Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Σύντομα η χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ειδική ιατρική συνταγή

Όπως είπε ο γγ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος
Αναφερόμενος στο θέμα της γρίπης ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζοςτονίζει ότι φέτος η εμβολιαστική κάλυψη διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι και ότι η καμπάνια εμβολιασμών έχει αποδώσει εντυπωσιακά....

Την άμεση λήψη μέτρων, για την καταπολέμηση της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών στην Ελλάδα, με καθιέρωση ειδικής ιατρικής συνταγής, εξαγγέλλει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο 104,9 FM και στην εκπομπή «104,9 Μυστικά Υγείας» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος.


Ο κ. Μπασκόζος παραχωρεί συνέντευξη με αφορμή την ίδρυση γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη στη Γενεύη στις 17 Ιανουαρίου, μεταξύ του ιδίου και της διευθύντριας του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δρ. Zsuzsanna Jakab.

Αναφέρει ότι τον Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του γραφείου, η οποία και θα σηματοδοτηθεί με την επίσκεψη, στη συνέχεια, του γενικού διευθυντή του οργανισμού Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ο κ. Μπασκόζος, μιλάει για τις προμετωπίδες αυτού του γραφείου και αναφέρει πως υπάρχει η βούληση να αποτελέσουν και προμετωπίδες της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της υγείας. 
Επισημαίνει ότι η συμφωνία για ίδρυση γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα, είναι ψηφισμένη εδώ και δέκα χρόνια, ωστόσο αυτό το γραφείο ποτέ δεν είχε δημιουργηθεί, «είτε για λόγους οικονομικούς είτε για λόγους γραφειοκρατίας». Παρά τις προσπάθειες αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, ο κ. Μπασκόζος παραδέχεται ευθαρσώς τις παθογένειες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το σύστημα υγείας που διαθέτει η Ελλάδα, είναι πολύ ιδιωτικοποιημένο, με μεγάλες πληρωμές από την τσέπη του κόσμου, και με έλλειψη ουσιαστικά οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας».

Ωστόσο όπως τονίζει, με τη δημιουργία του γραφείου του ΠΟΥ «πάει να γίνει το πείραμα της μετάβασης από ένα νοσοκομειοκεντρικό- ιατροκεντρικό σύστημα, σε ένα σύστημα με έμφαση στη πρόληψη και στην αγωγή υγείας».

Ο γγ Δημόσιας Υγείας σχολιάζοντας την άποψη μερίδας του κόσμου, ότι η κυβέρνηση φροντίζει περισσότερο τους αλλοδαπούς από τους Έλληνες, αναφέρει ότι κάτι τέτοιο είναι τεράστιο λάθος: «Για μένα δεν μπορεί να υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε ξένους, γηγενείς, αλλοδαπούς στο θέμα της υγείας. Είναι καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και θα το παρέχουμε σε όλους». 

Παράλληλα αναφερόμενος στο θέμα της γρίπης τονίζει ότι φέτος η εμβολιαστική κάλυψη διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι και ότι η καμπάνια εμβολιασμών έχει αποδώσει εντυπωσιακά. «Τα εμβόλια έχουν διατεθεί όλα και ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που είχαμε πάρει πέρσι».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου