Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Συμφωνία των Πρεσπών: Αγωνία και στα Σκόπια για την τελευταία μάχη της συνταγματικής αναθεώρησης

Σήμερα ξεκινά στη Βουλή της πΓΔΜ η συζήτηση των τεσσάρων τελικών τροπολογιών
Σήμερα δίνει ο Ζόραν Ζάεφ την τελευταία μάχη, η οποία θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια.....
Πρόκειται ουσιαστικά για το πολυπόθητο τέλος της διαδρομής όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών από την πλευρά των Σκοπίων. Αν και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που άλλαξαν στάση για να συμπληρωθεί ο αναγκαίος αριθμός των 80 ψήφων στο Κοινοβούλιο ήταν δεδομένο πως δεν είχαν περιθώρια να υπαναχωρήσουν στην πορεία, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανησυχούσε στο μεσοδιάστημα για τον κίνδυνο «ατυχήματος».

Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως έφτασε μέχρι εδώ. Για να εξασφαλίσει την στήριξη των οκτώ βουλευτών του VMRO, πέρα από τη θρυλούμενη δωροδοκία, τους έδωσε αμνηστία για τις κατηγορίες περί εμπλοκής τους στη βίαιη εισβολή στο Κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2017. Τα βήματα από την πλευρά της ΠΓΔΜ είναι σε συντονισμό με τους ρυθμούς που επιθυμεί και το ΝΑΤΟ. Ο γενικός γραμματέας του κ. Στόλτενμπεργκ πίεζε η Συμφωνία να κυρωθεί το ταχύτερο δυνατόν κι αυτό τελικά θα συμβεί.

Η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ γίνεται επί των τεσσάρων τελικών τροπολογιών σε άρθρα του Συντάγματος, τα οποία αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών των Σκοπίων. Οι τέσσερις τροπολογίες θα εισαχθούν για συζήτηση και έγκριση ξεχωριστά. Θα διεξαχθούν δηλαδή ισάριθμες ψηφοφορίες, ώστε να θεωρηθεί έγκυρη η συνταγματική τροποποίηση.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής της χώρας, η συζήτηση για την καθεμιά από τις τροπολογίες μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες. Ωστόσο, δεδομένης της απουσίας από τις συνεδριάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, που αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή. Η ηγεσία του VMRO είχε ανακοινώσει από τα Χριστούγεννα ακόμα ότι δεν θα λάβει μέρος στις ψηφοφορίες, καθώς δεν επιθυμεί να νομιμοποιήσει με την παρουσία των βουλευτών του τη διαδικασία, την οποία και χαρακτήρισε «φάρσα». Σε περίπτωση που εξαντληθούν όλα τα διαδικαστικά όρια, η ψηφοφορία μπορεί να πραγματοποιηθεί – το αργότερο - στις 15 Ιανουαρίου. Το σενάριο, όμως, αυτό δεν μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό.

Σε συνέντευξή του ο Ζόραν Ζάεφ έχει εκφράσει τη βεβαιότητα του πως οι σχετικές τροπολογίες θα ψηφιστούν από τουλάχιστον 80 βουλευτές, ίσως και περισσότερους. Η διαδικασία από πλευράς Σκοπίων, όμως, δεν τελειώνει στη Βουλή. Θα ολοκληρωθεί μόνο όταν η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και ο νόμος για τις γλώσσες, δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αυτό αναμένεται να συμβεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο πρόεδρος της FYROM Γκιόργκε Ιβάνοφ έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται ποτέ να υπογράψει το σχετικό διάταγμα. Τη υπογραφή αναμένεται να την βάλει ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Όταν ολοκληρωθεί κι αυτή η διαδικασία η σκυτάλη θα περάσει στην Αθήνα. Όλα δείχνουν πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να επισπεύσει την κύρωση.

Τόσο το ενδιαφέρον, όσο και οι πιέσεις που ασκεί η Δύση είναι εμφανείς αυτές τις ημέρες. Στην Αθήνα, η Άνγκελα Μέρκελ θα υπογραμμίσει την πλήρη υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στη Συμφωνία. Πιέσεις είχαν ασκηθεί και στους Αλβανούς των Σκοπίων, οι οποίοι συνέπλευσαν απολύτως με τον Ζάεφ. Ο ηγέτης της Συμμαχίας για τους Αλβανούς Ζιγιαντίν Σέλα συναντήθηκε χθες μαζί του και αμέσως μετά δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για  αλλαγές στο προοίμιο του Συντάγματος κατόπιν αιτήματος του.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός, όμως, ακόμα και μετά το πέρας της συμφωνίας δεν θα ξεκουραστεί. Η γειτονική χώρα θα μπει εκ νέου σε προεκλογική περίοδο, αφού τον Μάιο θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές. Ο προερχόμενος από το VMRO Γκεόργκι Ιβάνοφ δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει νέα θητεία, καθότι το Μάιο θα ολοκληρώσει τη δεύτερη τετραετία του στον προεδρικό θώκο.

Όσον αφορά τις διαδικασίες στην Ελλάδα, όπως έχει γίνει γνωστό υπάρχει συμφωνία για αποσύνδεση χρονικά της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή από την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης πλέον της “Βόρειας Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ. Κι αυτό, επειδή το πρωτόκολλο αυτό απαιτεί μία ειδική διαδικασία που απαιτεί μερικές ημέρες. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν ανησυχεί για την έκβαση των σχετικών ψηφοφοριών. Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών και κατά πάσα πιθανότητα αυτό ισχύει.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου