Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Τα μαστιχόδενδρα «ζωντανεύουν» ξανά με τη βοήθεια της Alpha Bank

Στα αποκαΐδια της νότιας Χίου, εκεί που ευδοκιμούν οι σχίνοι και δίνουν το πολύτιμο δάκρυ τους, τη μαστίχα, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών του νησιού ξεκίνησε έναν κοπιώδη αγώνα δρόμου για αναφύτευση των μαστιχόδενδρων......


Όταν τον Ιούλιο του 2016, στη Χίο, χιλιάδες μαστιχόδενδρα έγιναν στάχτη, στα Μεστά, ένα από τα βασικά Μαστιχοχώρια του νησιού, οι κάτοικοι σύγκριναν την καταστροφή με τον ισοπεδωτικό σεισμό του 1881. Μπορεί η πυρκαγιά πριν από δύο καλοκαίρια να απέχει μακράν από τον χαλασμό εκείνο, ωστόσο, για τους παραγωγούς του μοναδικού αυτού προϊόντος, αλλά και για τους κατοίκους της Χίου συνολικά, κάθε πληγή στους πολύτιμους σχίνους είναι μια βαθιά, χαίνουσα πληγή. 


Ειδικά σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το προϊόν της μαστίχας αγωνίζεται να σταθεί με αξιώσεις στο διεθνές περιβάλλον,  κάθε δέντρο που χάνεται «ακυρώνει»  ένα τμήμα της εθνικής προσπάθειας για ανασύσταση του πρωτογενούς τομέα.
H -σχεδόν- ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες μαστιχόδενδρων στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου, στο νότιο τμήμα του νησιού, δημιούργησε σοβαρούς φόβους ότι οι πολύτιμοι σχίνοι θα κάνουν πολλά, πολλά χρόνια να «δακρύσουν» ξανά. Για τους παραγωγούς του νησιού, μέλη των 20 συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια υπό την «ομπρέλα» της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ), δεν υπήρχε χρόνος για άσκοπες κινήσεις. 

Στα αποκαΐδια της νότιας Χίου, εκεί που κατά κύριο λόγο ευδοκιμούν οι σχίνοι και δίνουν το πολύτιμο δάκρυ τους, τη μαστίχα, η ΕΜΧ ξεκίνησε έναν κοπιώδη -και άκρως δαπανηρό- αγώνα δρόμου για αναφύτευση των μαστιχόδενδρων. 

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια για ανασύσταση της καλλιέργειας στα κατεστραμμένα Μαστιχοχώρια βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η Alpha Bank. Αναγνωρίζοντας την άρρηκτη σχέση της τοπικής οικονομίας και της χιώτικης κοινωνίας με τη μαστίχα, η Τράπεζα ενέταξε στις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί την προστασία του σημαντικού αυτού εθνικού προϊόντος.

Σεβόμενη το μόχθο και τις προσπάθειες των παραγωγών, στάθηκε δίπλα τους για να συμβάλει στην αναζωογόνηση της παραγωγής μαστίχας. 

Συγκεκριμένα, η Alpha Bank χορηγεί τη διάθεση 2.000 δενδρυλλίων μαστιχοφόρου σχίνου. Ενώνει έτσι τις δυνάμεις της με την ΕΜΧ, φορέα αποκλειστικής διαχείρισης της μαστίχας που αριθμεί 20 Συνεταιρισμούς - μέλη, στο εγχείρημα του φυτωρίου, το οποίο έχει στόχο να καλύψει τις παραγωγικές ανάγκες των πληγέντων μαστιχοπαραγωγών, με τη διάθεση πιστοποιημένων φυτών μαστιχόδενδρων.

Με αφορμή τη δωρεά, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στα φυτώρια της ΕΜΧ στην περιοχή Καρδαμάδα –Κάμπου Χίου, παρουσία στελεχών της Alpha Bank, εκπροσώπων της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, της Περιφερείας Βορείου Αιγαίου –Περιφερειακής Ενότητας Χίου και άλλων τοπικών φορέων.

Με τη συγκεκριμένη ενέργεια, η Alpha Bank επιθυμεί να συνδράμει με ουσιαστικό τρόπο το έργο της Ενώσεως Μαστιχοπαραγωγών Χίου στη διαχείριση ενός μοναδικού - εθνικού προϊόντος, που ταυτίζεται απόλυτα με την ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία του νησιού της Χίου. 

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου