Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Μη μου τους κύκλους τάραττε…

Δεχόμαστε ως απόλυτα σωστή την επιχειρηματολογία της αδυναμίας δικού μας σχεδιασμού όσο υφίστατο έλλειμμα πληροφόρησης. Πώς να σχεδιάσεις σε περιβάλλον με σκοτεινά και αδιευκρίνιστα δεδομένα;.....


Από την Τρίτη το μεσημέρι τα πάντα φωτίστηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο. Απεσταλμένος της Ε.Ε. παρέδωσε, ανυπόγραφο μεν, αναλυτικότατο δε, σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Το επιχείρημα «δεν ξέρουμε» πλέον δεν υφίσταται. Όλοι οι δημοτικοί μας εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να καταλάβουν την απόλυτη ευθυγράμμιση Ε.Ε. – Τουρκίας – ελληνικής κυβέρνησης στην επιλογή 5 ελληνικά νησιά να θυσιάσουν το μέλλον τους για να φιλτράρουν τη διέλευση των αναγκαίων 10 εκ. εργατικών χεριών στις χώρες της Ευρώπης. Το υποψιαζόμασταν, τώρα πια το ομολόγησαν.

Άπαντες επωφελούνται:

η Τουρκία στη βάση της ερμηνείας εδραιώνει μελλοντικές διεκδικήσεις επί των νησιών έχοντας εγκαταστήσει σ’ αυτά μουσουλμανικούς πληθυσμούς
η Ε.Ε. εξασφαλίζει μικρότερες πιθανότητες μετακίνησης ανεπιθύμητων και επικίνδυνων για την ασφάλεια της μεταναστών σε χώρες εκτός Ελλάδας
η ελληνική κυβέρνηση περιορίζει το πολιτικό κόστος διαχείρισης του μεταναστευτικού σε 5 μόνο νησιά.
Με απεσταλμένους και τελεσίγραφα ζητούν από Χίο, Λέσβο, Σάμο, Κω, Λέρο να συνεργαστούν στη δημιουργία νέων χώρων υποδοχής και κράτησης. Υπόσχονται επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης του ασύλου. Τίποτα περισσότερο.

Υπό τη σκιά των παραπάνω εξελίξεων συνεδρίασε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου. Κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος θα ανέμενε από αυτό διπλή απόφαση:

την ανάληψη άμεσης πρωτοβουλίας ώστε να σταματήσει το μαρτύριο της διαμονής σε κοντεϊνερ – παγοκυψέλες των προσφύγων και μεταναστών της Σούδας. Προς τιμήν του, έστω και με καθυστέρηση, επενέβη κι ίσως και σήμερα δοθεί τελική λύση ενίσχυσης της παροχής ρεύματος.
την κατ’ αρχήν ενημέρωση του Σώματος για τα νέα δεδομένα και τη συμφωνία άμεσης σύγκλισης του με αποκλειστικό θέμα τη χάραξη στρατηγικής από την πλευρά του νησιού. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…
Το σύνολο των συμβούλων αντιμετώπισαν την κατάσταση ως μια υπόθεση του συρμού. Να περάσουμε ήσυχα τις γιορτές και βλέπουμε…

Οι αντιπολιτεύσεις περιορίστηκαν να θέσουν θέμα ενημέρωσης από το δήμαρχο κι ο Μαν. Βουρνούς έβγαλε από πάνω του την ευθύνη με αστεία και λογοπαίγνια για τη στάση της αντιπολίτευσης στη συνάντηση με τον κ. Verwey αφενός και ζητώντας από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να ορίσει «όποτε θέλει» μια ειδική συνεδρίαση για το θέμα αφετέρου.

Στα δημοτικά έδρανα συνέχισαν να παρίσταντο για κάποιες ώρες σύμβουλοι που κρίνουν ότι η συζήτηση για τους προϋπολογισμούς των νομικών προσώπων του Δήμου ή για τις χρονικές παρατάσεις έργων έχουν νόημα ενώ η φυσιογνωμία των νησιών μας αλλάζει, παρά τη θέληση μας. Αμέριμνα συνεδρίαζαν, σαν να μην τρέχει τίποτα ουσιώδες, ανάξιο να σημάνει συναγερμό στη Χίο, στη Λέσβο, στη Σάμο, στην Κώ, στη Λέρο.

Επιβεβαίωσαν την κοινή αίσθηση ότι από το Δήμο Χίου δεν έχουμε καμία ελπίδα έκφρασης της μεγάλης αγωνίας του νησιού για την κατάληξη του προσφυγικού.

Από χθες το βράδυ έγινε επιτακτική ανάγκη η αναζήτηση του θεσμικού ή άτυπου φορέα συντονισμού της κατάστασης. Ο Δήμος Χίου ή δεν θέλει ή δεν μπορεί, δεν πρέπει να τρώμε άλλο χρόνο για να το αναλύσουμε.

Η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα εμφανίζει επίσης σημάδια κόπωσης. Άφησε τη δυναμική της να ξεφουσκώσει. Ή άμεσα πρέπει να φροντίσει τη μετεξέλιξη της και την ανάληψη εκ μέρους της πρωτοβουλιών ή να δεχτούμε σιωπηρά πως το νησί αποδέχεται το κοινό τελεσίγραφο Ε.Ε. – κυβέρνησης – Τουρκίας.

Πηγή:www.politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου