Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

ΠΡΟΚΕΚΑ, πλωτά μέσα για διαμονή προσφύγων και ενίσχυση υπηρεσιών ασύλου

Οι βασικές κατευθύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό - Πυρά από "συντρόφους" στο Γ. Μουζάλα και φήμες για παραίτησή του που διαψεύστηκαν
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε τα προβλήματα που υπάρχουν στη διαχείριση του προσφυγικού, ωστόσο χαρακτήρισε αναγκαία -αν και δύσκολη- τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.....

Στην Πολιτική Γραμματεία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, τα πυρά συγκέντρωσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας – κυκλοφόρησαν μάλιστα πληροφορίες για ενδεχόμενη παραίτησή του, οι οποίες στη συνέχεια διαψεύστηκαν. Ωστόσο διαχύτη είναι η εντύπωση ότι η παρουσία Μουζάλα στο υπουργείο έχει σύντομη ημερομηνία λήξης, με δεδομένη την υποψηφιότητά του για το πόστο του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για το οποίο προτείνεται από την ελληνική κυβέρνηση.
Όσον αφορά τις κατευθύνσεις της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώθηκαν εγγράφως στο πλαίσιο της χθεσινής διαδικασίας για τη διαχείριση του προσφυγικού, οι οποίες μας αφορούν άμεσα, συγκλίνουν στην ενίσχυση των δομών υποδοχής, στη δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ στα νησιά, στην ενίσχυση των διαδικασιών ασύλου και στην χρήση ακόμη και πλωτών μέσων για τη φιλοξενία προσφύγων μεταναστών.
Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει:
« Στο ζήτημα του προσφυγικού κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια ακραία κατάσταση, όσον αφορά τις ροές αλλά καθώς και από τη στάση που κράτησαν μια σειρά από κυβερνήσεις της ΕΕ. 
Βασική μας αρχή, να αντιμετωπίσουμε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, κυρίως στη βάση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Βασικός μας σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια αποδείχθηκαν οι τοπικές κοινωνίες που κράτησαν και κρατάνε αξιοθαύμαστη στάση. Υποδέχτηκαν αυτούς τους ανθρώπους που έψαξαν καταφύγιο από τη φρίκη του πολέμου, έδειξαν αλληλεγγύη και κατανόηση. 
Η στάση μας, συνολικά ως χώρα, έγινε αντικείμενο επαίνου από τη διεθνή κοινότητα.  Αυτό είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα βρέθηκε να δίνει μια δύσκολη μάχη για την υπεράσπιση των ανθρώπινων αξιών, απέναντι σε ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις. Μια μάχη για να επικρατήσει στην Ευρώπη η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά και όχι οι φράχτες του ακροδεξιού λαϊκισμού. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι η αναγκαία αν και δύσκολη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας περιόρισε τις ροές,  και στηρίζει την προσπάθεια υλοποίησής της με σεβασμό τόσο στο Διεθνές Δίκαιο, όσο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κατάσταση στις υπάρχουσες δομές είναι εξαιρετικά δυσχερής και γι’ αυτό τον λόγο υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για την επέκταση των δομών υποδοχής. 
Την ίδια στιγμή υποστηρίζουμε την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων στα οποία όμως θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι χρονικοί περιορισμοί παραμονής, αλλά και τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής . Η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να μην επικρατήσουν δύσκολες συνθήκες τη χειμερινή περίοδο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Είναι δεδομένη η κατεύθυνση μας για αξιοπρεπείς συνθήκες στις δομές. Επίσης, τη χρήση πλωτών μέσων εφόσον κριθεί απαραίτητο για να αντιμετωπιστεί το ξεχειμώνιασμα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες.
Θα γίνουν όλες οι ενέργειες, ώστε ο χρόνος κράτησης να μην ξεπερνά τους δύο μήνες.
Οι ευαίσθητες ομάδες μεταναστών και προσφύγων (ασυνόδευτα παιδιά, ανήλικοι, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες), θα πρέπει να μεταφέρονται στην ενδοχώρα σε ειδικούς χώρους με αξιοπρεπείς συνθήκες (κέντρα φιλοξενίας, ξενοδοχεία και διαμερίσματα). Η ευθύνη των ασυνόδευτων παιδιών πρέπει να περάσει συνολικά στο Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Προτεραιότητα στην περίθαλψη, στην υγεία, στην παιδεία και την εκπαίδευση μεταναστών και προσφύγων. Αξιοποίηση όλων των φορέων και μηχανισμών για την πλήρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών και λοιπών κονδυλίων. 
Ταυτόχρονα υποστηρίζουμε την ανάγκη για αποσυμφόρηση των νησιών με κύρια μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες και τα ασυνόδευτα ανήλικα ενώ συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ανάγκη συνολικότερης επίλυσης του ζητήματος εκ μέρους της ΕΕ η οποία στο προσφυγικό δεν έχει δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά επιτρέποντας τις πολλές ταχύτητες διαχείρισης του ζητήματος. 
Σε αυτήν την κατεύθυνση οφείλει η Ε.Ε να συμβάλλει αποφασιστικά στην εξασφάλιση νομίμων οδών για πρόσφυγες και μετανάστες και στην εγκατάσταση διαδικασιών υποδοχής ταυτοποίησης εκτός Ευρώπης. Να επιταχύνει τις διαδικασίες μεταγκατάστης με συμμετοχή όλων των κρατών μελών, αλλά και να ενισχύσει τις χώρες προέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών και τέλος  να πάρει τις αναγκαίες  διπλωματικές πρωτοβουλίες για να τερματιστεί η κρίση στις χώρες αυτές, γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει κυρίως να κάνει με τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στην Ευρώπη και στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.»

πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου