Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Επιμένει για το ΧΑΔΑ ο Καραμανής, αλλά κατανοεί την αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου

Μετριάζει αισθητά τις εντυπώσεις από τη φοβική στάση που κρατά τις τελευταίες ημέρες για το προσφυγικό ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος, Γ. Καραμανής......
Μιλώντας στην Ειρ. Μπρατσιάκου, στο ρεπορτάζ του news247, ο αντιδήμαρχος Χίου συνεχίζει να υπερασπίζεται ανοιχτά τη θέση του υπέρ νέου καταυλισμού στο ΧΑΔΑ αλλά εμφανίζεται να κατανοεί πλήρως τη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναγνωρίζοντας ότι τα προβλήματα δημιουργεί η ερμηνεία της Συμφωνίας. Αναλυτικά το ρεπορτάζ του news247 αναφέρει:

Προς το παρόν, η στάση του κόσμου μοιάζει να ολισθαίνει ολοένα και περισσότερα στα άκρα. Χαρακτηριστική η τελευταία «έκρηξη» που έφερε τη Χίο στο επίκεντρο της προσοχής με τα εκτεταμένα επεισόδια  στον προσφυγικό καταυλισμό της Σούδας στις 16 και 17 Νοεμβρίου. Οι ρίψεις πυροτεχνημάτων και ο πετροπόλεμος μεταξύ προσφύγων και «ομάδας πολιτών» αλλά και οι πέτρες και οι μολότοφ που «άγνωστοι» εκσφενδόνισαν εντός του καταυλισμού, καταστρέφοντας και καίγοντας σκηνές με γυναικόπαιδα, έκαναν το γύρο των εθνικών και διεθνών μίντια, κάνοντας σαφή την έκρυθμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί και φέρνοντας για ακόμα μια φορά στο προσκήνιο το ζήτημα της ακαταλληλότητας της συγκεκριμένης δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που διαχειρίζεται ο Δήμος Χίου με την Υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μιας δομής που δημιουργήθηκε στην τάφρο του παλιού κάστρου της πόλης το Νοέμβριο του 2015 και είναι πλέον εκτεθειμένη τόσο στις καιρικές συνθήκες, όσο και στους «αγανακτισμένους πολίτες». Ο ίδιος ο Δήμος έχει εισηγηθεί την κατάργηση της Σούδας, προτείνοντας από τον περασμένο Απρίλιο τη δημιουργία νέας δομής σε μια περιοχή εκτός πόλης που παλιότερα λειτουργούσε ως ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων).

Στη συνέχεια όμως υπαναχώρησε στην πρότασή του αυτή και πλέον αρνείται να συνεργαστεί με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τόσο για τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων όσο και για τη δημιουργία ενός κλειστού κέντρου για παραβατικούς μετανάστες. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο η άρνηση αυτή εκφράστηκε σε καταψήφιση της πρότασης του υπουργείου, σε σύμπλευση μάλιστα με τη μείζονα αντιπολίτευση του Πολύδωρα Λαμπρινούδη. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για το προσφυγικό, Γιώργος Καραμανής, δεν ήταν παρών σε αυτή τη συνεδρίαση, καθώς έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας νέας δομής στην περιοχή του ΧΑΔΑ. «Βρισκόμαστε νομίζω σε μια φάση αντίδρασης. Σίγουρα η συμφωνία είναι καλή για την Ευρώπη γιατί σταμάτησε τις ροές, για τα νησιά όμως δεν είναι καλή. Κι εμείς έχουμε εκλεγεί για το νησί, δεν έχουμε εκλεγεί για την Ευρώπη, οπότε πρέπει να διεκδικήσουμε το καλύτερο για το νησί μας. Αντικειμενικά μιλώντας και ενώ συνεχίζω να υποστηρίζω ότι πρέπει να πάμε στον ΧΑΔΑ διότι αυτή τη στιγμή το σπίτι μας καίγεται και πρέπει να σβήσουμε τη φωτιά, δεν έχουν υποστηριχθεί τα νησιά για να παίξουν το ρόλο που αποφασίστηκε ότι θα παίξουν».

Αυτή τη στιγμή το σπίτι μας καίγεται και πρέπει να σβήσουμε τη φωτιά

Ερωτηθείς για τα αιτήματα του Δήμου ο κύριος Καραμανής απαντά. «Μιλώ προσωπικά διότι δεν ξέρω αν αυτή τη στιγμή όλος ο Δήμος έχει μια κοινή άποψη. Για μένα πρώτο αίτημα είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα μέσω της συμφωνίας να αλλάξουν κάποιοι όροι προκειμένου να ελαφρυνθούν τα νησιά. Δεύτερο και βασικό είναι ότι αυτή η συμφωνία είναι επιβαρυντική για τα νησιά. Πρέπει και να διορθώσουμε τη ζημιά που έχει ήδη γίνει αλλά και να υποστηριχθούν τα νησιά μέχρι να δούμε ότι εξομαλύνεται η ζωή σε αυτά. Η πρόταση που έχουμε από την κυβέρνηση είναι να δοθούν 3,2 εκατομμύρια για να κατασκευαστεί ένας καταυλισμός, ο οποίος θα παρέχει πιο ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες. Το πρόβλημα όμως δεν τελειώνει μέσα στον καταυλισμό, πρόβλημα υπάρχει σε όλο το νησί. Δεν σημαίνει ότι επειδή φτιάχνουμε έναν καταυλισμό τελειώνουν οι υποχρεώσεις μας. Πέφτουν εκατομμύρια για το προσφυγικό και για τους πρόσφυγες. Το προσφυγικό όμως αγγίζει πλέον και τους πολίτες, πρέπει κάπως να υποστηριχθούν και οι πολίτες».

Αν δεν δούμε την υποστήριξη προς την τοπική κοινωνία, τι περιμένουμε, ότι θα δημιουργήσουμε άλλον έναν καταυλισμό και θα λύσουμε τα προβλήματά μας; Κι αυτό σας το λέω εγώ που θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ο καταυλισμός

Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι η τοπική κοινωνία θα μπορούσε να αποδεχθεί καλύτερα την κατάσταση, εφόσον είχε οικονομικό όφελος από το προσφυγικό, ο αντιδήμαρχος διευκρινίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν προτείνει την εξαγορά της τοπικής κοινωνίας. «Πρώτον, υπάρχει τεράστιο έλλειμμα πληροφόρησης. Το θεωρώ αδιανόητο ότι έχουμε φτάσει Νοέμβριο να συζητάμε ακόμα για τους όρους της συμφωνίας που υπεγράφη τον Μάρτιο. Υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι σήμερα καταλαβαίνουν τι έλεγε η συμφωνία και αντιδρούν. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει τον Μάρτιο, να το συζητήσουμε τον Απρίλιο και τον Μάιο να έχουμε λάβει τις αποφάσεις μας. Παράλληλα, υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης προς τους πολίτες και όλο αυτό μας έχει οδηγήσει εδώ που είμαστε σήμερα. Δεν είναι ένας καταυλισμός στην έρημο της Σαχάρα, που δεν επηρεάζει κανέναν και άντε πάμε να τον κάνουμε. Πρέπει να δουλέψουμε και με την τοπική κοινωνία παράλληλα. Ζητάμε η Κυβέρνηση, η ΕΕ, η Ύπατη Αρμοστεία που διαχειρίζεται τα κονδύλια να καταλάβουν ότι έχουν να κάνουν και με επιβαρυμένη τοπική κοινωνία. Δεν γίνεται να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μόνο από την πλευρά των προσφύγων».

«Θα σας φέρω μερικά παραδείγματα» συνεχίζει ο κύριος Καραμανής. «Υπάρχει έλλειψη νερού στο νησί και συγκεκριμένα στην περιοχή της ΒΙΑΛ είναι μεγάλη η επιβάρυνση. Μέσα στη ΒΙΑΛ υπάρχει μια αφαλάτωση, μπήκε από το υπουργείο μεταναστευτικής πολίτικής αλλά δεν λειτουργεί, δεν γνωρίζω για ποιο λόγο. Ζητήσαμε από την ΔΕΥΑΧ, την υπηρεσία του δήμου που έχει το νερό, να μας παραχωρηθεί έστω για 2-3 μήνες προκειμένου να την λειτουργήσουμε εμείς και να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού στην περιοχή που εξυπηρετεί και τους πρόσφυγες και τους κατοίκους. Το ζητήσαμε πριν από δυο μήνες και ακόμα δεν έχει γίνει για γραφειοκρατικούς λόγους. Αν δεν δούμε την υποστήριξη προς την τοπική κοινωνία, τι περιμένουμε, ότι θα δημιουργήσουμε άλλον έναν καταυλισμό και θα λύσουμε τα προβλήματά μας; Κι αυτό σας το λέω εγώ που θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ο καταυλισμός»

«Ήρθε προχθές ηλικιωμένος κάτοικος της Σούδας και διαμαρτυρήθηκε γιατί του σπάσαν το αυτοκίνητο. Συνελήφθη ο πρόσφυγας. Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά; Μου λέει παίρνω μια σύνταξη 500 ευρώ, η ζημιά είναι 2000, ποιος θα πληρώσει; Σπάνε ένα τζάμι τα παιδάκια που παίζουνε μπάλα, ποιος θα το πληρώσει; Στην περιοχή του ΧΑΔΑ, μπορεί να μην υπάρχει γειτονιά κοντά, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι θίγονται, με ποια λογική θα πάω εγώ να πω “μην φοβάσαι, αν γίνει κάτι θα το καλύψουμε”; Ξέρετε, όταν με ρώτησαν από το υπουργείο γύρω στον Ιούλιο ποια είναι η εκτίμησή μου για το ύψος των ζημιών τους είπα 40.000-50.000 ευρώ το πολύ. Είχαν πέσει εκατομμύρια για το προσφυγικό εκείνη την περίοδο και για 50.000 ευρώ είχαμε εκατοντάδες κατοίκους να διαμαρτύρονται. Για ζημιές των 100 και των 200 ευρώ. Αυτό όμως λειτούργησε αθροιστικά. Όταν έχεις 100 ανθρώπους με παράπονο θα επηρεάσουν άλλους 100, 200, 300 και ξαφνικά θα έχουν όλοι παράπονο».

 Όταν έχεις 100 ανθρώπους με παράπονο θα επηρεάσουν άλλους 100, 200, 300 και ξαφνικά θα έχουν όλοι παράπονο

«Δόθηκε ένα σεβαστό ποσό για να φτιαχτεί η ΒΙΑΛ» καταλήγει ο αντιδήμαρχος. «Πώς γίνεται να λειτουργεί χωρίς σύστημα πυρασφάλειας και με τόσα άλλα προβλήματα που προκύπτουν και από την έκθεση του τεχνικού ασφαλείας του Δήμου; Πώς ξεκίνησε να λειτουργεί ένας τέτοιος χώρος χωρίς να υπάρχει ο άνθρωπος που θα έφτιαχνε το σπασμένο σωλήνα της αποχέτευσης ή το κονδύλι. Έσπασε ο σωλήνας, και επί τρεις μήνες τρέχανε τα λύματα μέσα στην ιδιοκτησία του ανθρώπου. Φτάσαμε σε σημείο να απειλήσουμε ότι θα μηνύσουμε τον υπουργό για να φτιαχτεί ένας σωλήνας. Καταλαβαίνετε τώρα γιατί η τοπική κοινωνία δεν θέλει άλλη μία δομή;».

Πηγή:www.politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου