Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Χάος με τα κρεβάτια στις εντατικές: Πεθαίνουν ασθενείς διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους!

Η κατάσταση είναι απελπιστική ενώ ακόμα δεν έχει χρειαστεί να αντιμετωπιστεί η κορύφωση των κρουσμάτων γρίπης, που αναμένεται να υπάρξει το ερχόμενο διάστημα - Ερωτήματα για το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης......

«Αν στη χθεσινή λίστα του ΕΚΑΒ βρίσκονταν 48 ασθενείς που αναμένουν για κρεβάτι ΜΕΘ, κανείς δεν θέλει να σκεφθεί πόσοι θα βρεθούν σε αυτή τη λίστα όταν ξεκινήσει πιο δυνατά και η κυκλοφορία της εποχικής γρίπης!»: Αυτό λένε οι επαγγελματίες υγείας τόσο στα νοσοκομεία όσο και στο ΕΚΑΒ που διαχειρίζεται την περίφημη λίστα, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το δυσοίωνο ενδεχόμενο και κυρίως οι επιπτώσεις του. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τα νοσοκομεία της Αττικής είναι αποκαλυπτικά: Ευαγγελισμός: 6 διασωληνωμένοι, Ερυθρός Σταυρός: 5, Σωτηρία: 5, Αττικόν: 2, Γενικό Κρατικό Νίκαιας: 2.

Η εικόνα των ασθενών που διασωληνώνονται και ελλείψει διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ παραμένουν σε κοινούς θαλάμους, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται για τους ίδιους τους διασωληνωμένους αλλά και τους άλλους ασθενείς, δεν είναι εικόνα που αρμόζει σε δημόσιο σύστημα υγείας ευρωπαϊκής χώρας. Το βέβαιον είναι πως οι ασθενείς που διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους, δεν καταφέρνουν να παλέψουν για τη ζωή τους επί ίσοις όροις με εκείνους που βρίσκονται μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, παρότι αυτό επιβάλλει η κατάσταση της υγείας τους. 

Οι δύο ασθενείς από το νοσοκομείο Ζακύνθου, που είχαν μοιραία κατάληξη, περιμένοντας επί ημέρες διασωληνωμένοι έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο να ελευθερωθεί κρεβάτι σε μία ΜΕΘ, αποτέλεσαν μία τραγική απόδειξη για το πώς εξελίσσεται αυτή η αναμονή και πιθανόν ένας κακός οιωνός για το πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Οι χρόνιες δυσλειτουργίες του συστήματος υγείας και ιδίως στο ευαίσθητο πεδίο των ΜΕΘ, με αποκλίσεις ανάμεσα στις οργανικές κλίνες ΜΕΘ, αυτές που έχουν αναπτυχθεί και αυτές που λειτουργούν, δίνουν μια εξήγηση για την κατάσταση που επικρατεί.

Πανελλαδικά προβλέπονται στους Οργανισμούς των νοσοκομείων 701 οργανικές κλίνες ΜΕΘ. Ωστόσο, από αυτές διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να λειτουργούν οι 615, ενώ ο τελικός αριθμός αυτών που διαθέτουν και προσωπικό μειώνεται ακόμη περισσότερο, σε 555. Στην Αττική, που συγκεντρώνει σημαντικό όγκο περιστατικών και από την περιφέρεια, λειτουργούν 231 κλίνες και άλλες 24 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), στην Αττική εχθές περίμεναν 38 ασθενείς να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου