Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την ΠΝΠ για το νησιωτικό ΦΠΑ, διχάζει και εκβιάζει τις τοπικές κοινωνίες

Άρθρο του Ν. Μηταράκη στο capital.gr
Με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις μέσα από τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον διχασμό των τοπικών κοινωνιών, η κυβέρνηση προχωρά προς την πλήρη κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ.....
Με μια ΠΝΠ, παραμονές Πρωτοχρονιάς, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, έφερε μια ακόμα εξάμηνη παράταση του νησιωτικού ΦΠΑ στα τελευταία πέντε νησιά, Χίο, Λέσβο, Σάμο, Λέρο και Κω, εισάγοντας όμως μια πρωτοφανή ρήτρα: ο μειωμένος ΦΠΑ θα ισχύει όσο διαμένουν εκεί υπεράριθμοι πρόσφυγες και μετανάστες σε σχέση με τη δυναμικότητα των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης που υπάρχουν στο κάθε νησί. Για πρώτη φορά εξάλλου, ο μειωμένος ΦΠΑ δεν ισχύει αυτόματα, αλλά "δύναται να μειώνεται" μετά από απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, εφόσον διαπιστωθεί το υπεράριθμο.

Οι τοπικές κοινωνίες ήταν ήδη διχασμένες από την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό: η πολιτική ανοιχτών συνόρων, η αθρόα και ανεξέλεγκτη είσοδος προσφύγων και μεταναστών, η αδυναμία διαχείρισης του προβλήματος από την κυβέρνηση, οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα ΚΥΤ, είχαν ήδη φέρει τις τοπικές κοινωνίες στα όρια των αντοχών και των ανοχών τους. Με την ΠΝΠ, επιδιώκεται όχι μόνο παγίωση του διχασμού, αλλά και θεσμοθέτησή του.

Έμποροι εναντίον κατοίκων, κάτοικοι εναντίον μεταναστών, το ένα χωριό ενάντια στο άλλο. Η κυβέρνηση λέει στους νησιώτες να διαλέξουν: να γίνουν μόνιμα αποθήκες ψυχών ή να αντιμετωπίσουν ραγδαία μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους και αύξηση του κόστους ζωής τους. 

Η κυβέρνηση δρα απροκάλυπτα εκβιαστικά, λέγοντας στους νησιώτες ότι αν θέλετε να συνεχίσετε να έχετε το νησιωτικό ΦΠΑ πρέπει όχι απλά να δεχτείτε πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά αυτοί να είναι και υπεράριθμοι. Παγίωση του υπεράριθμου στα ΚΥΤ σημαίνει παγίωση της εξαθλίωσης, παγίωση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. 

Τον περασμένο Μάιο ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρακτήρισε "επικίνδυνη" τη σύνδεση του νησιωτικού ΦΠΑ με το μεταναστευτικό. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στους νησιώτες ότι όσο αυτός είναι Πρωθυπουργός ο νησιωτικός ΦΠΑ δεν καταργείται. Όλα αποδείχτηκαν φράσεις κενές περιεχομένου. Ο νησιωτικός ΦΠΑ, κεκτημένο της χώρας από τη θεσμοθέτηση του φόρου, προστατεύτηκε από όλες τις κυβερνήσεις, με τελευταία την κυβέρνηση Σαμαρά, υπό σημαντικά δυσχερέστερες δημοσιονομικές συνθήκες. Ξεκίνησε να "ξηλώνεται" από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015, ως πρώτη προσωπική προτεραιότητα του κ. Τσίπρα. Η κατάργησή του οριστικοποιείται πάλι από αυτή την κυβέρνηση με την παρούσα διάταξη.    

Αντιμετωπίζουμε πλέον μια επικίνδυνη κατάσταση. Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει ακόμα και τα όρια του ψέματος ή της πολιτικής εκμετάλλευσης. Δεν διστάζει να "παίξει" με την κοινωνική σταθερότητα και να θέτει εκβιαστικά διλήμματα του τύπου "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα". 

Οι πολίτες και οι νησιώτες συγκεκριμένα, αντιστεκόμαστε ενωμένοι απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης. Κανένας νησιώτης δεν πρέπει να ανεχτεί τα διλήμματα που ανταλλάσσουν μιζέρια με μιζέρια. Τα νησιά χρειάζονται και οριστική επίλυση του μεταναστευτικού βάσει του ευρωπαϊκού πλαισίου και των αναγκών των τοπικών κοινωνικών, και στήριξη της νησιωτικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της οικονομίας. Ανάπτυξη και ασφάλεια δεν είναι ανταγωνιστικοί στόχοι, αλλά αλληλοσυμπληρούμενοι. Κάτι που προφανώς δε φαίνεται να αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση. Αντίθετα όμως, και ευτυχώς για τη χώρα, αποτελούν προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας που θα είναι η επόμενη κυβέρνηση αυτού του τόπου.

πηγή:www.politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου