Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Ανακαλύπτει κι άλλα δημοτικά ακίνητα ο Δήμος Χίου: Μόνο στα Θυμιανά 5πλασιάστηκε ο αριθμός τους!

Πιλοτικό πρόγραμμα μεταφοράς ακινήτων από το Δήμο στην «Μονομετοχική» εξετάζει το Δημοτικό Συμβούλιο
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι ο Δήμος Χίου είχε «προίκα» σημαντικό αριθμό ακινήτων, ο οποίος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της καταγραφής τους σε όλο τον Καλλικρατικό Δήμο...πολλαπλασιάζεται......

Μόνο στα Θυμιανά, όπως είπε στην «Α» ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Μονομετοχικής Ακινήτων του Δήμου Χίου, Γιώργος Καραμανής, ενώ στο Ε9 καταγράφονταν μόνο 20 ακίνητα, από την έρευνα του ενός εκ των 5 πολιτικών μηχανικών που έχουν αναλάβει το έργο της καταγραφής της συνολικής ακίνητης περιουσίας του δήμου, προέκυψε πενταπλάσιος αριθμός ακινήτων!
Ανάλογα, έχουν βρεθεί πολλά ακίνητα σε ολόκληρη τη Χίο, με τους τέσσερις από τους πέντε μηχανικούς να έχουν παραδώσει τα δεδομένα στο Δήμο και να τελούν σε αναμονή της δουλειάς του πέμπτου.
Βέβαια στην παρούσα φάση,  στην Ελλάδα,  το να έχει κανείς ακίνητη περιουσία δεν αποτελεί πλεονέκτημα, με την επιβάρυνση που υπάρχει λόγω φορολογίας ενοικίων, αλλά και ΕΝΦΙΑ, με το Δήμο Χίου να μην αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.
«Ο Δήμος φορολογείται για τα ενοίκια ως φυσικό πρόσωπο, που σημαίνει καταβολή φόρου 29% ακόμη και για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει, κάτι που είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις μέρες μας», ανέφερε ο αντιδήμαρχος, λέγοντας ότι ήδη χθες στην Οικονομική Επιτροπή συζητήθηκε η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει πιλοτικά στην  μεταφορά - με αντίτιμο- , 6 με 7 ελεύθερων ακινήτων, στην Μονομετοχική Εταιρεία Ακινήτων. Όπως είπε, τα έσοδα από αυτά θα διατίθενται είτε για την επισκευή άλλων δημοτικών ακινήτων, είτε για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους.
Μ’ αυτόν τον τρόπο και όντας η εταιρεία πιο ευέλικτη από το Δήμο, εξήγησε ο κ. Καραμανής, θα αποφευχθεί η υπερβολική φορολόγηση αφού η εταιρεία διαθέτοντας ο,τι εισπράττει σε έργα, θα φορολογείται μόνο από το ποσό που θα προκύπτει από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδα.
Διευκρίνισε ότι θα εξαιρεθούν από την μεταφορά όσα ακίνητα έχουν δοθεί ως δωρεά στο Δήμο για αξιοποίηση των εσόδων τους για ειδικούς σκοπούς και επισήμανε ότι όσα αναλάβει η Μονομετοχική, η παραχώρησή τους θα γίνει για ορισμένο χρονικό διάστημα και η κυριότητά τους θα παραμείνει στο Δήμο.
«Άλλωστε η Μονομετοχική Ακινήτων έχει μόνον έναν μέτοχο που είναι ο δήμος και τα ακίνητα αυτά που θα αναλάβουμε δεν προσφέρουν τίποτα στο Δήμο αυτή τη στιγμή, οπότε δεν έχουμε να χάσουμε και τίποτα, δοκιμάζοντας πιλοτικά αυτήν την τακτική», σχολίασε ο Γιώργος Καραμανής, λέγοντας ότι προσεχώς το θέμα θα τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο, που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.
Στα υπό συζήτηση για παραχώρηση δημοτικά ακίνητα είναι και εκείνο της Κώμης, που χρίζει επισκευής.

πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου