Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Χάος Στις Απελάσεις Προσφύγων Από Την Ελλάδα

ΚΑΤΑΠΕΛΚΤΗΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ

«Καταπέλτης» είναι η αναφορά του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις πρώτες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, τις οποίες χαρακτηρίζει βιαστικές και χαοτικές και υποστηρίζει ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα όσων απελάθηκαν........

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάποιοι από εκείνους που επέστρεψαν από τη Χίο στην Τουρκία στις 4 Απριλίου δεν ενημερώθηκαν καν ότι θα απελαθούν, δεν τους είπαν πού θα τους πάνε και δεν τους επέτρεψαν να πάρουν μαζί τους τα πράγματά τους.
Επίσης, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε ότι οι τουρκικές αρχές δεν επέτρεψαν την επίσκεψη οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή του ΟΗΕ, σε χώρους όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες που επαναπροωθήθηκαν από την Ελλάδα.
«Μέσα στην τρελή βιασύνη να ξεκινήσουν οι απελάσεις που προβλέπει η συμφωνία με την Τουρκία, η ΕΕ και η Ελλάδα πέταξαν στον αέρα τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζητούσαν άσυλο», δήλωσε ο Φρεντ Αμπραχαμς του Παρατηρητηρίου. «Οι καταχρηστικές απελάσεις εκθέτουν τις θεμελιώδεις αδυναμίες στις μαζικές επιστροφές από την ΕΕ σε μία χώρα που δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής», πρόσθεσε.
Το Παρατηρητήριο κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα μιλώντας με πρόσφυγες στη Χίο και βασιζόμενο σε επικοινωνία που είχε με κάποιους από εκείνους που επαναπροωθήθηκαν. Μεταξύ άλλων, κατήγγειλαν ότι στη Χίο οι ελληνικές αρχές εξαπάτησαν πρόσφυγες και μετανάστες στο κέντρο κράτησης. Ξεχώρισαν από τους υπόλοιπους εκείνους που θα στέλνονταν πίσω στην Τουρκία, αλλά τους είπαν ότι υποτίθεται ότι επρόκειτο να καταγραφούν. Τελικά τους πήραν από εκεί, δίχως εκείνοι να έχουν την ευκαιρία να πάρουν μαζί τους τα πράγματά τους, τα χρήματα και τα έγγραφά τους, όπως καταγγέλλουν φίλοι και συγγενείς ατόμων που απελάθηκαν στην Τουρκία.

Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου