Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Νίπτει Τας Χείρας Του....

Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΟΥ ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟΥ ΠΡΟΣΒΛΕΠΩΝΤΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ... ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ
Δεν ήταν αναμενόμενη από την πλευρά του Δήμου Χίου μια τοποθέτηση όπως αυτή που ακολουθεί, δεδομένου ότι θα περίμενε κανείς να τοποθετηθεί ευθαρσώς υπέρ ή κατά της διεξαγωγής του εθίμου, από τη στιγμή μάλιστα που όλοι νιώθουν «εκτεθειμένοι» έναντι του Νόμου και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την διεξαγωγή......
Η έλλειψη δημοτικής εκπροσώπησης στις συζητήσεις που γίνονται στο Βροντάδο τις τελευταίες ημέρες, η επιφυλακτικότητα (δεδομένα σωστή) των περιοίκων και το ζήτημα που άνοιξαν με τις δηλώσεις τους οι ρουκετατζήδες, οδηγούν τον Δήμο με επίσημη ανακοίνωσή του να σταθεί στη μέση των εξελίξεων, μη λαμβάνοντας θέση στο ζήτημα, το οποίο χαρακτηρίζει και δημόσια «ανοχύρωτο έναντι του Νόμου».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Χίου αναφέρει:  
«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Δήμος της Χίου έχει έγκαιρα λάβει τα συνήθη μέτρα που σχετίζονται με το ρουκετοπόλεμο.  Ωστόσο, οι εξώδικες επιστολές και οι απειλές μηνύσεων προς κάθε κατεύθυνση, δείχνουν ότι ορισμένα μέλη της τοπικής κοινωνίας του Βροντάδου δεν είναι πλέον ανεκτικά στη συνέχιση ενός εθίμου, με τη μορφή που αυτό έχει λάβει τα τελευταία χρόνια.
Η χθεσινή ανακοίνωση των “ρουκετατζήδων” δείχνει την αγανάκτηση των ανθρώπων, που ξεκινώντας από το μεράκι των γονιών τους βρίσκονται στο επίκεντρο μιας υπερμεγεθυμένης, επί πολλά χρόνια, κατάστασης, χωρίς την απαραίτητη θεσμική κατοχύρωση. Αυτή η έλλειψη κατοχύρωσης τούς αφήνει εκτεθειμένους έναντι των συμπολιτών τους άλλα και το κυριότερο, έναντι του Νόμου.
Διαβλέποντας αυτό, ο Δήμος Χίου, ως ένας από τους θεματοφύλακες της τοπικής μας παράδοσης, έχει εδώ και πολλούς μήνες κάνει ενέργειες με την προοπτική της νομιμοποίησης και θεσμοθέτησης, οι οποίες όμως, δεν έχουν λάβει ακόμη την νομοθετική ανταπόκριση που περιμένει η κοινωνία της Χίου.
Είναι σαφές και γνωστό ότι δεν υπάρχει το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο το οποίο να δίνει στον Δήμο την αρμοδιότητα να καταστεί ο ίδιος διοργανωτής του εθίμου αυτού και να μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει την συνέχιση του εθίμου, την ελαχιστοποίηση των ζημιών που υφίστανται οι περίοικοι και την εξάλειψη των κινδύνων. 
Ο Δήμος Χίου λοιπόν λαμβάνει γενικά μέτρα προφύλαξης προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες ατυχημάτων. Η ανάγκη λήψης των παραπάνω μέτρων, εκ μέρους του Δήμου, είναι πιο επιτακτική εφέτος, καθώς μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού απασχολείται με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.
Ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο είναι ένα έθιμο με ειδικά χαρακτηριστικά και τεράστια απήχηση, το οποίο όμως πρωτίστως  αφορά την ίδια την τοπική κοινωνία, η οποία προσπαθεί σταδιακά να το επαναφέρει στην κλίμακα και την αυθεντικότητα που έχει εμπνεύσει γενιές.
Οι ενέργειες τις οποίες έχει προτείνει ο Δήμος για τη θεσμική επίλυση του ζητήματος πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, κατ’ αρχήν σε νομοθετικό επίπεδο και στη συνέχεια σε τοπικό και διαχειριστικό, προκειμένου ένα έθιμο με ιστορικό βάθος να λάβει την κατοχύρωση και τη συνέχιση που του αξίζει σε μια σύγχρονη κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου