Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Ομόφωνα πέρασε το ΦΠΑ για τα νησιά από τη Βουλή

Ομόφωνα υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η πολυσυζητημένη τροπολογία για την αναστολή εφαρμογής των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, που πλήττονται από την προσφυγική κρίση......

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, την οποία είχε ζητήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και οι 259 βουλευτές που ήταν παρόντες απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής ψήφισαν «ΝΑΙ», από τη δικομματική πλειοψηφία, τη ΝΔ, τη Χρυσή Αυγή, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω τροπολογία προβλέπει την μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ κατά 30% για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου Καρπάθου), καθώς και για τη Σαμοθράκη που εντάχθηκε στο μέτρο μετέπειτα. Το μέτρο θα ισχύει από 1/1/2017 έως 31/12/2017, δηλαδή, για ένα χρόνο, γεγονός για το οποίο η κυβέρνηση δέχτηκε τη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης όπως και για την αιτιολογία περί «παγώματος» του αυξημένου ΦΠΑ για λόγους προσφυγικής κρίσης κι όχι ως ειδική μέριμνα για τη νησιωτικότητα.
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αφορούν στα αγαθά που:
- βρίσκονται στα συγκεκριμένα νησιά και παραδίδονται από επαγγελματίες που είναι εγκατεστημένοι στο νησί
-πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από επαγγελματίες που υπόκεινται στο φόρο εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας
-αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη.
Το δε αίτημα για την ονομαστική ψηφοφορία, που είχε κατατεθεί από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε μία προσπάθεια να καταδείξει την «ανεπαρκώς αιτιολογημένη» αλλαγή πλεύσης της ΝΔ από το «ΠΑΡΩΝ» στην εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων στο «ΝΑΙ» σήμερα και του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων από την αποχή στο «ΝΑΙ», αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των βουλευτών εκτός κόμματος που την συνυπογράφουν.
Κι αυτό γιατί στους υπογράφοντες συμπεριλαμβάνεται ο βουλευτής του Ποταμιού Αχμέτ Ιλχάν κόντρα στο κόμμα του και με τις φήμες να τον εμφανίζουν δυσαρεστημένο με το Ποτάμι, καθώς και ο ανεξάρτητος Λεωνίδας Γρηγοράκος, που είχε διαγραφεί από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τον περασμένο Ιανουάριο και οι πληροφορίες θέλουν τις σχέσεις του με την Ιπποκράτους να βγαίνουν από τον «πάγο. Το αίτημα συνυπέγραψαν επίσης οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιώργος Καρράς και Στάθης Παναγούλης.
Πηγή:www.skai.gr

Πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου