Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Ρέγκλινγκ: Πρέπει να γίνει κι άλλη δουλειά στην Ελλάδα, δεν πρέπει να χαθεί η πρόοδος που έχει γίνει

Συνέντευξη στην Augsburger Allgemeine
«Πρέπει να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις ενώ το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τη δημόσια διοίκηση. Θα ήταν κρίμα αν η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα "μαλακώσει" μετά τη λήξη του προγράμματος» δηλώνει ο επικεφαλής του ESM....

Μήνυμα ότι χρειάζεται να γίνει ακόμα δουλειά στην Ελλάδα έστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine.


«Η Ελλάδα είναι η τελευταία ώρα στην οποία υπάρχει ακόμα τρέχων πρόγραμμα βοήθειας. Το πρόγραμμα διαρκεί μέχρι τον Αύγουστο. Αυτό είναι καλό γιατί υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει στην Ελλλάδα. Αλλά ακόμα και στην Ελλάδα υπάρχει πρόοδος. Η χώρα είχε το υψηλότερο έλλειμμα το 2009, περισσότερο από 15% του ΑΕΠ. Το 2016 είχε μικρό πλεόνασμα, όπως η Γερμανία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ.

Στην ερώτηση αν η ανάκαμψη είναι βιώσιμη στην Ελλάδα ο επικεφαλής του ESM επιλέγει να εστιάσει ξανά στη ανάγκη περαιτέρω δουλειάς «αλλά η πρόοδος είναι ισχυρή». «Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 20-40%. Αυτό κατεβάζει τις τιμές και κάνει τη χώρα ξανά ανταγωνιστική. Δεν αναπτύσσεται μόνο ο τουρισμός αλλά και οι εξαγωγές. Υπάρχει ξεκάθαρα βιώσιμη πρόοδος. Φέτος η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 2,5%» προσθέτει.

Κληθείς να ονοματίσει όσα πρέπει να γίνουν ακόμα στην Ελλάδα ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναέρεται στην «αδύναμη διοίκηση όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη φορολογική διοίκηση». «Υπάρχουν προβλήματα με το νομικό σύστημα. Πρέπει να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις ενώ το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τη δημόσια διοίκηση. Θα ήταν κρίμα αν η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα "μαλακώσει" μετά τη λήξη του προγράμματος» συμπληρώνει.

Όσον αφορά, τέλος, το θέμα του χρέους ο επικεφαλής του ESM αναφέρει ότι «τώρα εξετάζουμε αν χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση στο τέλος του προγράμματος, για παράδειγμα με την επιμήκυνση των ωριμάνσεων» ξεκαθαρίζοντας ότι «τίποτε από αυτά δεν θα είναι "ψαλίδισμα" του χρέους».

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου