορία είναι τι ακριβώς και πώς "διαπραγματευόταν" το νησί στις έως τότε αλλεπάλληλες συσκέψεις). Το αποτέλεσμα ήταν ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου να εκδώσει ένα πόρισμα, όπου με νομικά επιχειρήματα αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί επικίνδυνες τακτικές- πολιτικές στο μεταναστευτικό ζήτημα, προσπαθώντας παράλληλα να εξαπατήσει τους νησιώτες και να αποποιηθεί των ευθυνών της.
Να αποτελέσει η αντίδραση των κατοίκων της Χίου, παράδειγμα και για τα διπλανά νησιά
Να αναγκασθεί στην απίστευτα κυνική  ομολογία ο υπουργός, ότι δεν προβλέπεται ο εγκλωβισμός των μεταναστών, αλλά αυτός αποτελεί προϊόν ερμηνείας και πολιτικής επιλογής.
Να ομολογήσει,  ότι πλέον οι ροές αποτελούνται από  οικονομικούς μετανάστες κατά 80%
Να διαφανεί προς όλους ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική που στηρίζονταν σε ψεύδη, στην ουσία κάλυπτε την ανεπάρκεια ,τις ιδεοληψίες και την ανικανότητα στην διαχείριση του προβλήματος. Η εύκολη λύση για την κυβέρνηση ήταν η θυσία των 5 νησιών (με πολιτικό κόστος ίσως μόνο 5 εδρών), αντί της δίκαιης και αναλογικής διάχυσης του βάρους σε όλη την Ελλάδα

Πηγή:www.politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου