Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Οι ήρωες του Ντελακρουά στο σανίδι

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
Ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο « Σκηνοθετώντας τον Ντελακρουά , εμπνευσμένο από τον εμβληματικό πίνακα του Ντελακρουά «Οι σφαγές της Χίου» και την έκθεση «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το '21» που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ ,θα  παρουσιάσει το Σάββατο 26 Νοεμβρίου και την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος(ΚΘΒΕ) στον χώρο του εκθεσιακού κέντρου του Τελλόγλειου.....

Η παράσταση στηρίζεται σε πρωτότυπες μαρτυρίες και το δραματοποιημένο σενάριο της Αλεξάνδρας Χαράνη συγκροτούν τον πυρήνα του δρώμενου, που παρουσιάζουν ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, με τους ήρωες του πίνακα να «δραπετεύουν» από τον καμβά αποκτώντας ζωή.  Το θέατρο δηλαδή συνομιλεί με τη ζωγραφική υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νικόλα Μαραγκόπουλου.

Από την παράσταση δεν λείπει ο ίδιος ο Ντελακρουά, που εμφανίζεται σε μία φραστική αναμέτρηση με τον κλασικιστή ζωγράφο, Ζαν Ογκίστ Ντομινίκ Ενγκρ, ενώ το δρώμενο περιλαμβάνει πολλές ακόμη εκπλήξεις.

Το δρώμενο δραματοποιεί και παρουσιάζει με ηθοποιούς σκηνές από τις «Σφαγές της Χίου», μεταφέροντας τον θεατή στο κλίμα και στην τραγωδία της εποχής, το 1822.

 «Δεν προσπαθήσαμε να κάνουμε μία θεατρική απεικόνιση εμπνευσμένοι από τον πίνακα του Ντελακρουά, αλλά κάνουμε το δικό μας ποίημα. Σαν να φωνάξαμε τον Ντελακρουά να ζωγραφίσει την παράστασή μας», εξηγεί από την πλευρά του ο σκηνοθέτης Νικόλας Μαραγκόπουλος, ενώ σύγχρονη, εναλλακτική μουσική, μικρασιάτικα μινόρε και ένα κομμάτι του Θάνου Αναστόπουλου με τα «Διάφανα Κρίνα» πλαισιώνουν την παράσταση.

Παίζουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ Αννα Κυριακίδου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Αγγελος Νεράντζης και Τάσος Ροδοβίτης.

Η έκθεση «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το '21» φιλοξενεί πρωτότυπα έργα του Ντελακρουά, καθώς και το αντίγραφο σε φυσικό μέγεθος της «Σφαγής της Χίου» του Ευάγγελου Ιωαννίδη, για το οποίο οι κριτικοί έχουν πει ότι είναι εξαιρετικό, από το Βυζαντινό Μουσείο Χίου.

Παράλληλα με τη διείσδυση στον τρόπο δημιουργίας των έργων αυτών (προσχέδια, ενδυμασίες κ.λπ.), στην έκθεση επιχειρείται μια ανάγνωση των ίδιων των γεγονότων από μαρτυρίες ντόπιων (κείμενα), παρουσίαση της τουρκικής πλευράς (κείμενο του Βαχίτ Πασά), επιστολές του Κοραή, του Βαρβάκη και άλλα εικαστικά και μη ντοκουμέντα.

Πηγή: ‘Εθνος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου