Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Πού κρύβεται ο μακελάρης του Στρασβούργου;

Προτού κάνει την επίθεση δέχθηκε τηλεφώνημα από Γερμανία - 700 άτομα οργώνουν τη Γαλλία για να τον εντοπίσουν - Οι ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας προειδοποιούν για νέες επιθέσεις σε άλλες χώρες
Άφαντος παραμένει ο 29χρονος δράστης που σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, με τις αρχές της Γαλλίας και της Γερμανίας να βρίσκονται επί ποδός για τον εντοπισμό του. Μόνο στη Γαλλία, 700 άτομα συμμετέχουν στην επιχείρηση εντοπισμού του......


Την ίδια ώρα, οι ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας προειδοποιούν ότι η επίθεση στο Στρασβούργο ενόψει Χριστουγέννων αναμένεται να «αφυπνίσει» τους ισλαμιστές τρομοκράτες και σε άλλες χώρες. Για τον Γερμανό εμπειρογνώμονα σε θέματα τρομοκρατίας Πίτερ Νόιμαν είναι ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω επιθέσεων. «Μια επίθεση ακολουθείται συχνά από μια παρόμοια επίθεση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια πράξη εμπνέει τους άλλους τζιχαντιστές», υποστηρίζει στην εφημερίδα «Neue Osnabrücker Zeitung».

Ο 29χρονος ισλαμιστής τρομοκράτης Cherif Chekatt είχε καταδικαστεί για 27 αδικήματα σε Γαλλία, Ελβετία και Γερμανία για διαρρήξεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ενώ βρισκόταν στο Στρασβούργο και προτού σκοτώσει εν ψυχρώ τρεις ανθρώπους και τραυματίσει 12, είχε δεχθεί ένα τηλεφώνημα από τη Γερμανία. Οι γερμανικές αρχές θεωρούν βέβαιο ότι, εκτός από τον αδερφό του, είχε κι άλλους συνεργούς. Η πληροφορία αυτή έρχεται από γερμανικές πηγές ασφαλείας. «Όταν δέχτηκε την κλήση από Γερμανία, δεν απάντησε στο τηλέφωνο. Δεν είναι σαφές ποιος τον κάλεσε και γιατί. Οι Γερμανοί ερευνητές προσπαθούν να διαλευκάνουν την υπόθεση», γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Εκτός από τη Γαλλία, και η Γερμανία έχει ενισχύσει σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας καθώς οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι ο 29χρονος μακελάρης είναι κρυμμένος σε γερμανικό έδαφος.

Ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης του, ο Γερμανός Τόμας Ρέντερ αποκάλυψε στην εφημερίδα «Bild» ότι ο δράστης ήταν πιστός μουσουλμάνος:  «Δεν έπινε αλκοόλ και γι΄αυτόν ήταν σημαντικό να μην του πηγαίνουν χοιρινό στη φυλακή», όπως επισημαίνει. Την ίδια ώρα, η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» επισημαίνει ότι ο Cherif εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 16 ετών. Χωρίς επαγγελματική κατάρτιση, άρχισε να κάνει διαρρήξεις. Ο δικηγόρος του τον περιέγραψε ως «ένα ήσυχο πελάτη» ο οποίος, αν και αρνείται να φάει χοιρινό και να πιει αλκοόλ, «δεν δείχνει ότι είναι ένα βαθιά ριζοσπαστικοποιημένο άτομο».

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση Μακρόν ανακοίνωσε ότι ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις για τον εντοπισμό του δράστη. Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», τουλάχιστον 700 άτομα, χωροφύλακες, ειδικές δυνάμεις και αστυνομικοί «οργώνουν» τη Γαλλία για να εντοπίσουν τον δράστη και πιθανούς συνεργούς του.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου