Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Προσφυγικό «τράνζιτ» μέσω Πόλης

«Πόρτα» μέσω Κωνσταντινούπολης άνοιξαν τα κυκλώματα των διακινητών, μεταφέροντας αεροπορικώς στον «προθάλαμο» της Ευρώπης και από εκεί στα ελληνικά νησιά μεγάλο αριθμό μεταναστών από χώρες της Αφρικής, αλλά ακόμα και από τη μακρινή Λατινική Αμερική.....

Οι προσφυγικές ροές του τελευταίου διαστήματος στο Βορειοανατολικό Αιγαίο φανερώνουν σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά την εθνικότητα των εισερχομένων, καθώς παρατηρείται ελαχιστοποίηση των προσφύγων από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής και «εκτόξευση» του αριθμού των μεταναστών. Οι τελευταίοι προέρχονται στην πλειονότητά τους από τις χώρες του Μαγκρέμπ αλλά και από την Υποσαχάρια Αφρική, ενώ είναι αυξανόμενος και ο αριθμός όσων έρχονται από τη Νότια Αμερική και την Καραϊβική!
Ενδεικτικά, σε σύνολο 270 αφίξεων από το περασμένο Σάββατο έως χθες το πρωί σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, οι 167 ήταν μετανάστες από 17 διαφορετικές χώρες της Αφρικής, μόλις 21 Σύροι και άλλοι 53 από Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπανγκλαντές, ενώ 13 προέρχονται από τη Λατινική Αμερική (9 από τη Δομινικανή Δημοκρατία και από ένας από Κούβα, Χιλή και Βενεζουέλα).
«Εχουν δραστηριοποιηθεί κυκλώματα που χρησιμοποιούν τις πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους για να προωθήσουν ανθρώπους με ελάχιστα χρήματα και μηδαμινό ρίσκο στην Κωνσταντινούπολη, καθώς για μια σειρά από χώρες δεν χρειάζεται θεώρηση εισόδου (visa) στην Τουρκία, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ζώνης Σένγκεν.
Η δράση
Φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη βρίσκουν συνεργούς των κυκλωμάτων που μεταφέρουν τους μετανάστες στα παράλια απέναντι από τα ελληνικά νησιά και από εκεί τους περνάνε με βάρκες», εξηγεί στο «Εθνος» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Στη πλειονότητά τους οι μετανάστες από την Αφρική αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού επιθυμούν να καταλήξουν στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, έχοντας την ψευδή ενημέρωση από τους διακινητές πως η μετάβασή τους σε αυτές θα είναι εύκολη, αν πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος.
Ο δρόμος της μετανάστευσης μέσω της Κωνσταντινούπολης είναι η ασφαλέστερη αλλά και η οικονομικότερη λύση, καθώς ένα αεροπορικό εισιτήριο από χώρες της Βόρειας Αφρικής κοστίζει από 60 έως 80 ευρώ κατ' άτομο με εταιρείες χαμηλού κόστους, ενώ για το πέρασμα στα ελληνικά νησιά οι διακινητές ζητούν πλέον 200-300 ευρώ. Οι ροές Αφρικανών φαίνεται πως είναι αυξημένες το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας και του χειμώνα, που καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο το ταξίδι στη Μεσόγειο προς τις ιταλικές ακτές. Παράλληλα, ένα μέρος των εισερχομένων εκτιμάται πως βγήκε από μια δομή φιλοξενίας νότια της Κωνσταντινούπολης, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει εγκαταλειφθεί πρόσφατα από τις τουρκικές Αρχές. 

Του ΒΑΣΙΛΗ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗ από το ΕΘΝΟΣ

Πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου