Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Δικαστήριο της Ε.Ε: Η Uber είναι εταιρεία ταξί και όχι εφαρμογή

Τελεσίδικη απόφαση
Πρέπει να σεβαστεί την αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά στις «παραδοσιακές» εταιρίες ταξί - Τι απαντά η Uber....

Το Δικαστήριο της Ε.Ε αποφάσισε σήμερα, Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, ότι η αμερικανική εταιρεία Uber δεν είναι μια απλή εφαρμογή έξυπνων τηλεφώνων, αλλά εταιρεία μεταφορών και συνεπώς πρέπει να σεβαστεί την αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά στις «παραδοσιακές» εταιρείες ταξί.


Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι η Uber είναι εταιρεία μεταφορών δεν θα αλλάξει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, ωστόσο θα δώσει το πράσινο φως στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσουν την Uber όπως περίπου και μια παραδοσιακή εταιρεία με ταξί.

Αυτό σημαίνει ότι θα υποχρεωθεί να συνταχθεί με όσα προβλέπονται για τις ανταγωνίστριές της, όπως, για παράδειγμα, την υποχρέωση, μεταξύ άλλων, να εκδίδει ειδικές άδειες για τα οχήματά της και να τα ασφαλίζει ως επαγγελματικά. 

Η διαμάχη ανάμεσα στα παραδοσιακά ταξί και την αμερικανική Uber ξεκίνησε το 2014 όταν ενώσεις αυτοκινητιστών στην Ισπανία είχαν κατηγορήσει την Uber για αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς επέτρεπε σε οδηγούσε χωρίς άδεια, να μεταφέρουν επιβάτες επί πληρωμή. 

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε, είναι τελεσίδικη και πλέον η αμερικανική εταιρεία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις εθνικές νομοθεσίες των κρατών – μελών.
Η απάντηση της Uber

Σχετικά με τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εκπρόσωπος της Uber προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

«Η απόφαση αυτή δεν θα αλλάξει τα δεδομένα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ όπου δραστηριοποιούμαστε ήδη στο πλαίσιο Νόμου περί Μεταφορών. Ωστόσο, εκατομμύρια Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αποτρέπονται από τη χρήση εφαρμογών όπως οι δικές μας. Όπως έχει δηλώσει και ο νέος μας Διευθύνων Σύμβουλος, είναι σκόπιμο να ρυθμιστούν υπηρεσίες όπως αυτές της Uber και συνεπώς θα συνεχίσουμε τον διάλογο με τις πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή είναι η προσέγγιση που θα ακολουθήσουμε για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι μπορούν να βρουν μια αξιόπιστη μετακίνηση».

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου