Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Τσίπρας αν ο Καμμένος αποσύρει τη στήριξή του

Πληροφορίες για συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο Σάββατο - Τι αναμένεται από τη σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου - Κατσίκης: Είτε σήμερα, είτε τις επόμενες ημέρες οι ΑΝΕΛ φεύγουν από την κυβέρνηση.......

Η ημέρα του μεγάλου πολιτικού παζαριού ξημέρωσε και ο Πάνος Καμμένος θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να ανακοινώσει στον κυβερνητικό του εταίρο τις αποφάσεις του για τη στήριξη ή μη της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους- μετά από τέσσερα χρόνια συμβίωσης - και οι όροι του διαζυγίου θα διαμορφώσουν αναλόγως τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων μηνών. 

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως η επόμενη ημέρα για εκείνον και το κόμμα του εξαρτάται και από τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τόσο για τη συμφωνία, όσο και για τη ψήφο εμπιστοσύνης. Γνωρίζει, επίσης, πως μπορεί να εκβιάσει τον Πάνο Καμμένο στέλνοντας τελεσίγραφο: και μπορώ και θα συνεχίσω χωρίς εσένα μέχρι τις εκλογές. Από την άλλη, ο Πάνος Καμμένος γνωρίζει πως δεν ελέγχει απολύτως την κοινοβουλευτική του ομάδα, αλλά ξέρει πως αν αποσύρει τη στήριξή του πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών θα χαλάσει τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή να πάει σε εκλογές όχι νωρίτερα το Μάιο, με στόχο να περάσει όλα τα θετικά μέτρα, να έχει ξεφουσκώσει ως θέμα το Μακεδονικό και φυσικά να προχωρήσει με τα θέματα των σκανδάλων και την συνταγματική αναθεώρηση. 

Ο πρωθυπουργός προσδοκά ο Πάνος Καμμένος να μην αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση διαφορετικά θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και πάνω σε αυτά τα δεδομένα θα παίξει τα χαρτιά του και ο Πάνος Καμμένος, τα οποία ακόμα κρατά κρυφά. 

Από τις αποφάσεις της σημερινής συνάντησης θα φανεί προφανώς η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, αν και ο πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει πως αποτελεί προσωπικό του στοίχημα η εξάντληση της συνταγματικής του θητείας και να στηθούν οι κάλπες τον Οκτώβριο του 2019. Αυτό το σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την αρχική συμφωνία που είχε κάνει με τον Πάνο Καμμένο, δηλαδή να δρομολογηθούν εξελίξεις μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, αποσύροντας μόνο τους υπουργούς του. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του, παραμένοντας στην αρχική συμφωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας έριξε ξεκάθαρα το μπαλάκι στον κυβερνητικό εταίρο για το μέλλον της σταθερότητας της χώρας, ξεκαθαρίζοντας πως αν δεν εισακουστεί το αίτημά του και αποσύρει τη στήριξή του, τότε θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής. Έστειλε εκ νέου το μηνυμα πως η κυβέρνηση "βάσει της αριθμητικής" θα την λάβει , ενώ απέκρουσε τα περί συναλλαγών κάτω από το τραπέζι. Διευκρίνισε μάλιστα πως αν δε λάβει 151 ψήφους, τότε θα προχωρήσει "εν ευθέτω χρόνω" και συντεταγμένα σε πρόωρες κάλπες. Εν ολίγοις, αν αποχωρήσει τώρα ο Πάνος Καμμένος η επόμενη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι: να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης πριν έρθει προς κύρωση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών ή διαφορετικά πάει σε πρόωρες εκλογές, αφού, όμως, πρώτα κλείσει τις νομοθετικές εκκρεμότητες. Στη δεύτερη περίπτωση, αν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αποφασίσει άλλη μία “κωλοτούμπα” και δεν υλοποιήσει τις απειλές που εκτοξευσε το Σαββατοκυριακο, τότε, οι όποιες εξελίξεις θα λάβουν παράταση για μετά τη ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα κατατεθεί στην ελληνική Βουλή εντός Ιανουαρίου. Σε αυτό το σενάριο παραμένει το ερώτημα αν θα προκηρύξει ο Αλέξης Τσίπρας πρόωρες εκλογές, καθότι, και πάλι για να περάσει η Συμφωνία, θα έχουν διαλυθεί τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες μεταξύ αυτών και οι ΑΝΕΛ. «Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα επιλέξει ο ίδιος να ρίξει νερό στον μύλο των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Δεν θα διευκολύνει τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων. Αν το κάνει, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα το κάνει», είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε, προχθές, στο Open.

Με βάση τους υπολογισμούς εφόσον ο κ. Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ελπίζει σε 151, ίσως και 152 «ναι». Ειδικότερα, στους 145 βουλευτές που διαθέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με τη μεταγραφείσα από την Ε.Κ. Θεοδώρα Μαγαλοοικονόμου), πιθανολογείται ότι θα προστεθούν η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα, που είναι ανεξάρτητη και έχει εκλεγεί με τη ΝΔ, η υπουργός Έλενα Κουντουρά και ίσως ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης που μαζί με τους Θ. Παπαχριστόπουλο και Κ. Ζουράρι είναι εκλεγμένοι με τους ΑΝΕΛ και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι. 

Με τις αποσκιρτήσεις αυτές, όμως, ο Πάνος Καμμένος, που το κόμμα του έχει τώρα 7 βουλευτές και θα μείνει με τρεις, ο Σταύρος Θεοδωράκης, που το κόμμα του έχει 6 βουλευτές και θα μείνει με 5, παύουν να είναι αρχηγοί αναγνωρισμένοι από τον Κανονισμό της Βουλής, αφού τα κόμματα δεν θα διαθέτουν πλέον τον απαιτούμενο αριθμό για να λογίζονται ως χωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες και θα χάσουν όλα τα προνόμια, καθώς τα κοινοβουλευτικά τους στελέχη θα έχουν το «status» των ανεξάρτητων βουλευτών.

Είναι προφανές ότι, εφόσον συμβεί αυτό, η κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει ημερομηνία λήξης, αφού πρώτα γίνουν οι ψηφοφορίες για το Σύνταγμα και την ψήφιση των νομοσχεδίων που διευκολύνουν τη φιλολαϊκή ατζέντα της κυβέρνησης. Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος προς τις κάλπες, οι οποίες το αργότερο που μπορεί να στήνουν είναι ο Μάιος με την ταυτόχρονη διεξαγωγή όλων μαζί των εκλογικών αναμετρήσεων (ευρωεκλογών, δημοτικών και περιφερειακών).

Κατσίκης: Είτε σήμερα, είτε τις επόμενες ημέρες οι ΑΝΕΛ φεύγουν από την κυβέρνηση

Είτε σήμερα είτε τις επόμενες ημέρες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποχωρούν από την κυβέρνηση, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Κατσίκης. «Εμείς φεύγουμε, εάν θα φύγουμε στις 10 η ώρα σήμερα, ή αν θα φύγουμε τη Δευτέρα που έχουμε την ψηφοφορία για τα εξοπλιστικά, δεν είναι μείζονος σημασίας», επισήμανε.

Ο κύριος Κατσίκης επέμεινε πως με δεδομένο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται στη Βουλή, οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση. Όλα τα στοιχεία της υπόθεσης συγκλίνουν στο διαζύγιο, πρόσθεσε. Επιπλέον, επισήμανε, το κόμμα δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός καταφύγει στη Βουλή. «Χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης δεν περνάει η Συμφωνία των Πρεσπών, που αυτός είναι ο σκοπός μας», δήλωσε μιλώντας στον Ant1.

Εν τούτοις, ο κύριος Κατσίκης δήλωσε πως οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα ψηφίσουν τα αντισταθμιστικά για τα εξοπλιστικά στη Βουλή.

Τέλος, μιλώντας για το αν η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ είναι συμπαγής, τόνισε: «Είμαστε πολιτική δύναμη εδραιωμένη πλην Παπαχρηστόπουλου». Αναφορικά με την στάση της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, πρόσθεσε: «Ακούσατε την κυρία Κουντουρά να πει τίποτα αντίθετο με το κόμμα»;

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου