Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Πακιστάν: Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Σαρίφ

Μπορεί να αποφύγει τη σύλληψη αν πληρώσει εγγύηση
Ο Σαρίφ, που αντιμετωπίζει τρεις ξεχωριστές κατηγορίες για διαφθορά, δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο καθώς πραγματοποιεί προσκύνημα στη Σαουδική Αραβία.....


Πακιστανικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέντος πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, μετά την απουσία του από το δικαστήριο που εξετάζει κατηγορίες για διαφθορά, μετέδωσαν σήμερα τοπικά μέσα, όμως μπορεί να αποφύγει τη σύλληψη αν πληρώσει εγγύηση.


Στο Πακιστάν «τα εντάλματα σύλληψης με εγγύηση» αποτελούν συχνά προειδοποίηση ώστε ο κατηγορούμενος να εμφανιστεί στο δικαστήριο, ωστόσο ένας δικαστής μπορεί να εκδώσει στη συνέχεια εντάλματα σύλληψης χωρίς εγγύηση που είναι πιο σοβαρά και μπορεί να οδηγήσουν στη σύλληψη του Σαρίφ, αν επιστρέψει στο Πακιστάν.

Ο Σαρίφ δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο καθώς πραγματοποιεί προσκύνημα στη Σαουδική Αραβία, ανέφερε η εφημερίδα Dawn και άλλες αγγλόφωνες εφημερίδες. Ο Σαρίφ είχε περάσει τις προηγούμενες εβδομάδες στο προσκέφαλο της συζύγου του στο Λονδίνο, όπου υποβάλλεται σε θεραπεία για καρκίνο. 
Ο Σαρίφ αντιμετωπίζει τρεις ξεχωριστές κατηγορίες για διαφθορά από το Εθνικό Γραφείο Καταλογισμού Ευθυνών (NAB), ένα σώμα κατά της διαφθοράς το οποίο διαθέτει δικά του δικαστήρια. Οι δυο γιοι του Σαρίφ και η κόρη του Μαριάμ, που θεωρείται πιθανή διάδοχός του, αντιμετωπίζουν επίσης δίκες στο NAB.

Ο Σαρίφ, 67 ετών, παραιτήθηκε τον Ιούλιο όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να τον αποπέμψει στη βάση πληροφοριών για εισόδημα από άδηλη πηγή, όμως ο βετεράνος ηγέτης παραμένει ο ισχυρός άνδρας του κυβερνώντος κόμματος Πακιστανική Μουσουλμανική Ένωση-Ναουάζ (PML-N).

Οι Σαρίφ αποκαλούν τις διαδικασίες για διαφθορά σε βάρος τους συνωμοσία, αφήνοντας υπονοούμενα περί παρέμβασης του ισχυρού στρατού, ωστόσο αντίπαλοι χαιρετίζουν τις διώξεις ως ένα σπάνιο παράδειγμα κατά το οποίο πλούσιοι και ισχυροί καλούνται να λογοδοτήσουν. Ο στρατός αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

«Διερχόμαστε μια εποχή στο Πακιστάν όπου το να μιλάμε δημόσια κατά της αδικίας αποκαλείται περιφρόνηση του δικαστηρίου και το να υπερασπιζόμαστε το έθνος αποκαλείται προδοσία, όμως εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα είμαστε νικητές», δήλωσε η Μαριάν έξω από το δικαστήριο, σύμφωνα με την εφημερίδα Dawn.

Ο Σαρίφ εκπροσωπείτο στο δικαστήριο από δικηγόρο.

Η αποπομπή του Σαρίφ ακολούθησε διαρροές από τα Panama Papers το 2016, σύμφωνα με τα οποία η κόρη του και δύο γιοι του κατείχαν υπεράκτιες εταιρίες συμμετοχών καταχωρισμένες στις βρετανικές Παρθένες Νήσους τις οποίες χρησιμοποίησαν για να αγοράσουν διαμερίσματα στο Λονδίνο.
Οι κατηγορίες στα δικαστήρια του NAB σε βάρος του Σαρίφ σχετίζονται με την ιδιοκτησία διαμερισμάτων στο Λονδίνο καθώς και με την ίδρυση δύο μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων στη Σαουδική Αραβία. Ο Σαρίφ αρνείται τις κατηγορίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου