Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

«Τέσσερα χρόνια τώρα, έργα ακούμε και έργα δεν βλέπουμε»

Νοσοκομείο Χίου και Δικαστικό Μέγαρο, δύο από τα βασικότερα ζητήματα υποδομών του νησιού που έχει παραλύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Στη Βουλή φέρνει για άλλη μια φορά τα ζητήματα των υποδομών της Χίου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης......
Με αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας, θέτει το ζήτημα της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί στην Παθολογική κλινική του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου και με ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υποδομών, επαναφέρει το ζήτημα της επανεκκίνησης των εργασιών στο ημιτελές κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου.

Ο κ. Μηταράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τα δύο αυτά έργα:

«Επί τέσσερα έτη για έργα ακούμε και έργα δεν βλέπουμε. Οι κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν συσκέψεις, υπόσχονται και μετά επιστρέφουν στη γνώριμη πια αδιαφορία και αναποτελεσματικότητά τους.

Το χειρότερο είναι ότι από ιδεοληψίες και ανικανότητα, μόλις ανέλαβαν τη διακυβέρνηση, ακύρωσαν ώριμα έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όπως η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος και η αξιοποίηση  οικοπέδου του νοσοκομείου και η χρηματοδότηση που είχε εξασφαλιστεί το 2014 από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης για εργασίες στα Δικαστήρια. Είπαν ότι θα τα κάνουν όλα καλύτερα μόνοι τους. Αλλά επί μία τετραετία, είμαστε καθηλωμένοι στην ίδια κατάσταση: Οι Χιώτες βλέπουν το κουφάρι του Δικαστικού Μεγάρου να σαπίζει μέρα με τη μέρα και υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία όταν πρέπει να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο.

Ευτυχώς φεύγετε».

Ακολουθεί η ερώτηση του βουλευτή Χίου στον υπουργό Υγείας: 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Σας προωθώ δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» (16.01.2019) το οποίο αναφέρεται στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην  Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Χίου. Ειδικότερα, τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω και της έξαρσης των εποχικών νοσημάτων, οι θάλαμοι της παθολογικής έχουν γεμίσει ασφυκτικά, δημιουργώντας προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, στη νοσηλεία των ασθενών και στους εργαζόμενους.

Με δεδομένα τα ήδη σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου σε κτηριακές υποδομές, και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση τεσσάρων και πλέον ετών για την αντιμετώπισή τους, η συσσώρευση ασθενών, καθιστά την κατάσταση ιδιαίτερα προβληματική.

Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλώ να επιληφθείτε του θέματος, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Παθολογική Κλινική. 

Ακολουθεί η ερώτηση του βουλευτή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Μεταφορών:

 Εδώ και πάνω από μία τετραετία, έχουν σταματήσει οι εργασίες στο ημιτελές δικαστικό μέγαρο Χίου. Αιτία φαίνεται να είναι η αδυναμία της εταιρείας Κτηριακές Υποδομές να παραλάβει το ημιτελές κτήριο, και να εκκινήσει ξανά τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου σε νέο ανάδοχο.

Ωστόσο, μετά την παρέλευση τόσο μεγάλου διαστήματος, είναι απαράδεκτο να μη μπορεί να επανεκκινήσει το έργο, αυτό να απαξιώνεται διαρκώς, μαζί με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών που δόθηκαν και να μη μπορεί να βρεθεί λύση. Τα συναρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Μεταφορών & Υποδομών, θα πρέπει να προχωρήσουν σε άμεση λύση, για να σταματήσει πλέον να στερείται η Χίος αυτής της τόσο σημαντικής υποδομής.

Επειδή:

1.       Το υπάρχον δικαστικό μέγαρο είναι ανεπαρκές

2.       Είναι απαράδεκτο να αφήνεται να απαξιωθεί πλήρως ένα υπάρχον κτίσμα, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων

3.       Εδώ και τέσσερα χρόνια οι Κτηριακές Υποδομές προβάλουν το ίδιο επιχείρημα για το λιμνάζον έργο, δηλαδή την αδυναμία ολοκλήρωσης των διαδικασιών παραλαβής

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.       Ποιο το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης των εργασιών στο Δικαστικό Μέγαρο Χίου;

2.       Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία επανεκκίνησης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου αναδόχου και πότε θα ολοκληρωθεί;

3.       Πώς θα χρηματοδοτηθεί το έργο;

4.       Ποια η συνεργασία των 2 συναρμόδιων Υπουργείων για το θέμα; 

Πηγή:www.politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου