Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Ο τρελός χορός του χρήματος και το προσφυγικό

Ευρωπαϊκό χρήμα με … τη σέσουλα διακινείται ή κατ’ άλλους μένει ανεκμετάλλευτο από την ανικανότητα απορρόφησης του από τη κυβέρνηση. Ο Maarten Verwey ούτε λίγο, ούτε πολύ μας ανακοίνωσε ότι από την αρχή της προσφυγικής κρίσης στη χώρα έχει δοθεί από τη μητέρα Ευρώπη περί το 1,2 δις ευρώ......


«Μου πήγε η πίεση στο 20», ομολόγησε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης ο Ν. Νύκτας, με όσα άκουσε. Για να συμπληρώσει η Ερμ. Φρεζούλη ότι τα λεφτά για την περίφραξη στη Σούδα με συρματόπλεγμα στρατιωτικού τύπου ΝΑΤΟ βρέθηκαν, για το ρεύμα αναζητούνται…

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο Μαν. Βουρνούς δήλωσε εντυπωσιασμένος «να αφηγούνται τόσα εκ. ευρώ και κανείς να μην βρίσκεται να πληρώσει το ρεύμα στη Σούδα».

Κάπως έτσι έχει η κατάσταση. Ευρωπαϊκό χρήμα σε αφθονία κι εμείς να πανηγυρίζουμε γιατί εκταμιεύτηκε η ετήσια συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο Δήμο Χίου για τη λειτουργία των αφαλατώσεων…



Η διόγκωση της Μονομετοχικής

Για να αντιληφθούμε κάπως καλύτερα τα οικονομικά δεδομένα ας δούμε πως ξαφνικά … φούσκωσε ο προϋπολογισμός της Μονομετοχικής Ακινήτων του Δήμου. Το 2015 τα έσοδα της έφτασαν το ταπεινό ποσό των 153,939,92 €. Από αυτά τα 41.296,44€ ήταν έσοδα προερχόμενα από τη σύμβαση της με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τη διαχείριση του καταυλισμού της Σούδας. Ουσιαστικά δηλαδή τα … μη προσφυγικά έσοδα της Μονομετοχικής έφτασαν τα 112.643€, κατά 8.219€ λιγότερα συγκριτικά με τον αντίστοιχο απολογισμό του 2014.

Πρακτικά η παραπάνω αριθμητική φανερώνει ότι το πραγματικό έργο της δημοτικής εταιρείας, η διαχείριση της Λαχαναγοράς και η εκμίσθωση των παραλιών δηλαδή, συρρικνώθηκε, κι ας καυχώνται για αύξηση 8% στο συνολικό κύκλο εργασιών της.

Στον προϋπολογισμό του 2017, εκεί που προβλέπονται 12 μηνιαίες συμβάσεις για τη Σούδα με την Ύπατη Αρμοστεία, τα νούμερα εκτοξεύονται. Τα συνολικά προβλεπόμενα έσοδα εκτοξεύονται στο 1.228.400€, από τα οποία τα 780.000€ θα προέλθουν από τη συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τη «βελτίωση της ζωής των προσφύγων».

Τα χρήματα αυτά είναι κατά βάση η μισθοδοσία – μόνο – των περίπου 30 συμβασιούχων που εργάζονται στη Σούδα. Για τη σίτιση και τις λοιπές εργασίες υπάρχουν άλλοι κωδικοί, εκτός προϋπολογισμού Μονομετοχικής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε τον προϋπολογισμό με … κλειστά μάτια, με την εξαίρεση της παράταξης Λαμπρινούδη (εδώ θα επανέλθω μετά τα Χριστούγεννα), η οποία αρνήθηκε να δώσει την έγκριση της στον κωδικό 64.98.02, με το ευκαταφρόνητο ποσό των 580.000 € ως «έξοδα για τη βελτίωση της ζωής των προσφύγων».



Η αλλοίωση

Για να εξηγούμαστε, από τις 780.000€ που θα περάσουν απ’ το ταμείο της Μονομετοχικής, δικά της θα μείνουν κάποιες μερικές χιλιάδες διαχειριστικού οφέλους. Οι οποίες θα διοχετευτούν, πιθανά, σε δράσεις του αντικειμένου της, τις οποίες δεν μπορούσε μέχρι τώρα εξ’ ιδίων να χρηματοδοτήσει.

Η Μονομετοχική και … οι παραλίες είναι επομένως οι κερδισμένες της ποροσφυγικής διαχείρισης. Όλη η παραπάνω ανάλυση όμως έγινε με μοναδικό σκοπό να αποδείξει πως το προσφυγικό αλλοιώνει ολόκληρη την οικονομική μας λειτουργία. Στην περίπτωση της Μονομετοχικής φανερώνει, πρόσκαιρα, τη θετική πλευρά. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος, την οποία επιμελώς την αποσιωπούμε. Κι αν ανοίξουμε τα μάτια να τη δούμε, τουλάχιστον θα τρομάξουμε, για να μην πω … θα μεταναστεύσουμε. 

Πηγή:www.politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου