Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Τράπεζες για πλειστηριασμούς: Μειώστε τα όρια κάτω από τα €100.000

Περιορισμό στα όρια επιλεξιμότητας για το νόμο Κατσέλη ζητούν οι τραπεζίτες - Τα «κόκκινα» δάνεια βρίσκονται στα 88,6 δισ. ευρώ - Μέχρι το τέλος του έτους έχουν ήδη προγραμματιστεί σχεδόν 25.000 πλειστηριασμοί......

Αγωνία σε όσους δανειολήπτες έχουν «κόκκινα» δάνεια προκαλεί η εκπεφρασμένη και επίσημα πια πρόθεση των τραπεζών να κατέβει το όριο επιλεξιμότητας για προστασία από τους πλειστηριασμούς κάτω από τις 100.000 ευρώ.

Τη θέση των τραπεζών για την οποία είχε γράψει το ΘΕΜΑ από τις αρχές Σεπτεμβρίου περιέγραψε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank σε συνέδριο στο Βερολίνο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Θεόδωρος Καλαντώνης, υπογράμμισε ότι ο «νόμος Κατσέλη» θα ισχύει και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, ωστόσο, θα πρέπει να καταστούν πιο περιοριστικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας σε σχέση με το εισόδημα αλλά και την αξία των ακινήτων, για την οποία οι τράπεζες, όπως είπε, έχουν προτείνει να μειωθεί κάτω από τις 100.000 ευρώ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι είναι ανοιχτό και το σενάριο του κυπριακού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο το κράτος θα καταβάλλει το 1/3 της εκάστοτε δανειακής δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα αποπληρώνει τα υπόλοιπα 2/3 της οφειλής.

Το ΘΕΜΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε γράψει ότι η πρώτη κίνηση των τραπεζών ήταν να κατεβάσουν το όριο της αντικειμενικής αξίας των κατοικιών που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα προς πλειστηριασμό από τις 150.000 στις 100.000 ευρώ με τον πήχη να αναμένεται να κατέβει από το όριο των 100.000 ευρώ μέσα στο 2019.

Την ίδια ώρα με ραγδαίους ρυθμούς «ανεβαίνουν» στην πλατφόρμα eauction.gr ακίνητα προς πλειστηριασμό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία το πρωί της Τρίτης μέχρι το τέλος του έτους έχουν αναρτηθεί 24.958 πλειστηριασμοί με 1.016 εξ αυτών να έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

Το μέγεθος του προβλήματος με τα «κόκκινα» δάνεια περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Μάρτιν Τσούρντα, σύμφωνα με τον οποίο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν περιοριστεί στα 88,6 δισ. τον Ιούνιο του 2018 από 107,2 δισ. ευρώπου ήταν το ιστορικό υψηλό. 

Ο κ. Τσούρντα υπογράμμισε ακόμη, ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επανεξετάσουν τα προϊόντα και την διάρθρωσή τους στη σχετικά μικρή αγορά της Ελλάδας, προωθώντας μείωση του κόστους, νέα προϊόντα στην λιανική τραπεζική, εξειδίκευση στη χονδρική και επιτάχυνση της ψηφιοποίησης με εκπαίδευση και των πελατών στο νέο μοντέλο. Ανέφερε ακόμη, ότι είναι αργά για την εφαρμογή μιας λύσης τύπου κλασικής bad bank, κάτι που, όπως είπε, μπορούσε να γίνει πριν από 5 χρόνια. Σημείωσε ωστόσο, ότι η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος διαφοροποιείται από το μοντέλο αυτό.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου