Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Ανένδοτος ο Μουζάλας

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ» ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΟΤΙ ΑΝΑΖΗΤΑ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ HOTSPOT ΣΤΗ ΧΙΟ, ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΟΤΙ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΩΝ
Αποφασισμένος να προχωρήσει στη δημιουργία κέντρων κράτησης παραβατικών μεταναστών αλλά και νέων hotspot, χωρίς τη συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας, εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο «Βήμα» της Κυριακής ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας......


Την ώρα που το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου απέρριψε και για δεύτερη φορά την κυβερνητική πρόταση, ο Υπουργός φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού της Κυβέρνησης ερχόμενος σε ευθεία ρήξη με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Τώρα χάνουν και τους παραβατικούς

Στη συνέντευξή του ο κ. Μουζάλας τονίζει ότι κέντρα παραβατικών μεταναστών θα δημιουργηθούν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο για δύο λόγους.

«Ειδικά τώρα που έρχονται στην Ελλάδα πολλοί παράτυποι που δεν είναι οικογένειες, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η εγκληματικότητα και χρειάζεται ένας φόβος περιορισμού. Για παράδειγμα, στη Χίο δύο μετανάστες έβγαλαν μαχαίρια και απειλούσαν ταξιτζήδες. Αν τους πάμε στον εισαγγελέα, θα ορίσει δικάσιμο και θα τους αφήσει ελεύθερους. Με βάση τον μεταναστευτικό νόμο, έχουμε το δικαίωμα να τους κλείσουμε σε προαναχωρησιακό κέντρο (σ.σ.: κράτησης)», εξήγησε και συνέχισε λέγοντας:

«Ο δεύτερος και πολύ ουσιαστικός λόγος είναι ότι με τα κλειστά κέντρα θα προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία ασύλου στα νησιά. Όσοι φθάνουν στο Ανατολικό Αιγαίο από την Αλγερία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές κ.λπ. καταθέτουν αίτηση για άσυλο, η οποία απορρίπτεται σε πρώτο βαθμό. Όλοι προσφεύγουν για να εξεταστεί η αίτησή τους δευτεροβάθμια και στη συνέχεια πολλοί εξαφανίζονται. Όταν έρχεται η ώρα για την επανεξέταση, δεν βρίσκονται. Υπάρχουν κυκλώματα που τους περνούν με βάρκες σε άλλα νησιά και μετά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι περισσότεροι τελικά χάνονται. Αν, όμως, μπουν σε κλειστά κέντρα μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση της αίτησής τους, δεν θα μπορούν να εξαφανιστούν».

Νέο hotspot σε χώρους του Υπ. Άμυνας

Σύμφωνα με το «Βήμα» το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προωθεί την επέκταση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά για να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση. Στη Χίο, η μετακίνηση των 800-850 ατόμων από τη Σούδα (η οποία στην πραγματικότητα είναι η τάφρος του κάστρου της πόλης) στον χώρο του ΧΑΔΑ, που ανήκει στον δήμο Χίου, αποδείχθηκε τόσο προβληματική που το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.

«Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, θα βρεθούν χώροι που δεν ανήκουν στον δήμο», λέει στο «Βήμα» ο κ. Μουζάλας, μη αποκλείοντας να χρησιμοποιηθεί χώρος στο νησί που ανήκει στο υπουργείο Άμυνας. «Τη χρηματοδότηση την είχαμε πάρει για το ΧΑΔΑ και τώρα τρέχουμε να την αλλάξουμε» συνεχίζει. Αύριο Δευτέρα (σ.σ. εννοεί σήμερα) αναχωρεί για Γερμανία και Βρυξέλλες για να συζητήσει και αυτό το θέμα, αλλά «και να καθυστερήσει η χρηματοδότηση από την Ε.Ε., θα πληρώσουμε προς το παρόν με κρατικά χρήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου