Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Νέο κύμα βομβαρδισμών στην Ανατολική Γούτα - Στους 417 οι νεκροί μέσα σε έξι μέρες

Συνεχίζεται το φονικό «σφυροκόπημα»
Μαχητικά έπληξαν τουλάχιστον 12 νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η φροντίδα των τραυματιών - Ψηφοφορία του ΣΑ του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός......

Νέο κύμα βομβαρδισμών έπληξε σήμερα την ανατολική Γούτα στη Συρία, με έναν αυτόπτη μάρτυρα σε μία πόλη να το χαρακτηρίζει ως το χειρότερο μέχρι σήμερα, πριν από μια ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών σε όλη τη χώρα.


Για έκτη συνεχή ημέρα, πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν τον πυκνοκατοικημένο αγροτικό θύλακο ανατολικά της πρωτεύουσας, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό. Τουλάχιστον 417 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ιατρικές φιλανθρωπικές οργανώσεις δήλωσαν πως μαχητικά έπληξαν τουλάχιστον 12 νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η φροντίδα των τραυματιών. 
Το Παρατηρητήριο, που εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε πως κυβερνητικά μαχητικά αεροπλάνα και πυροβολικό έπληξαν την Ντούμα, τη Ζαμάλκα και άλλες πόλεις στον θύλακο νωρίς σήμερα το πρωί. Αυτόπτης μάρτυρας στην Ντούμα, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε τηλεφωνικώς πως οι βομβαρδισμοί που σημειώθηκαν σήμερα νωρίς το πρωί ήταν οι πιο σφοδροί μέχρι σήμερα.

Η πολιτική άμυνα στην ανατολική Γούτα ανέφερε πως οι διασώστες της έσπευσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες μετά τα πλήγματα στην πόλη Χαμουρίγε σήμερα το πρωί. Η υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων, που επιχειρεί στην ανταρτοκρατούμενη περιοχή, δηλώνει πως ανέσυρε εκατοντάδες ανθρώπους από τα ερείπια τις τελευταίες ημέρες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τον συριακό στρατό.

Η Δαμασκός και η Μόσχα λένε πως θέτουν στο στόχαστρο μόνο μαχητές και πως σκοπός τους είναι να αποτρέψουν τον βομβαρδισμό της πρωτεύουσας με όλμους. Κατηγόρησαν τους εξεγερμένους ότι χρησιμοποιούν κατοίκους σαν ανθρώπινες ασπίδες στη Γούτα.

Σχεδόν 400.000 άνθρωποι ζουν στην ανατολική Γούτα, έναν θύλακο δορυφορικών πόλεων και αγροκτημάτων που πολιορκείται από την κυβέρνηση από το 2013.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία έχει καλέσει για κατάπαυση του πυρός ώστε να σταματήσει μία από τις χειρότερες αεροπορικές επιθέσεις στον πόλεμο που μαίνεται από το 2011 και να αποτραπεί μια «σφαγή».

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδρίασει στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) για μία νέα, ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή του σχεδίου ψηφίσματος που πρότειναν στις 9 Φεβρουαρίου το Κουβέιτ και η Σουηδία και το οποίο απαιτεί «τον τερματισμό των εχθροπραξιών σε ολόκληρη τη Συρία και σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» για 30 ημέρες προκειμένου να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και η απομάκρυνση τραυματιών και αρρώστων

Το σχέδιο ψηφίσματος δεν καλύπτει τις οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος, αλ Κάιντα και Μέτωπο Νόσρα, τις οποίες η Μόσχα και η Δαμασκός λένε ότι έχουν στοχοθετήσει στην ανατολική Γούτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου