Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Στη Δεκαετία Του ’90 Επιστρέφει Ο Ρουκετοπόλεμος

ΜΟΛΙΣ 20.000 ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΝΟΡΙΕΣ ΘΑ ΡΙΦΘΟΥΝ ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ
Την απόφασή τους να περιορίσουν δραστικά την ποσότητα των ρουκετών που θα ριφθούν στον φετινό ρουκετοπόλεμο γνωστοποιούν μέσα από ανοιχτή επιστολή τους τα συνεργεία των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής, λέγοντας ότι ο φετινός αριθμός δεν θα ξεπεράσει τις 20.000 ρουκέτες......

«Δεν είμαστε οι περιθωριακοί του Βροντάδου»
Αφορμή για την ανακοίνωσή τους αποτέλεσαν οι διαμαρτυρίες των θιγόμενων ιδιοκτητών που πριν μερικές ημέρες γνωστοποίησαν ότι θα κινηθούν με εξώδικα και μηνύσεις κατά του Δήμου, ώστε να προστατευτούν οι ιδιοκτησίες τους.
«Οι ρουκετατζήδες δεν είναι οι ‘’περιθωριακοί’’ του Βροντάδου, όπως ίσως κάποιοι θιγόμενοι θα ήθελαν να τουςπαρουσιάσουν. Πολλοί από μας είμαστε οικογενειάρχες με παιδιά, που προσπαθούμε να δώσουμε σ’ αυτά ότι μας άφησαν οι παππούδες μας. Θα είναι ντροπή μας όταν ένα έθιμο δεν σταμάτησε σε πολύ δυσκολότερες εποχές να σβήσει στα  χέρια μας. Αν κάτι σήμερα κρατάει τους ανθρώπους δεμένους είναι η παράδοση. Κι ο ρουκετοπόλεμος έχει μια ιδιαιτερότητα: είναι μια παράδοση όχι συντηρημένη στη φορμόλη σύμφωνα με τα «γούστα» κάποιων δήθεν αρχηγών, αλλά μια παράδοση ζωντανή που ακούει την αγνή καρδιά των μερακλήδων ρουκετατζήδων, που δεν  ξεχνούν ούτε τους παλιούς ούτε τους καινούριους τους φίλους, ούτε αυτούς που ταξιδεύουν και λαχταρούν να ακούσουν στο τηλέφωνο τη ρουκέτα ούτε και αυτούς που «ταξίδεψαν» και δεν μπορούν πια να τη «στοκώσουν»», σημειώνουν εισαγωγικά.
Μειωμένος ο φετινός αριθμός
Αναφερόμενοι στο ζήτημα του αριθμού των ρουκετών, τα συνεργεία των δύο ενοριών διαβεβαιώνουν ότι ο αριθμός τους φέτος δεν θα ξεπεράσει τις 20.000 ρουκέτες, κάτι που σημαίνει ότι το έθιμο θα επιστρέψει στα δεδομένα του 1990.
«Τους διαβεβαιώνουμε ότι καταφέραμε και περιορίσαμε τον αριθμό τους από 100.000 που ρίχνονταν πριν δύο χρόνια, σε 70.000 πέρσι και σε 20.000 φέτος, ποσότητα ρουκετών που ρίχνονταν 15 χρόνια πριν, όπως οι θιγόμενοιτο ζήτησαν», τονίζουν, υποδεικνύοντας μάλιστα ως υπαίτιους της γιγάντωσης του εθίμου, «όσους καλλιέργησαν την υπερβολή για χάρη των περιβόητων «κλινών»».
«Οι φωτιές στις καρδιές κάποιων πιτσιρικάδων άρχισαν να μπαίνουν από την περιβόητη δημοσιότητα, από την «εικονική» πραγματικότητα, κι αυτό επιτέλους πρέπει να ακουστεί»,προσθέτουν.
Από την ανακοίνωσή τους δεν ξεφεύγει ούτε τα όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς για συμμετοχή ατόμων που δεν είναι από τον Βροντάδο.
« Όσο και αν αυτό μας ήταν δύσκολο, καταφέραμε να περιορίσουμε την παρέα και τους φίλους μας -κάτι που ήταν μέρος της χαράς μας-για το καλό του εθίμου! Αλλά κι εδώ ο παραλογισμός είναι εμφανής: δηλαδή αν οι ρουκέτες ήταν από βρονταδούσικα χέρια θα μαύριζαν λιγότερο τους τοίχους;», διερωτώνται.  
«Εμπάθεια κι επιθετικότητα από τους θιγόμενους»
Στο τελευταίο μέρος της ανακοίνωσής τους γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για τους θιγόμενους κατοίκους λέγοντας ότι τα λεγόμενά τους κρύβουν «στοιχεία παραλογισμού, - για να μην πούμε εμπάθειας και επιθετικότητας-  που στοχεύει επιθετικά σε ότι πιο καθαρό έχει να δείξει σήμερα η βρονταδούσικη ψυχή», καταλήγουν τονίζοντας ότι «οι ρουκέτες και φέτος θα είναι στον ΑΕΡΑ –και όχι μέσα στα σπίτια μας ή πάνω στα σπίτια τους- αλλά στο ρολόι και τον κουμπέ, στον κουμπέ και το ρολόι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου