Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Στην Πιονγκτσάνγκ για την τελετή λήξης των αγώνων ο υπεύθυνος για τη βύθιση νοτιοκορεατικού πλοίου

Θεωρείται εγκληματίας πολέμου
Σφοδρές αντιδράσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης - Ο Κιμ Γιονγκ Τσολπιστεύεται ότι έδωσε την εντολή για τον τορπιλισμό της κορβέτας Cheonan που στοίχισε τη ζωή σε 46 ανθρώπους......

Οι βουλευτές της νοτιοκορεατικής αντιπολίτευσης διαδήλωσαν σήμερα διαμαρτυρόμενοι για τον άφιξη, όπως έχει ανακοινωθεί, την Κυριακή στη χώρα ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού του βορειοκορεατικού στρατού, τον οποίο κατηγορούν ότι είναι ένας εγκληματίας πολέμου στον οποίο αξίζει μόνον ο θάνατος.


Ο στρατηγός Κιμ Γιονγκ Τσολ θα ηγηθεί της επίσημης οκταμελούς αντιπροσωπείας της Βόρειας Κορέας που αναμένεται να μεταβεί την Κυριακή στη χώρα για να παραστεί στην τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιοντσάν.

Οι Αγώνες αυτοί επέτρεψαν έπειτα από δύο χρόνια εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο να αρχίσει μια διαδικασία αποκλιμάκωσης μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Σεούλ. 
Στην τελετή αυτή θα παραστεί και η κόρη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Ιβάνκα, το οποίο προκαλεί πονοκέφαλο όσον αφορά την τήρηση του πρωτοκόλλου, βάσει του οποίου δεν προβλέπονται συναντήσεις μεταξύ Αμερικανών και Βορειοκορεατών.

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ είναι ύποπτος ότι ηγήθηκε κάποτε του Γενικού Γραφείου Αναγνώρισης, που διαχειριζόταν τις βορειοκορεατικές επιχειρήσεις κατασκοπείας, και επίσης ότι είναι αυτός που έδωσε εντολή για τον τορπιλισμό το 2010 της νοτιοκορεατικής κορβέτας Cheonan από τον οποίο σκοτώθηκαν 46 άνθρωποι.

Περίπου 70 βουλευτές του συντηρητικού αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Ελευθερίας της Κορέας διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από τον Κυανό Οίκο, την έδρα της νοτιοκορεατικής προεδρίας, ζητώντας στον αρχηγό του κράτους Μουν Τζάε-ιν να μην εγκρίνει τον ερχομό της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας.

"Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ είναι ένας μοχθηρός εγκληματίας πολέμου που έχει επιτεθεί στο Νότο. Του αξίζει να τον κρεμάσουν στον δρόμο", δηλώνει σε ανακοίνωση ο επικεφαλής του κόμματος αυτού της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση Κιμ Σουνγκ-τάε.


Βελτίωση των σχέσεων

"Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ένας τόσο στυγερός εγκληματίας, τον οποίο θα έπρεπε να κόψουμε κομμάτια, έχει προσκληθεί στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων", πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Ενοποίησης Μπάεκ Τάε-χιουν σημείωσε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει την αντίδραση που θα προκαλούσε η επίσκεψη του Βορειοκορεάτη στρατηγού, αλλά κρίνει ότι είναι "μια ευκαιρία να βελτιωθούν οι σχέσεις" μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας.

Έπειτα από δύο χρόνια κλιμακούμενης έντασης εξαιτίας του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ, αλλά και μετά τις απειλές μεταξύ του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ευνόησαν μια έντονη διπλωματική δραστηριότητα.

Για την τελετή έναρξης ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε αποστείλει την αδελφή του, την Κιμ Γιο Γιονγκ, η οποία βρέθηκε μόνον λίγες σειρές μακριά από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Ωστόσο δεν του μίλησε, όμως εκμεταλλεύθηκε την ιστορική της επίσκεψη στη Νότια Κορέα, την πρώτη που πραγματοποιεί μέλος της δυναστείας που κυβερνά τη Βόρεια Κορέα εδώ και δεκαετίες, για να προσκαλέσει τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε-ιν σε μια σύνοδο κορυφής στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο Πενς επισκέφθηκε το μνημείο για τα θύματα της Cheonan και καταδίκασε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα.


Προσβολή
Σύμφωνα με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, οι πιθανότητες μιας συνάντησης ανάμεσα στην Ιβάνκα Τραμπ και Βορειοκορεάτες αξιωματούχους είναι σχεδόν ανύπαρκτες, μάλλον μηδενικές.

"Κατά την τελετή λήξης, δεν θα διασταυρωθούν οι δρόμοι τους", δήλωσε στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ένας αξιωματούχος του Κυανού Οίκου. "Οι αρχές θα παραμείνουν πιστές στο πρωτόκολλο και όσον αφορά την κατανομή των θέσεων στην τελετή λήξης".



Η Ιβάνκα Τραμπ, η οποία αναμένεται σήμερα το απόγευμα στη Νότια Κορέα, θα δειπνήσει απόψε με τον πρόεδρο Μουν υπό την ιδιότητά της της συμβούλου του Αμερικανού προέδρου.

Η επίθεση του 2010 έγινε από ένα βορειοκορεατικό υποβρύχιο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα διεθνούς έρευνας, κάτι το οποίο διαψεύδει ωστόσο η Πιονγκγιάνγκ.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας έχει επίσης αναφέρει το όνομα του Κιμ Γιονγκ Τσολ όσον αφορά τη ρίψη το 2010 περίπου 170 οβίδων ή ρουκετών στο νησί Γεονπιόνγκ, στην πρώτη επίθεση που έγινε σε ζώνη που κατοικείται από αμάχους μετά τον πόλεμο. Ο βομβαρδισμός αυτός προκάλεσε 4 θανάτους, οι δύο από τους οποίους ήταν άμαχοι.

Ο Βορειοκορεάτης στρατηγός δεν αποτέλεσε στόχο κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά μέτρα αντιποίνων ελήφθησαν μονομερώς εναντίον του από την Σεούλ, βάσει των οποίων έχουν παγώσει τα περιουσιακά του στοιχεία.

"Αποστέλλοντας τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, ο Βορράς προσβάλει τον Νότο και τα θύματα της Cheonan", γράφει σήμερα στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Chosun Ilbo.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου