Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

«Δεν δίνουν το νέο σύνταγμα των Σκοπίων γιατί θα αποκαλυφθούν οι αλυτρωτισμοί» καταγγέλει ο Κουμουτσάκος

«Είναι αδιανόητο να μην κατατεθεί το ενιαίο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, δεν μπορούμε να συζητάμε χωρίς αυτό,  δεν μπορεί να συζητάμε σε πολιτικό κενό, είναι προαπαιτούμενο συζήτησης» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ....

Την κατάθεση του τροποποιημένου Συντάγματος της ΠΓΔΜ στο ελληνικό κοινοβούλιο ζητά η Νέα Δημοκρατία προκειμένου οι βουλευτές πριν τοποθετηθούν στην κρίσιμη ψηφοφορία της Πέμπτης να διαπιστώσουν εάν οι αλλαγές συνάδουν με το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας όπου συνεχίζεται η συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος επέμεινε στο αίτημα κατάθεσης του ενιαίου κειμένου του Συντάγματος των Σκοπίων αντί μόνο των συνταγματικών τροπολογιών ενώ παράλληλα ζήτησε και την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά. «Η δημοσιοποίηση της επιστολής Κοτζιά αποτελεί προαπαιτούμενο για την συζήτηση» είπε μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ για να υποστηρίξει σε άλλο σημείο  πως η κυβέρνηση δεν γνωστοποιεί τα επίμαχα έγγραφα γιατί θα αποκαλυφθούν οι αλυτρωτισμοί.

«Είναι αδιανόητο να μην κατατεθεί το ενιαίο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, δεν μπορούμε να συζητάμε χωρίς αυτό,  δεν μπορεί να συζητάμε σε πολιτικό κενό, είναι προαπαιτούμενο συζήτησης» τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε το εκτυπωμένο αγγλικό κείμενο Συντάγματος της ΠΓΔΜ που εντόπισε όπως είπε στο επίσημο site της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως οι ελληνικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ δεν έχουν καταγράψει τις σχετικές κρίσιμες αλλαγές που έγιναν τις περασμένες ημέρες στην Βουλή των Σκοπίων.

«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες στο Σύνταγμα αλλά να την βάζουν στο τέλος. Γι’  αυτό λέω πως όλα αυτά που εγείρει η ΝΔ  είναι προφάσεις εν αμαρτίες. Καταθέτω λοιπόν όπως είναι εκτυπωμένο από την επίσημη σελίδα της κυβέρνησης ΠΓΔΜ το Σύνταγμα που στο τέλος μπαίνουν οι τροποποιήσεις άρθρων Συντάγματος. Είναι στα αγγλικά» ειπε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Δεν διατυπώσαμε εμείς κανένα αίτημα για το πλήρες κείμενο, όμως θέλω να μιλήσω για τη λεπτότητα καταχώρησης στα πρακτικά ενός κειμένου στα αγγλικά. Το 2015 στο Δημοψήφισμα ωρυόταν όλη η επικράτεια επειδή είχατε βάλει ακόμα και στα ψηφοδέλτια τον αγγλικό τίτλο. Να ακολουθούμε ότι μας λέει το «his master voice» αλλά να το φέρνουμε και στα πρακτικά;» σχολίασε η κυρία Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ).

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας πως «υπέκυψε στην ακροδεξιά συνιστώσα της που έγινε συνισταμένη. Φάνηκε από τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη που είπε «εμείς δεν θέλουμε τον όρο Μακεδονία καθόλου»» και πρόσθεσε «η Συμφωνία υπηρετεί την εθνική στάση και υπάρχουν και δικλίδες ασφαλείας»

«Η συμφωνία αυτή αγνοεί τη βούληση της πλειοψηφίας του λαού λίγο πριν τη λήξη της θητείας σας γι’ αυτό ζητάμε να προσφύγουμε σε εκλογές» τόνισε ο κ. Βασίλης Κικίλιας για να υποστηρίξει ότι η Συμφωνία υπηρετεί τα συμφέροντα της γειτονικής χώρας και όχι της Ελλάδας.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου