Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Άμισθος κληρικός: το επάγγελμα του μέλλοντος;

• ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΗΔΗ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ
Αρκετές δεκαετίες πριν, προτού η ελληνική πολιτεία αναλάβει την κάλυψη της μισθοδοσίας των κληρικών, ο ιερέας αποτελούσε λειτούργημα. Οι κοινωνίες αντιλαμβάνονταν τις βιοποριστικές ανάγκες των κληρικών και συνέδραμαν, όσο ήταν εφικτό, στην οικονομική τους ενίσχυση, άλλοτε με χρήμα κι άλλοτε πάλι με αγαθά......


Η οικονομική εξάρτηση της Εκκλησίας από το κράτος δημιούργησε οργανικές θέσεις, διασφάλισε το βιοπορισμό και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των κληρικών και έχει προκαθορίσει ποιες και πόσες θέσεις καλύπτονται από την ώρα που έμεναν κενές.

Στην εποχή των μνημονίων και η πλήρωση των κενών θέσεων ιερέων υπόκειται στη γενική αρχή «μία πρόσληψη κάθε δέκα αποχωρήσεις» για τις θέσεις στο Δημόσιο. Οι χειροτονίες κληρικών την τελευταία πενταετία γίνονται με το σταγονόμετρο και πολλές Ενορίες μένουν χωρίς ιερέα. Η πίεση μεταφέρθηκε κυρίως στα απομακρυσμένα χωριά των λιγοστών κατοίκων. Οι καμπάνες των εκκλησιών σιωπούν, ίσως η πιο τρανταχτή απόδειξη ότι οι ελπίδες επιστροφής της ζωής στερεύουν.

Η Ιερά Σύνοδος, προκειμένου να υπερβεί ένα σημαντικό πρόβλημα, επανέφερε τη δυνατότητα χειροτονίας άμισθων ιερέων, χωρίς ωστόσο να τολμήσει τα συνεπαγόμενα αναγκαία βήματα. Ενδυόμενος κανείς το ράσο αποκτά μια εφ’ όρου ζωής δέσμευση, η οποία δεν του επιτρέπει να εξασκεί άλλο παράλληλο επάγγελμα για το βιοπορισμό του ιδίου ή της οικογένειας του.

Η άτολμη απόφαση περιορίστηκε έτσι στη χειροτονία, ως άμισθων ιερέων, ελάχιστων προσώπων. Λειτούργησε περισσότερο ως προθάλαμος κάλυψης των προβλεπόμενων θέσεων οι οποίες θα παρέχονταν ανά Ιερά Μητρόπολη κατ’ έτος. Με στήριξη, πιθανά, από εκκλησιαστικούς πόρους και από τα ελάχιστα «τυχερά» οι άμισθοι νέοι κληρικοί βιοπορίζονταν στοιχειωδώς, εν αναμονή της μετάβαση τους σε καθεστώς αμοιβόμενου κληρικού με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

2 + 1

Το απαραίτητο μέτρο μέχρι σήμερα τηρούσε και η Ιερά Μητρόπολη Χίου. Άμισθοι κληρικοί με το σταγονόμετρο, ανάλογα με την ετήσια πρόβλεψη έγκρισης προσλήψεων, μίας συνήθως κατ’ έτος. Τα κενά στα χωριά, της βόρειας Χίου κυρίως, καλύπτονται με εκ περιτροπής Θείες Λειτουργίες.

Τις τελευταίες μέρες τρεις εξαίρετοι νέοι του νησιού, με αποδεδειγμένη την προσήλωση στις αρχές και το πνεύμα της Εκκλησίας, πήραν το δρόμο της ιεροσύνης, αρχικά στην άμισθη μορφή της. Αρχές Δεκεμβρίου χειροτονήθηκε ιερέας ο Γεώργιος Πύρρος και τοποθετήθηκε στις Αμάδες. Ακολούθησε η χειροτονία σε Διάκονο του Απόστολου Λάρδα, υιού του ιερέα Στ. Λάρδα και εγγονού του εκλιπόντος ιερέα του Βουνού Απ. Λάρδα. Τη Δευτέρα στην Καλαμωτή ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τον γάμο δυο νέων, του Κώστα Θηριανού και της Ιωάννας Ρέππα, υποψηφίων ιερέα και πρεσβυτέρας αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σεβασμιώτατος έχει λάβει διαβεβαίωση ότι το 2017 στην Ιερά Μητρόπολη Χίου θα ανοίξουν δυο προσλήψεις νέων έμμισθων ιερέων. Πιθανά τα υποψήφια πρόσωπα θα είναι ως τότε τρία, εκτός κι αν ο αριθμός αυξηθεί κι άλλο το προσεχές διάστημα. Οι τοποθετούμενοι ως άμισθοι κληρικοί έχουν εύλογα το προβάδισμα. Ως τότε, βέβαια, παραμένουν ανασφάλιστοι και με άλυτο το βιοποριστικό θέμα.

Τα ερωτήματα

Σε ένα περιβάλλον διογκωμένης ανεργίας πολλοί αναρωτιούνται αν θα πρέπει να γίνουν ευρύτερα γνωστά τα προσόντα για τη μελλοντική κάλυψη άμισθων ιερέων. Κυρίως όμως η κοινωνία αναρωτιέται γιατί η Ιερά Σύνοδος δεν αποτολμά το επόμενο μεγάλο βήμα. Να δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους κάθε ηλικίας να ενταχθούν στην ομάδα των άμισθων κληρικών, χωρίς η δέσμευση του ράσου να είναι αποτρεπτική για παράλληλη βιοποριστική επαγγελματική ενασχόληση. Μια γενναία τέτοιου είδους καινοτομία θα μπορούσε να φέρει κοντά στην Εκκλησία πρόσωπα που δεν συνδέουν απαραίτητα τη σχέση τους με τον ιερό κλήρο με την εξασφαλισμένη αμοιβή. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου