Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Ιράν: Δύο νεκροί και δεκάδες συλλήψεις σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες
Η κυβέρνηση του Ιράν προειδοποιεί ότι οι διαδηλωτές «θα πληρώσουν το τίμημα»
Κλιμακώνεται η ένταση στο Ιράν, καθώς δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε νέα νύχτα διαδηλώσεων κατά της εξουσίας, δεκάδες συνελήφθησαν και πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε δημόσια κτίρια.....



Η κυβέρνηση της χώρας προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι «θα πληρώσουν το τίμημα» προαναγγέλλοντας δράση κατά αυτών που «προκαλούν το φόβο και τον τρόμο». 

Οι σημαντικότερες διαδηλώσεις από το 2009

Πρόκειται για τις σημαντικότερες διαδηλώσεις από το 2009. Τότε, οι διαμαρτυρίες κατά του προέδρου Αχμαντινεζάντ είχαν κατασταλεί με τη βία. 

«Αυτοί που καταστρέφουν τα δημόσια αγαθά, δημιουργούν αταξία και δρούν στην παρανομία οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους και να πληρώσουν το τίμημα» προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών, Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζλί. «Θα δράσουμε κατά των βιαιοτήτων και αυτών που προκαλούν τον φόβο και τον τρόμο» πρόσθεσε. 

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν

Την ίδια ώρα, στην πόλη Ντορούντ στο δυτικό Ιράν δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων. Σύμφωνα με τον αντικυβερνήτη της επαρχίας του Λορεστάν  Χαμπιμπολάχ Χοτζαστεπούρ, «εχθρικές ομάδες και ξένες υπηρεσίες πληροφοριών ότι βρίσκονται πίσω από τις ταραχές».

Ο Χοτζαστεπούρ υποστήριξε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών. «Ο στόχος μας ήταν να βάλουμε ειρηνικά τέλος στις διαδηλώσεις, αλλά λόγω της παρουσίας ορισμένων ατόμων και ομάδων, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν», είπε.

Σε λογαριασμό στο Telegram των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος στρατού του καθεστώτος, αναφέρεται πως «ένοπλοι διείσδυσαν μεταξύ των διαδηλωτών και άνοιξαν πυρ στα τυφλά εναντίον των πολιτών και εναντίον της νομαρχίας».


Πώς ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη από επαρχιακές πόλεις, λόγω των οικονομικών δυσκολιών και κατά της εξουσίας ενώ συνεχίστηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο. Συνθήματα όπως «Θάνατος στον δικτάτορα» ακούσθηκαν από διαδηλωτές.


Σιωπή των Χαμενεΐ και Ροχανί

Ωστόσο, θεωρείται ότι το καθεστώς συνεχίζει να έχει μεγάλη στήριξη μεταξύ του πληθυσμού. Χθες Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν για να γιορτάσουν την επέτειο της συγκέντρωσης που έβαλε τέλος στην αμφισβήτηση του 2009.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις φαίνεται να γίνονται από τη φτωχή τάξη της κοινωνίας, που εκφράζει τον θυμό της για την ανεργία, την ακρίβεια και τα οικονομικά σκάνδαλα.

«Αυτές οι διαδηλώσεις γίνονται από ένα μέρος της κοινωνίας που αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, κυρίως αυτούς που έχασαν τα χρήματά τους με την πτώχευση πιστωτικών ιδρυμάτων», εκτιμά ο Παγιάμ Παρχίζ, διευθυντής του δικτύου του μεταρρυθμιστικού μέσου ενημέρωσης Nazar.

Ούτε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Αλί Χαμενεΐ ούτε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί έχουν αντιδράσει δημόσια από την αρχή των ταραχών. Ο Ροχανί επανεξελέγη θριαμβευτικά τον περασμένο Μάιο με υποσχέσεις για οικονομική βελτίωση και περισσότερες κοινωνικές και πολιτιστικές ελευθερίες.

Ογδόντα άνθρωποι συνελήφθησαν

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ILNA, 80 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες στο Αράκ (κεντρικό Ιράν) στη διάρκεια των διαδηλώσεων ενώ τρείς ή τέσσερις άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

«Άτομα επιχείρησαν να επιτεθούν σε δημόσια κτίρια, αλλά δεν τα κατάφεραν. Η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.


Οι ιρανικές αρχές, οι οποίες έκοψαν για μερικές ώρες το Ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, υποστηρίζουν πως οι περισσότερες από τις πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έρχονται από τη Σαουδική Αραβία, περιφερειακή αντίπαλο του Ιράν, ή από οργανώσεις της αντιπολίτευσης που έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη.

Επίσημα μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν «αντεπαναστατικές» οργανώσεις στο εξωτερικό ότι εκμεταλλεύονται τις συγκεντρώσεις.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου