Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Ο Εορτασμός Του Αγίου Μακαρίου Του Νοταρά Στην Καλλιμασιά


Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και με τη συμμετοχή πολυάριθμων ευσεβών και φιλεόρτων χριστιανών εορτάσθηκε το διήμερο 16-17 Απριλίου 2016 στον περικαλλή Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς η πανίερη μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Μακαρίου Αρχιεπισκόπου Κορίνθου του Νοταρά, του εν Χίῳ θεαρέστως διαλάμψαντος και αυτόθι οσιακώς κοιμηθέντος την 17η Απριλίου 1805. Όπως είναι γνωστό, το βόρειο κλίτος (ιερό παράβημα) του μεγαλοπρεπούς αυτού Ιερού Ναού, όπου υπάρχει και μεγάλο προσκυνητάριο με εικόνα του Αγίου, έργο του γνωστού αγιογραφείου του Ιερού Παρθενώνος Αγίου Κωνσταντίνου Χίου κατά το έτος 1919, τιμάται επ’  ονόματι του Αγίου Μακαρίου και εγκαινιάσθηκε εις τιμήν και μνήμην του το Σάββατο της Διακαινησίμου 3 Μαΐου 2003 από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κυρό Διονύσιο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι το Σάββατο της Διακαινησίμου έχει ορισθεί από την Εκκλησία μας να εορτάζεται η Σύναξις πάντων των Κολλυβάδων Αγίων, στους οποίους εξέχουσα θέση κατέχει ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς ως αρχηγέτης του βαρυσήμαντου πνευματικού κινήματος των Κολλυβάδων. 
Το Σάββατο 16 Απριλίου, παραμονή της εορτής του Αγίου, εψάλη στις 6:30 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης της αγιοτόκου και αγιοβαδίστου Τοπικής Εκκλησίας της Χίου αναφέρθηκε στη μορφή του θεοφόρου ασκητού, ευκλεούς επισκόπου της Κορίνθου και Γενάρχη του Φιλοκαλισμού, Αγίου Μακαρίου του Νοταρά, ο οποίος ασκήτευσε τα τελευταία δώδεκα χρόνια της επίγειας βιοτής του στους πρόποδες του όρους Αίπος πάνω από την κωμόπολη του Βροντάδου και πλησίον του Ιερού  Ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ο Ναός αυτός φέρει σήμερα πλέον το 
όνομα του Αγίου και αποτελεί Ιερό  Προσκύνημα σύμφωνα με τον υπ’  αριθμό κανονισμό 271/2015 (ΦΕΚ 149 Α/18-11-2015). Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος διένειμε ως ευλογία στους χριστιανούς πλαστικοποιημένες εικόνες που Αγίου από παλαιά εικόνα του, η οποία ιστορήθηκε σύμφωνα με τη χιακή εικονογραφική τέχνη στην Ιερά Σκήτη Αγίου Μάρκου Χίου το 1896, όπου και φυλάσσεται μέχρι σήμερα. Κατόπιν στην παρακείμενη από τον Ναό αίθουσα παρετέθη στον Σεβασμιώτατο και σε όλους τους προσκυνητές το σχετικό κέρασμα. 
Την Κυριακή 17 Απριλίου, κυριώνυμο ημέρα της εορτής της μνήμης του Αγίου, εψάλη στις 7π.μ. ο Όρθρος, επακολούθησε η Αρτοκλασία και κατόπιν τελέσθηκε  η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου, ιερουργούντος του δραστήριου και αγαπητού εφημερίου του Ναού, π. Γεωργίου Κωνσταντίνου, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο, αναφερθείς στον εορταζόμενο Άγιο Μακάριο τον Νοταρά, ο οποίος προσφέρει πολλαπλά και βαρυσήμαντα πνευματικά μηνύματα στον Έλληνα του 21ου αιώνα που έχει τη διάθεση να αγωνισθεί σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Κατά το διήμερο της πανηγύρεως του Αγίου Μακαρίου ιδιαίτερη ευλογία πρόσφερε το φυλασσόμενο τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου, το οποίο ετέθη προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών. Ας επικαλεσθούμε λοιπόν τις πρεσβείες του θαυματουργού Αγίου Μακαρίου στη ζωή και στα ποικίλα προβλήματα και αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο κάθε αγωνιζόμενος χριστιανός, ώστε να αξιωθούμε και εμείς να γευθούμε έστω και αμυδρά το μεγαλείο της Βασιλείας του Θεού.
Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος
Εκπαιδευτικός 


Πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου