Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Λαγκάρντ: Η Αθήνα θα παραμείνει υπό επιτήρηση και μετά τον Αύγουστο

Συνέντευξη στην Süddeutsche Zeitung
«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να το γιορτάσει ως χειραφέτηση, αλλά στη χώρα θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνημένοι κανόνες» διαμηνύει η επικεφαλής του ΔΝΤ – Ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις......

Αν και η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια, κατά πάσα πιθανότητα τον ερχόμενο Αύγουστο, η χώρα θα παραμείνει υπό επιτήρηση, ξεκαθαρίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στη γερμανική Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, σύμφωνα με την Deutsche Welle.


«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει τα το γιορτάσει ως χειραφέτηση, αλλά η χώρα θα παραμείνει υπό επιτήρηση, θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνημένοι κανόνες. Οι Ευρωπαίοι επένδυσαν πολλά χρήματα στην Ελλάδα και γι’ αυτό έχουν δικαιολογημένο συμφέρον στο να συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε» ξεκαθάρισε η Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το ΔΝΤ θα μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα κι αν η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια. Επίσης, λέει ότι στην Ελλάδα «όλα είναι δυσκολότερα». 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μια συνομιλία με την επικεφαλής του ΔΝΤ έχει πάντα προστιθέμενη αξία στη Γερμανία της υπηρεσιακής κυβέρνησης Μέρκελ, ακόμη κι αν το θέμα συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμά βρίσκεται προς το παρόν «παρκαρισμένο» λόγω της τρέχουσας επικαιρότητας. 


Η Ευρώπη χρειάζεται ένα δικό της «νομισματικό ταμείο»

Οι κυοφορούμενες μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και η Ελλάδα καθ΄οδόν προς την έξοδο από τα μνημόνια παραμένουν κλασσικές ερωτήσεις μιας τέτοιας συνέντευξης ιδιαίτερα μετά τη βούληση των Ευρωπαίων να δημιουργήσουν ένα ευρωπαϊκό πρότυπο του ΔΝΤ. «Γιατί όχι;» απαντά η κ. Λαγκάρντ. «Η κρίση που διήλθε η ευρωζώνη, έδειξε ότι χρειάζεται έναν μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, ανεξάρτητο, σε πλήρη ετοιμότητα και με αυστηρούς κανόνες. Το πώς θα ονομάζεται αυτός ο μηχανισμός είναι δευτερεύον ζήτημα».

Αλλά και στην ερώτηση, εάν ανησυχεί που η ευρωζώνη δεν χρειάζεται άλλο το ΔΝΤ, η Κρίστιν Λαγκάρντ δείχνει άνετη. «Δεν υπηρετούμε μια περιοχή, αλλά 189 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι χώρες του ευρώ. Και εάν αυτές αποφασίσουν από κοινού, ότι θα συμμετέχουν σε άλλους μηχανισμούς κρίσης, είναι καθόλα εντάξει», απαντά.

Εκεί που δεν συμφωνεί, είναι στην επισήμανση ότι ορισμένοι στην Ευρώπη επέκριναν τη συνεργασία με το ΔΝΤ. «Δεν θα το έλεγα», τονίζει. «Συνεργαστήκαμε πολύ καλά με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία ή την Κύπρο, με την Ελλάδα ήταν πιο δύσκολο, αλλά εκεί όλα είναι δυσκολότερα».

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου