Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Θέλουν, δεν θέλουν θα μας ακούσουν

ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠ’ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΖΗΤΑ ΤΩΡΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Βήμα, βήμα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι δίκαιες διεκδικήσεις των νησιών για το προσφυγικό. Η άκαμπτη στάση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, λυγίζει σταδιακά από την ανάδειξη της τραγικής επιλογής στα νησιά να παραμένουν όσοι μετανάστες – πρόσφυγες καταφτάνουν, την ώρα που οι αιτήσεις ασύλου εξετάζονται με απελπιστικά αργό ρυθμό......


Χθες, υπό το βάρος της πίεσης του τραγικού περιστατικού στον καταυλισμό της Μόριας ο υπουργός υποχρεώθηκε να ζητήσει από τους εταίρους τη μεταφορά αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά σε κλειστά κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, χωρίς να εκπέσουν από τη ευρω-τουρκική συμφωνία για το προσφυγικό.

«Έχω συναντήσει 11 υπουργούς Εσωτερικών εγώ, 5 ο κ. Ξυδάκης και 2 ο κ. Τόσκας. Δυο φορές πήγα στην Τουρκία για αυτό το θέμα…», είχε αιτιολογηθεί σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του ο κ. Μουζάλας, για να σκεπάσει την κυβερνητική ανικανότητα.

Ο κ. Μουζάλας επισημαίνει ακόμα ότι έχει ζητήσει από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να συνδράμουν ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου, αλλά και η συμφωνημένη μετεγκατάσταση προσφύγων από ελληνικό έδαφος σε άλλες χώρες.

Κι ο εξίσου τραγικός Αβραμόπουλος

Νωρίτερα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει στείλει επιστολή στα κράτη-μέλη, με την οποία τους ζητά να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Θετικό βήμα

Όποια κι αν είναι η επίσημη απάντηση εκ μέρους των εταίρων, το αίτημα αποσυμφόρησης των νησιών κερδίζει σταδιακά έδαφος. Με επίσημη μορφή κατατίθεται στις συνομιλίες για τη διαχείριση του προσφυγικού και εκ των πραγμάτων θα δικαιωθεί πολύ σύντομα. Απαραίτητη προϋπόθεση τα νησιά μας να μην σταματήσουν να το αναδεικνύουν ως βασική πηγή δημιουργίας εντάσεων και να συνεχίζουν να θέτουν Ε.Ε. και κυβέρνηση προ των ευθυνών τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου