Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Ρώμη: Η Ιταλία θέλει διπλωματική λύση με τη Τουρκία για τις γεωτρήσεις της ΕΝΙ στην Κύπρο

Το ζήτημα «δεν αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας»
Τι λένε πηγές του ιταλικού ΥΠΕΞ μετά απόφαση των Τούρκων να εκδώσουν NAVTEX με την οποία απαγορεύουν την ναυσιπλοΐα στη θαλάσσια περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ όπου επρόκειτο να γίνει η γεώτρηση της ENI μέχρι τις 10 Μαρτίου.....

Η Ιταλία επιθυμεί διπλωματική επίλυση του προβλήματος που προέκυψε στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφεραν πηγές του ιταλικού υπουργείου εξωτερικών.


Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν σήμερα ότι η Ιταλία «επιβεβαιώνει τη βούλησή της να αναζητήσει κάθε δυνατή διπλωματική λύση στο διεθνές δίκαιο σε ένα ζήτημα που δεν αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας αλλά σχέσεις και ισορροπίες που είναι επίσης οικονομικές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του βόρειου τμήματος του νησιού». 

Ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τον καθορισμό συμφωνημένων διαδικασιών στις ερευνητικές δραστηριότητες θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το δυναμικό ανάπτυξης και τα οφέλη για ολόκληρη την περιοχή, πρόσθεσε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στο θέμα με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, το Saipem 12000. 
Το πρακτορείο σημειώνει ότι οι πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται στην απόφαση των τουρκικών αρχών να παρατείνουν έως τις 10 Μαρτίου την απαγόρευση της ναυσιπλοΐας στη θαλάσσια περιοχή στις νοτιοανατολικές ακτές της Κύπρου, περιοχή που δόθηκε για δραστηριότητες του γεωτρύπανου Saipem 12000 που μίσθωσε η ΕΝΙ.

Επισημαίνεται ότι η Ιταλία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο με τις βουλευτικές εκλογές να έχουν προσδιοριστεί για τις 4 Μαρτίου.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου