Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Βαριά ιατρική αμέλεια στην ξαδέρφη του Πολάκη για το θάνατο της Μελίνας

Πόρισμα-κεραυνός για τη Νεκταρία Πολάκη
Αυτό αναφέρουν οι επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας στο πόρισμά τους για τον θάνατο της 4χρονης πριν από 26 μήνες.....

Βαριά ιατρική αμέλεια στην Νεκταρία Πολάκη, την αναισθησιολόγο-εξαδέρφη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, διαπίστωσαν οι επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας στο πόρισμά τους που επί 26 μήνες δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας.


Συγκεκριμένα για τη Νεκταρία Πολάκη προκύπτουν «παρεκκλίσεις από την εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων για την ανάταξη του βρογχοσπασμού, καθόσον δεν χορηγήθηκαν βρογχοδιασταλτικά, και για τη μη ορθή χρήση της αδρεναλίνης, όσον αφορά την οδό (ενδοφλέβια) και τη χορηγούμενη δοσολογία».
Στο ίδιο πόρισμα, το οποίο κατέθεσε στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη συζήτηση για την υπόθεση Novartis, καταλογίζεται ακόμα «αμέλεια» στην καρδιολόγο Κ.Τ. και τη νοσηλεύτρια Δ.Β. εξαιτίας «κακής συνεργασίας μεταξύ του ιατριονοσηλευτικού προσωπικού με ανακόλουθη εκτέλεση ιατρικού πρωτοκόλλου».

Αυτό που αποκαλύφθηκε, επίσης, με τον θάνατο της Μελίνας ήταν πως η αναισθησιολόγος, κυρία Νεκταρία Πολάκη που συμμετείχε στη μοιραία επέμβαση είχε ένα βαρύ πειθαρχικό φορτίο  – ελεγχόταν πειθαρχικά και ποινικά για κλοπή ναρκωτικών ουσιών. Η κλοπή των ναρκωτικών είχε διαπραχθεί  από την αναισθησιολόγο στις 24 Μαΐου 2015 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Το ανώτατο πειθαρχικό όργανο του ΕΣΥ, ωστόσο, έναν χρόνο αργότερα έκρινε ότι δεν ήταν… ακριβώς κλοπή αλλά «απρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια συμπεριφορά υπάλληλου εκτός υπηρεσίας» και επέβαλε χρηματικό πρόστιμο στην αναισθησιολόγο 1.321 ευρώ - πρόστιμο αποδοχών ενός μηνός που παρακρατείτο σε δόσεις από τον μηνιαίο μισθό της.

Όλα αυτά πιθανότατα δεν είχαν αποκαλυφθεί εάν δεν έχανε τη ζωή του σε μία επέμβαση ρουτίνας ένα τετράχρονο παιδί – όλη η διαδρομή του φακέλου της Νεκταρίας Πολάκη κάθε άλλο παρά διάθεση να βγουν όλα στο φως μαρτυρούσε.

Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και σε ό,τι αφορά το μοιραίο συμβάν με την 4χρονη. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) έναν μήνα μετά τον θάνατο του παιδιού και ανέθεσε τη διενέργεια της σε πανεπιστημιακή  αναισθησιολόγο του νοσοκομείου «Αττικόν». Η τελευταία, ωστόσο, πέραν της εγνωσμένης επιστημοσύνης της στο αντικείμενο της παιδοαναισθησιολογίας, ήταν στενή συνεργάτιδα της διευθύντριας του Τμήματος Αναισθησιολογίας του «Αττικόν» η οποία τυγχάνει και σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πόρισμα της ΕΔΕ διακινήθηκε με μεγάλη προσοχή και σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας από το νοσοκομείο στην 7η ΥΠΕ και αρμοδίως στους Επιθεωρητές και στην Αριστοτέλους. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τον Δεκέμβριο του 2016 το –περίφημο- πόρισμα απέδιδε ευθύνες για ό,τι συνέβη στα χειρουργεία του Βενιζέλειου νοσοκομείου στην αναισθησιολόγο των χειρουργείων, στη νοσηλεύτρια του αναισθησιολογικού τμήματος αλλά και σε καρδιολόγο του νοσοκομείου.

Οι γιατροί παραπέμφθηκαν στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της 7ης ΥΠΕ ενώ η νοσηλεύτρια στο αντίστοιχο συμβούλιο για το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ στο οποίο προϊσταται πρωτοδίκης. 

Στη νοσηλεύτρια καταλογίστηκε πως «επέδειξε αμέλεια κατά την εκτέλεση του υπαλληλικού της καθήκοντος ενημερώσεως ιατρών συγκλινουσών ειδικοτήτων και επιβαλλόμενης συνεργασίας, εφόσον χορήγησε φάρμακα χωρίς εντολή ή ενημέρωση της υπεύθυνης ιατρού αναισθησιολόγου, και συγκεκριμένα ότι κατά τη διαδικασία αφύπνισης της ανήλικης Μελίνας - Καλλιόπης Παρασκάκη μετά από ωτορινολαρυγγική επέμβαση στο ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Νοσοκομείο Ηρακλείου την  28/12/2015, κατά την αντιμετώπιση του δευτέρου επεισοδίου βρογχόσπασμου που παρουσίασε περί ώρα 9:45 έως 10:00π.μ. χορήγησε επιπλέον φάρμακα στην ανήλικη και δη ποσότητα 200γρ αδρεναλίνης (σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ αυτή η ποσότητα αναφέρεται στο έγγραφο με το οποίο παραπέμπεται η νοσηλεύτρια) και 1mg ατροπίνης, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και εντολή της υπεύθυνης αναισθησιολόγου Νεκταρίας Πολάκη».

Η νοσηλεύτρια απαλλάχθηκε στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο, και κατά πληροφορίες τότε παρενέβη η Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, κυρία Μαρία Παπασπύρου – η οποία είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή τον Φεβρουάριο του 2016- ασκώντας έφεση στην απόφαση και στέλνοντας την υπόθεση στο β’βάθμιο πειθαρχικό όργανο. Έγκυρες πηγές αναφέρουν στο protothema.gr πως η νοσηλεύτρια αθωώθηκε και στο δεύτερο πειθαρχικό. 

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου